De nieuws- en weerberichten liegen er niet om: de winter van
2019 belooft in de Alpen nú al de geschiedenisboeken in te gaan als een legendarische
sneeuwwinter. Voor wie binnenkort (voor de eerste keer) met kroost richting bergen trekt, heeft skileraar en
#slashparent Marleen alvast wat tips achter de hand die ze met plezier deelt!

#1 gewenning

Gaat je kind voor het eerst mee naar de bergen of neem je het mee naar een hoogte boven de 2500m? Geef hem dan een paar dagen tijd om te wennen aan de hoogte en het lagere zuurstofgehalte in de lucht en let op voor symptomen van hoogteziekte zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of kortademigheid. Laat je kind veel drinken, slaap op een hoogte die lager is dan die waar je de dag doorbrengt en geef zoon of dochter regelmatig koolhydraatrijk voedsel.

#2 start to ski in BelgiE

Gaat je kind voor het eerst op skiles? Grotere kinderen kan je in de bergen hun eerste glij-ervaring laten opdoen, maar kleinere kindjes laat je best vooraf op een indoorpiste al wat wennen aan het gevoel om als een marsmannetje te lopen met zware skischoenen aan hun voetjes en een helm op hun hoofdje. Leren glijden gaat vlotter op een vlakke kunstpiste met een ideale helling en een constante sneeuwkwaliteit (bijvoorbeeld tijdens de pagadderlesjes op de indoorpiste Aspen in Wilrijk of de beginnerslesjes van Skimasters op Snowvalley in Peer) dan op een bultige natuurpiste met mindere sneeuwcondities. Het zal je kind een pak extra vertrouwen geven voor het aan het echte werk begint. En het geeft je ook als ouder peace of mind als je weet dat je koter al kan remmen en stoppen voor hij met een onbekende skileraar die indrukwekkende berg op gaat. IMG_6853.jpg

#3 how to enjoy your aperol

Als we het dan toch over peace of mind hebben: vanzelfsprekend waakt elke skileraar over zijn skiërtjes als een leeuwin over haar welpen, en tellen we om de vijf seconden of onze groep nog voltallig is. Het kan toch geruststellend zijn om je kind een briefje met jouw telefoonnummer en dat van de skileraar in zijn zak te laten stoppen en het te leren een volwassene te vragen je te bellen als hij zijn groep kwijt zou raken. Vraag ook aan de skileraar je te verwittigen als de groep onverwacht te laat zou zijn, zodat je met een gerust hart nog een Aperol kan bestellen in plaats van nagelbijtend naar de piste te staan turen.   

IMG_6867.jpg

#4 dresscode

Kleed je kind warm (maar ook niet té) aan voor de skiles, maar zorg ervoor dat de volgorde van de lagen pipi-handig is: in de kou moeten kinderen vaak sneller naar het toilet. Maar door de inspanning van het skiën denken ze er vaak pas (te) laat aan. In het geval de nood hoog is, is het handiger als alle truien ónder de bretellen van de skibroek zitten dan dat je eerst nog drie lagen moet uitpelsen vooraleer de broek naar beneden kan. Voor kleine skiërtjes kunnen pamperbroekjes een lifesaver zijn: een natte skibroek boven op de berg als de les nog anderhalf uur duurt, is de nachtmerrie van elke skileraar. Je kind nadien weer fris en droog krijgen op een krappe hotelkamer zonder wasmachine is trouwens iets waar je op vakantie ook liever niet aan begint…

IMG_0919.jpg

#5 let it go

Wees dankbaar voor de vrije tijd die je krijgt als je kind in de skiles zit en profiteer ervan om het hele skigebied te verkennen of moeilijkere pistes te nemen. Het is echt zowel voor jezelf én voor je kind leuker als je niet de hele duur van de les als een paparazzo rond de groep blijft skiën!

IMG_1614.jpg

#6 v-a-k-a-n-t-i-e

Ski, maar met mate: de hoogte, de berglucht, de hele dag buiten en in beweging, vroeg opstaan om op tijd op de latten te staan, maar laat in bed omdat het hotel nu eenmaal geen avondmaal serveert voor 19u: een skivakantie is vermoeiend. Gun je kinderen voldoende rust en dwing hen niet om elke dag te skiën tot de lift sluit. Een namiddagje sleeën, eens rustig een filmpje kijken of zelfs een middagdutje doen maken een vakantie ook tot vakantie. Bovendien is vermoeidheid een belangrijke oorzaak van ongelukken op de piste! Wil je zelf wel met de eerste lift omhoog en pas weer naar het hotel als de zon bijna onder gaat? Reisorganisaties als Axion Ski Team of Famiski bieden formules aan met Nederlandstalige skiles in de voormiddag en kinderopvang en animatie in de namiddag.  

IMG_0921.jpg

#7 zo trots als een 'leooooh'

Geniet, geniet, geniet! Samen met je kleine skiër op de zetellift zitten is pure quality time. Er is weinig dat je trotser maakt dan je kind dat aan het begin van de week zijn skilatjes nog niet zelf kon aandoen, op het einde van de week in sierlijke bochtjes van de berg te zien glijden. Er gaat ook niks boven met het hele gezin van het uitzicht te genieten op het terras van een berghut en samen een warme chocomelk drinken en een appelstrüdel te eten.