De afgelopen weken konden we misschien nog wat teren op al die héérlijke zomerherinneringen, maar nu de herfst officieel begonnen is, hebben we nood aan maar één ding: VAKANTIE! Niet getreurd: plannen is de helft van het plezier, dus begin nu maar al te dromen van de volgende trip. Als dat een citytrip mag zijn, hebben wij dé ultieme tip in huis. Vergeet Londen, Amsterdam of Berlijn: als de kinderen meegaan, moet je gewoon naar Nantes.

STEFANIE
Eerlijk is eerlijk: zelf kenden we Nantes vooral dankzij de melancholische hit van Beirut. Maar we waren afgelopen zomer in de buurt, dus besloten we toch maar een dag of vier in deze stad te logeren. En dat hebben we ons geen moment beklaagd. Integendeel: het werd een van de hoogtepunten van onze zomer, voor onszelf maar zeker ook voor de kinderen. Die hebben ondertussen al wat steden gezien (dat heb je met travel addicts als ouders), maar wij zagen ze zelden zo enthousiast. Allen daarheen dus!

upA6awXgqdbyEUmrnGOi2947F4I3EYLco4BvEyJy.jpegEr zijn molens. Véél molens

Hoe het met die van u zit, weet ik niet. Maar zet mijn kinderen op een draaimolen en ze zijn zot content. Dat mag een onnozele (en lelijke, en lawaaierige) kermismolen in het dorp zijn: als het ding draait, zijn ze gelukkig. En als ze aan de flosj trekken, nog gelukkiger. Alleen sta je er als ouder meestal toch wat verveeld bij te kijken.

Niet in Nantes! Op l'île de Nantes - vroeger een industriële havenzone aan de 'verkeerde' kant van het water, nu de hipste plek van de stad - vind je namelijk Les Machines de l'île, een artistiek project waar de magische ideeën van Jules Verne en het genie van Leonardo Da Vinci samensmelten tot één feeëriek geheel. Denk: een gigantische mechanische olifant die over het 'eiland' dendert. Je kunt zelfs meerijden, maar dan moet je wel reserveren: dat waren wij vergeten (fouten jongens, fouten).

N29FG6MSpmqwQZ4Gbw7yNIjCwPKGvPiN6Cg80cHk.jpegMaar dus ook Le Carrousel des Mondes Marins, een draaimolen in drie verdiepingen met de prachtigste wezens (al zijn ze soms ook gewoon griezelig: kijk naar dat 'paard' hierboven!), die je met allerlei hendels zélf tot leven laat komen. Een flosj is er niet, en de kaartjes zijn ook aan de prijzige kant. Maar mooier wordt een molen niet. En dus gingen ook de ouders van dit gezin mee aan boord. Onze kinderen nog zot contenter!

od652CR60BBWwoGGKVG3CfIv9WD5eyUAbMGXQnan.jpegENTERTAINMENT IS OVERAL

Door de straten van een nieuwe stad slenteren: zéér fijn voor ouders, vreselijk saai voor kinderen. Maar in Nantes kun je zomaar even een gigantisch hinkelspel tegenkomen. En ook aan hippe lunchadressen geen gebrek. Wij waren verzot op La Cantine du Voyage, alweer op dat hippe l'île de Nantes. Terwijl wij genoten van simpele, maar heerlijke kost, konden de kinderen zich volop uitleven op 'La Colline', een veelkleurige heuvel. Wie deze plek wil bezoeken, moet wel snel zijn: de boel sluit midden oktober en gaat pas in het voorjaar weer open. Maar #parentfriendly adressen genoeg!

2gW1c3q6jXtmqCerXe0ROy0tcZJyqVlc4Q3uHTZv.jpegje kunt er geweldig fietsen

Nantes is dan misschien niet Parijs, maar je moet er toch ook wat afstanden overbruggen. En dan is een fiets natuurlijk ideaal. Wij huurden een bakfiets en een gewone fiets, allebei elektrisch. Dat was een tip van de dame van het verhuurbedrijf, en we waren zéér blij dat we naar haar hadden geluisterd, en niet naar onze stoere inwendige zelf. Want fietsen in Nantes, dat is ook veel klimmen. Maar we ontdekten geweldige speeltuinen die soms echte kunstwerkjes leken (check deze of deze), fantastische pleinen (mét fonteinen die zeer wispelturig naar voorbijgangers spuiten) en heerlijke parken.

uLJJ5vzNM49Tw8Sgb5FCrVUp6TrsH3eF7afxf7mE.jpegje krijgt er een instant summer vibe

We begrijpen het: jij wil natuurlijk nu al je koffers pakken en vertrekken. Maar eigenlijk is dit echt een zomerstad. Er valt namelijk zoveel buiten te beleven dat je anders zou missen. Op de Miroir d'Eau kunnen zelfs de allerkleinsten vrolijk in het water spetteren (en jij kan rustig aan de kant zitten met een drankje, want het is letterlijk maar een paar centimeter water). Oh, en hadden we het al over de fan-tas-tische (maar peperdure) ijsjes van Amorino? Toegegeven: daarvoor hoef je niet naar Nantes (ze zitten zowat overal in Europa), maar voor ons zullen die lekkernijen voor altijd verbonden zijn aan deze onvergetelijke stad.