Dat wij allang ons streepje cultuur niet meer hebben
gehad, ik en mijn gezinsbubbel (dat is inclusief twee gamerboys van 10 en 12y). Miljoenen thuiskijkfilms hebben we er intussen
doorgejaagd, maar een museum, nee, dat was bar lang geleden. Ons geluk kon
afgelopen weekend daarom niet op toen we het vernieuwde James Ensorhuis in
Oostende mochten bezoeken. 

In 't kort

Wie Oostende zegt, zegt ook James Ensor en omgekeerd. In de Vlaanderenstraat kan je het woon- en werkhuis bezoeken van de bekende schilder. Het museum is maar pas weer open. Nope, niet door corona, wél omdat het helemaal vernieuwd is én ... er is een speciaal kindertraject waarbij je op zoek moet naar de valse Ensor.

De Testers

Slashparent Ingrid en gezin hebben al heel wat museabezoeken op de teller.  Als ervaringsdeskundigen vormen de twee zonen des huizes (10 en 12 jaar) de perfecte graadmeter om te zien of een kindertour aanslaat. Noem dit gerust een gezond geïnteresseerd gezin dat op voorhand ongeveer zero kennis had van de figuur Ensor. 

De Tentoonstelling

Het huis van Ensor is wel degelijk het huis van Ensor geweest. Hier woonde en werkte hij - gezellig thuis bij zijn ouders. (Uhu, #theparentsarealright, James) Een perfecte omgeving om zijn beroemde werken tentoon te stellen en hem beter te leren kennen als persoon. Interessante dude trouwens, die James. De tour gaat van salon naar salon, en heeft enkele interactieve ruimtes die uiteraard geweldig aanslaan bij de kinderen (en hey, bij mij ook!).

#Parentfriendly-punten?

De stad Oostende heeft fijn geïnvesteerd om dit museum echt #parentfriendly te maken. Verwacht je niet aan saaie, strakke ruimtes zomaar volgehangen met kunst. In dit museum kan je liggen, lezen, luisteren en kijken. 

Extra punten voor de audiotour op kindermaat! (Je hebt ook een audiogids exclusief voor volwassenen als je voor de real deal gaat, trouwens) Het verhaal wordt verteld door 'de huisknecht' Gust van James Ensor (hij bestond echt). Gust van Yper leidt de kinderen doorheen het museum op zoek naar een vals schilderij. Knap gedaan, al moet je je soms wel concentreren vanwege de stevige Oostendse tongval. 

Sfeer en gezelligheid

Wat een hartelijk ontvangst in het Ensor-huis! We kwamen aan bij openingsuur om 10u en kregen een uitgebreide en duidelijke uitleg over de audiogids, de zoektocht en de te volgen route. Ook de kinderen werden rechtstreeks aangesproken en voelden zich helemaal welkom. Achteraf kregen we nog een app-code waarmee we een Ensor-wandeling kunnen maken doorheen de stad. Nog niet gedaan, maar staat op ons lijstje!

Handig om te weten: in de kelder zijn er gratis lockers waar je jassen, fietshelmen en andere overbodig materiaal voor een museumbezoek kan wegbergen. Love it. Zeker met zo'n mooi vloerke. 

Gespendeerde minuten

Wij bleven ongeveer 110 minuten in het museum. Ik was oprecht verbaasd toen ik op de klok keek bij de eerste tekenen van vermoeidheid bij de kinderen. Ze zijn de volle 100 minuten  geïnteresseerd gebleven, en er werd amper gegeeuwd of gezeurd. 

Praktisch

website:  https://www.ensorstad.be/nl/het-james-ensorhuis
Adres: Het James Ensorhuis - Vlaanderenstraat 29 8400 Oostende
Openingsuren: Het museum is doorgaans open van 10 tot 18 uur. Check hier de specifieke sluitingsdagen
Tickets:  
Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen. 
6-14j ->  6 euro
14+ -> 10 of 12 euro afhankelijk van weekenddag of niet.