Archeologie, wat zegt jou dat? Denk je dan: Indiana Jones (Kali Maaaaaa), slangenkuilen en de zoektocht naar mysterieuze artefacten? Awel, dan heb je gelijk én ongelijk.  Van 9 tot 11 oktober kan je tijdens de Archeologiedagen samen met je kinderen helemaal zelf de mysteries van landschappen en objecten in de verschillende Vlaamse provincies ontdekken. En ’t is niet alleen maar kijken en overal afblijven hé. Je wordt uitgenodigd om vooral met je kinderen de mouwen op te stropen en je onder te dompelen in de wondere wereld van de archeologie. Wij stuurden alvast wat slashparents op stap om een aantal toffe erfgoedsites voor jullie uit te testen! 

Allemaal tesamen naar Ename!

Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Al ooit van de provinciale erfgoedsite in Ename in Oost-Vlaanderen gehoord? Wij stuurden  slashparents Elke en Stijn samen met hun jongens Tobias (9 jaar) en Jacob (5 jaar) naar daar om te ontdekken welke historische schatten en avonturen Ename te bieden heeft. Blijkt bovendien dat dit dorp aan de Schelde in het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen ligt. Het stikt in Ename dus niet alleen van de middeleeuwse geschiedenis, maar ook van de heerlijke natuur. En, ze hebben in de buurt ook toffe cafékes. Ook niet onbelangrijk hé.

 Spoorzoeken voor juniors!

Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Net buiten het pittoreske centrum van Ename vind je de indrukwekkende ruïnes van de eeuwenoude Sint-Salvatorabdij, maar ook een modern bezoekerscentrum met een erfgoeddepot. Hier kunnen volwassenen en kinderen gratis en op een interactieve manier ontdekken hoe je in het landschap op zoek kan gaan naar sporen uit het verleden en hoe je door die overblijfselen meer te weten kan komen over het leven van de mensen vroeger. Voor kinderen van 6 tot 14 jaar kan je aan de balie het kinderpakket “Spoorzoekers junior” afhalen om zelf aan de slag te gaan. Tobias en Jacob waren meteen enthousiast, want in elk pakket zit een blacklightlampje waarmee je als een echte avonturier op speurtocht moet! Aan de hand van puzzels, knutselopdrachten en een duik in een levensechte bunker los je alle mysteries op. Al spelenderwijs leren kinderen zo o.a. over grondlagen, loopgraven en grafheuvels. Oh ja, en van Tobias moesten we zeggen dat een echte spoorzoeker best zijn kennis over de windrichtingen eens opfrist op weg naar Ename! Genoteerd.

Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Helemaal zoet met erfgoed!

Ook de allerkleinsten worden niet vergeten, want kleine broer of zus kan in een aangepaste hoek een eigen creatief landschap bouwen met spoorzoekers voor de ieniemienies. Daal zeker met je kinderen ook af naar het erfgoeddepot in de kelder, waar je achter de schermen kan koekeloeren naar échte archeologen in actie. Pas op, hier ligt zelfs een krokodil bewaard! Daarmee kan je je kinderen op voorhand al goed bang maken. Haha!

Uiteraard wil je de jongelui ook even luchten, en dat kan perfect in het archeopark waar je alleen of onder begeleiding de resten van de middeleeuwse abdij kan bekijken. Samen met de gids kan je zelfs in 3D ontdekken hoe de abdij er vroeger heeft uitgezien. De gidsing voor gezinnen gaat door op zaterdag 10 en zondag 11 oktober tussen 13 uur en 17 uur. Gefascineerd door technologische toepassingen? Volg dan de workshop "Digitaal spoorzoeken" en herontdek het sprookjesachtige bos 't Ename.  Wil je graag wat langer wandelen in combinatie met het uittesten van archeologische technieken? Dat kan in je eigen bubbel met de wandeling “Spoorzoekers op wandel” . Ook in het naburige Velzeke valt er wat te beleven. Je ontmoet er zelfs een aapje. Via deze link kan je het hele aanbod in Oost-Vlaanderen nog eens op je gemak bekijken en indien nodig, reserveren. Corona-times, weet ge wel!

 Moet er hier nog iets zijn?

Op het terras van Café Den Obus.

Eh, wij weten dat klein mannen constant honger hebben en een onverklaarbare aanleg hebben voor dehydratatie. Je kan natuurlijk voor een eigen picknick gaan om in het bos of het archeopark op te smikkelen, maar het gezin van Elke heeft ook de lokale horeca voor jullie verkend, en deelt graag hun tips. In het centrum van Ename kan je in stijl iets drinken in het prachtige 18de eeuwse Theehuis Beaucarne dat één en al geschiedenis ademt. Ben je eerder een liefhebber van volkse caféetjes zoals slashparent Stijn, dan is het zeker ook de moeite om 2 km verder te rijden naar het authentieke dorpscafé Den Obus in Volkegem. Schol!

Je hoort het:  er vallen tijdens de Archeologiedagen van 9 tot 11 oktober qua erfgoed allerlei extraatjes te scoren. Op hun website vind je een handige kaart  met daarop een overzicht van alle plaatsen waar je in Vlaanderen met je kinderen kan ontdekken hoe cool archeologie eigenlijk wel is. Maar, er zijn zelfs dingetjes die je vanuit je eigen kot kan beleven. Wat dacht je van koken samen met een foodarcheoloog? Waaaah kei tof! Ga het snel allemaal ontdekken!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Archeologiedagen. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.