Berg en bos vind je niet alleen maar in d'Ardennen. In de Westhoek kunnen ze daar ook wel wat van! Jaja, het diepe West-Vlaanderen heeft zekerst heel wat te bieden op vlak van heuvelachtige boswandelingen mét wilde dieren en al en ook leuke vakantiehuisjes mét vuurkorven en al. We stuurden slashparent Bregtje samen met haar familie mét grootouders en al een midweek noa West-Vloandrn en zudr èn nohal een bitje leute hegad!

HET BESTE VAN HET WESTEN

En hoe was de herfstvakantie?  Het was geweldig! Heerlijke wandelingen door sprookjesachtige bossen gehuld in herfstige kleurenpracht, eindeloze boomhutavonturen, schichtig rondsnuffelende reetjes spotten in het vroege ochtendgloren en zelfs een heuse berg beklommen. Naar de Ardennen geweest, zeker?  Neen, neen, toch niet. Naar de Westhoek. In West-Vlaanderen. West-Vlaanderen? De zowat vlakste regio van ’t land? Met de kust en polders onder zeeniveau?  Inderdaad, mijn beste travel addict parents en dito kinders! Bomen, bossen en bergen, zee, polders en rivieren, lekker eten en drinken van bij ons,  geschiedenis, pretparken en musea. In de Westhoek vind je het allemaal. Er is zelfs een kabelbaan voor wie al eens graag de lucht in gaat. En supervriendelijke mensen ook. Maison Slash en Westtoer liet ons (ons, dat zijn opa en oma, hun twee grote kinders, twee al even grote schone kinders – waaronder ondergetekende - en een nest kleine kinders van diverse grootte) een midweek genieten van het beste van het westen.

9KDrewbB1ibcRkELlmRHhLXHpA6d47Q12FMvopti.jpeg

16HbWgpkSsFz13hMN804Crotl1hc8okDzRqihgvZ.jpeg

7gLFss3jaRdhrZA6gBAVZlSQm9lHkvDtIXrdgkYD.jpeg

EN OF WE GOED GELOGEERD ZATEN

We logeerden in het prachtige ’t Kapelhuis. Met smaak gerenoveerd, uiterst gerieflijk en supergezellig. In de tuin een hottub en een geweldige boomhut, rondom een speurtochtenbos en voor de liefhebbers zelfs een echte Maria-grot naast de deur.  De geplande ponytocht (of ezelwandeling) viel, omwille van het weer, in het water. Met onze regenlaarzen aan, kappen diep over ons hoofd trokken we met de zoon als gids (ingebouwd kompas en groot natuurkenner) de Rodenberg over. We aten de beste zand/modder taartjes in de boomhut en later, in de gemoedelijke warmte van de houtkachel en tijdens het spelen van een heus gezelschapsspel, ook nog een heerlijke taart van Atelier Hortense.    's Avonds een herfstbarbecue met heerlijke producten van bij ons of wat lekkere kazen met bijpassende wijnen uit de streek? Bij 't Lindebos regelen ze dat allemaal voor jou. Ze brengen dat zelfs helemaal tot in je vakantiewoning. Hoe makkelijk is dat!

8k5L9NFp7Cjc9HO5wH1wFO3hWFz948zY3vtuBbab.jpeg

fvTTwO0kpJdWA69ZQTk1lQByIW2oiTfkQ8crkdH7.jpeg

DE WESTHOEK KADEES

Westtoer maakt een tripje met kinderen echt heel eenvoudig. Er is buitengewoon veel keuze aan ‘dingen om te doen’ in de regio. In het bezoekerscentrum Heuvelland kregen de kinderen een polsbandje en werden zo officieel omgedoopt tot Westhoek KD’s (lees: ‘Westhoek kadees’). In het Westhoek Vakantieboek tonen Jaek en Nink de toeristenkinderen hun favoriete plekjes. 

LIGof7kVFIQKoNEAHqyxfkcKADGJHVCiiIyQWVet.jpeg

E6ztNbP4Ng64Tws1cYl2G4ZXJ3Sa4b53VSwi9QnM.jpeg

DE 'GROOTE OORLOG' 

De vele soldatenkerkhoven diep of minder diep verborgen in de velden, de kleine en grote monumenten, de nog steeds zichtbare sporen in het landschap zelf, je kan er simpelweg niet omheen. De hele streek ademt de geschiedenis van de Grote Oorlog. Toen de regen echt te erg werd, gingen we  naar het Hooge Crater museum over WOI. Ook de Dodengang in Diksmuide is een echte aanrader. In de loopgraven krijg je op bijzonder serene wijze (niet angstaanjagend, toch belangrijk met kleine kinderen erbij) een heel fysieke indruk van hoe hard en onmenselijk het leven aan het front moet zijn geweest. In het mooie provinciale domein De Palingbeek liet de land-art-installatie CWRM een diepe indruk op ons achter.

ZQEZHWk9PlgNvyogfhbo738sD8Se7alrmdRzc6oz.jpeg

AfQXEHmQyqnhYVSRzGRhCXEZvZAsMvXKOaZM9VUA.jpeg

ER IS VANALLES, VOOR KLEINTJES ÉN GROOTJES

De Westhoek ademt geschiedenis, maar zeker niet alleen oorlogsgeschiedenis. Absolute topper voor zowel de grootjes als de kleintjes was de begeleide wandeling over de bosrijke Kemmelberg (met 156m het hoogste punt van de streek). Adembenemende uitzichten en een erg boeiende uitleg. Over de moderne wielergeschiedenis van de berg, maar ook over de bunker uit de koude oorlog, de grote kaalte na de Grote Oorlog, de nederzetting van Kelten tot zelfs restanten van echte oermensen toe. Gids Patrick was top, geweldig voor de kinderen. Puzzelen, klauteren quizzen, zelfs de oudjes leren hier nog wat bij. Je kan trouwens in de hele regio leuke speurtochten, prachtige wandelingen en fietstochten maken.

i2V3SIvvmzwlWYFpqVKiS0WzEsOkg10uzVJysPIe.jpeg

Ook het Ypermuseum (yep, in Ieper en over Ieper) is een bezoekje waard. Hypermodern en zeer kindvriendelijk. De kinderen gingen er op kattenjacht, kregen als beloning voor hun volgehouden speurwerk een cadeautje en leerden ondertussen bijna zonder dat ze het beseften over geschiedenis, economie en stadsontwikkeling, ziekte en gezondheid en zelfs over zorg voor de minderbedeelden en liefdadigheid. En nog een grappig woordje Iepers ook.

qSwkl8N9ofAhLCau1cMtUAIGAQugAtLmacJZARdn.jpeg

VET OF NJET?

Het mag worden gezegd. DE WESTHOEK IS DE MAX. Vijf dagen is veel te kort en we komen zeker terug. Met grootjes én kleintjes!

Om af te sluiten nog twee travel hacks: de uitkijktoren op de Kemmelberg is gratis (laat je niet afschrikken door het bord ‘te koop’) en biedt een fantastisch zicht tot ver in Frankrijk en in Ploegsteert wordt elke eerste vrijdag van de maand net als aan de Menenpoort The Last Post gespeeld, maar dan zonder de mensenmassa. 


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Westtoer. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.