Ben jij alweer aan het dromen van je volgende vakantie? Dan blijft je hoofd waarschijnlijk kleven op een klassieke zonbestemming. Het is inderdaad gewaagd om je in putteke herfst te overtuigen van een tripje naar Schotland. Maar toch, we doen het. Lees eerst deze 5 tips voor een trip naar Schotland met kinderen. Daarna praten we verder. Afgelopen zomer trok slashparent Anne met man en 5 kinderen naar (voor velen) een atypische bestemming: Schotland. Bleek dat toch wel bijzonder hard mee te vallen, zeker?! Anne viel als een blok voor de weidse natuur, de heerlijke highlands en de prachtige geschiedenis. En niet één keer heeft ze haar kinderen horen zeuren over een zwembad of ijsje. Allez, avontuur met het gezin is dan misschien toch een goed idee? Gewoon, ter documentatie, ter info en ter kennis geeft Anne graag de 5 highlights mee van hun reis door (blijkbaar toch heel erg) #parentfriendly Schotland.

1. Isle of Skye

Dit is het mooiste stukje Schotland als je de reisgidsen mag geloven. En eerlijk, het is ook een prachtige stuk ongerept Schotland. Idealiter trek je er 7 dagen rond met de tent op je rug, maar het alternatief met de auto is natuurlijk net iets meer #parentfriendly. Bereid je bezoek wel best even voor. Er bestaat een route die je kan volgen en die je naar alle hoogtepunten van het eiland brengt. Zo zijn de blauwachtige Coral Beach of de waterval van Kilt Rock absolute must-do’s. Wees je ervan bewust dat je op één dag niet alles kan zien, zeker als er kinderen op de achterbank zitten. Kleine tip: volg de route in tegenwijzerzin, dan ontwijk je de toeristendrukte op heel wat hotspots. (Net iets handiger als je mooie foto’s wilt maken.) Je kan ook vanop het eiland excursies boeken om zeehonden, papegaaiduikers of dolfijnen te spotten.

Isle of Skye2. Edingburgh

Een grote verrassing voor mij. Nooit gedacht dat de hoofdstad van Schotland zo’n grote brok geschiedenis verborg. En vooral een geschiedenis dat heel zichtbaar is voor je kroost. Je waant je echt in een Middeleeuwse stad met het impressionante Edingburgh Castle, het ondergrondse Mary King’s Close dat een complex van straatjes en steegjes omvat die je laat proeven van het leven in 1600, de pittoreske straatjes in Dean Village en natuurlijk de doedelzakspelers in kilt die bij de kinderen een groot succes waren en op elke hoek van het toeristisch hart van de stad staan. Als extra tip is er het gratis(!) National Museum of Scotland, compleet met het Schotse equivalent voor Technopolis. Dus zelfs met regenweer blijft Edingburgh meer dan de moeite waard!

Edingburgh3. Harry Pottertrein

Harry Potter is niet meer weg te denken uit de belevingswereld van een hedendaags schoolkind, en zéér prominent aanwezig in Schotland. Alleen daarom al is reis naar Schotland met je kroost een goed idee. Het prachtige viaduct in Glennfinnan waar één van de laatste stoomtreinen van Engeland over rijdt mag zeker niet op je lijstje ontbreken. The Jacobite train was het decor voor de treinreis die Harry moest ondernemen om op Zweinstein te geraken en een zeer herkenbaar beeld voor de kinderen. Je kan kiezen om een treinritje te boeken (is wel snel uitverkocht en prijzig) of kiezen om op het juiste moment op uitkijk te staan bij het viaduct en de trein te zien voorbij rijden.

Harry Potter trein4. Speedboot op meer van Loch Ness

Je kan natuurlijk Nessie niet vergeten als je in Schotland bent. Ook al is het vooral de plaatselijk middenstand die de legende in leven houdt, toch was het een plezier om de kinderen mee te nemen in de geschiedenis van Loch Ness. Wij kozen ervoor om met een speedboot het meer op te gaan. De snelheid en de bevlogenheid van de gids zorgde dat ondanks we Nessie niet te zien kregen, Loch Ness voor onze kinderen een hele fijne herinnering is.

schotland met kinderen5. The Highlands

Ruwe natuur, ruige kliffen, meren, dreigende grijzige wolkenhemels, loslopende schapen, glooiende heuvels met ommuurde weides. The highlands is hetgeen waar je aan denkt als je Schotland zegt. Ook met kinderen is het absoluut mogelijk om hiervan te proeven. Er zijn heel wat aangepaste en haalbare wandelingen die je kan maken en waar de toeristische dienst je met alle plezier wegwijs in maakt. Wij kozen bijvoorbeeld de excursie naar de watervallen van de Glenn Nevis en ook de Glenn Coe bedwongen we met ons zevenen. Het weer blijft wel altijd een belangrijke parameter. Wij waren voorzien op alle weersomstandigheden door ons te kleden met voldoende laagjes. Want ze zeggen niet voor niets in Schotland dat slecht weer niet bestaat, enkel onaangepaste kledij. schotland met kinderen

170913-ASA Junior-KP-_N5A4179Dit artikel kwam er in samenwerking met A.S.Adventure. Want ook zij trokken naar Schotland voor hun herfstcampagne! Check hier hun 55 promo’s voor kinderen (denk: coole winddichte jassen van Jack Wolfskin, fleeces van Ayacucho…), inspired by Scotland! Hoe wij tegenover samenwerkingen staan, lees je hier.