Wil je een béétje voorbereid zijn op 'vervelende' en seksueel getinte vragen van je kind? Spring dan zoals slashparent Barbara eens binnen in het Huis van Kina in Gent. Iedereen herinnert zich nog de akward lessen seksuele opvoeding op school. Maar praten over seks doe je niet plots in één uurtje. Dat is een heus proces van jongs af aan. 

BARBARA

Ons gezinnetje werd uitgebreid met een zusje en de poes kreeg onlangs kleintjes. Gevolg: de vragen van onze twee jongens begonnen te komen. “Waarom heb ik geen baby in de buik?”, “Ik heb een piemel en zus niet, mist ze dan een stukje?” “Waarom krijgen mama’s borsten?”,… Al menig keer stond ik met mijn mond vol tanden en probeerde ik een onsamenhangend antwoord te verzinnen op deze pientere vragen. Om onze badkamergesprekken wat verder op gang te brengen troonde ik mijn kroost mee naar een bere-leuke tentoonstelling over seksualiteit in het Huis van Kina te Gent. In het fuchsia-roze decor wordt je ondergedompeld in de ‘geheimen’ van seksualiteit op kindermaat. Want wat gebeurt er nu echt achter die badkamer- en slaapkamerdeur?

Kina museum

Kleuters stellen ook vragen

Onthoud deze alvast: kinderen die ruimte krijgen voor een seksuele ontwikkeling in hun eigen tempo, ervaren (later) een positief gevoel over seksualiteit. Kinderen zien jou als ouder als voorbeeld en leren van de dingen die jij doet, vindt of vertelt. Bam. Je kan dus maar beter gewapend aan jouw ouderschaps-tocht beginnen. Uiteraard zitten ook kleuters al vol met vragen over seksualiteit. Voornamelijk dan over hun eigen lichaam ("Wat zijn de verschillen tussen jongens en meisjes?") of over voortplanting ("Waar komen baby’s vandaan?"). Maar evengoed over relaties. (Hoe voel ik mij? Ik heb een mama en papa en jij?). Rond deze drie thema's bouwde het Huis van Kina een slimme tentoonstelling op. BARBARA Onze kleuter van vier vond alles heel “normaal”. Terwijl kleine zus in de poppenhoek speelde, was hij heerlijk honderduit aan het vertellen over “kindjes krijgen”. Hij gaf me persoonlijk een rondleiding. Woorden als piemel en vagina werden niet uit de weg gegaan. We zochten samen uit wat het verschil was tussen “vies” en “netjes” door kledij te sorteren. En we stelden gezinsfoto’s samen met 2 papa’s of een mama/papa alleen. Hij bekeek ook nog hoe een baby precies in mama’s  buik past, en we brachten mama en baby poes weer samen. Het Huis van Kina is erg dankbaar voor ouders. De tentoonstelling helpt echt om gespreksonderwerpen aan te gaan met je kleuter die niet voor hand liggen. (pssst, #parentfriendly!) Praten over seks gaat net dat ietsje gemakkelijker dankzij de prachtige borden in de originele doe-hoekjes.

kina museum

Plots geen vragen meer over voortplanting?

Wanneer je kind "kleuter af" is, stelt het plots veel minder vragen over 'baby's krijgen'. Je kind heeft het voorplantingsverhaal nu wel begrepen. Dat wilt niet zeggen dat je zoon of dochter (van 6 tot 12j) plots niet meer geïnteresseerd is in seksualiteit. Het is gewoon iets meer stiekemer. BARBARA Mijn zoon van 8 en zijn neefje van 9 ontdekten de tentoonstelling met het schaamrood op de wangen. Ze vonden het vervelend als ik meekeek of vragen stelde, dus liet ik hen alles op eigen tempo ontdekken. De flipperkast met de menstruatiecyclus trok meteen hun aandacht. Ze hadden een blind-date in de hartenkoets, en zochten samen uit wat mag/niet mag van Magda. Ze hadden het samen over verliefdheid, tongzoenen en ja ook seks. Aan de hand van voel -en kijkdozen, kleurrijke prenten en leerrijke filmpjes werden alle onderwerpen bespreekbaar. Ik zag ze langzaamaan ontdooien en zo werd het taboe wat doorbroken. Voor de oudste vormde deze tentoonstelling de ideale basis voor een rustig bloemetjes en bijtjes-gesprek tussen mama en zoon. Voor alle nieuwsgierige kinderen en hun ouders die geen zinnig antwoord kunnen verzinnen op hun onverwachte vragen, is dit een absolute aanrader! En nog een kleine tip; doe geen dikke trui aan want het is er letterlijk en figuurlijk HEET… Voor wie zelf eens de tentoonstelling wilt bezoeken, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.