Lopen jouw kinderen ook bij iedere uitstap achteraan te slenteren? Klinkt 'ik haaaaaaat musea' of 'ik haaaaaaat wandelen' je bekend in de oren? Dan hebben wij de oplossing! Zie hier een lijstje met knotsgekke uitstap-ideetjes waar ook je kinderen plezier uit zullen halen. Ooit al gehoord van Railbiken en een amfibieboot? Hier gaat ie dan!

#1 Fietsen op een treinspoor

Railbiken, it's a thing. Je stapt met je gezin in een go-cart-achtig ding dat op treinsporen zit en trappen maar! Onderweg kom je prachtige taferelen en uitzichten tegen en het is nog goed voor de conditie ook. Geen zorgen, er rijden natuurlijk geen treinen op die sporen. Railbiken is iets dat je over heel België wel kan vinden, maar hier alvast een linkje naar die van de Hoge Venen.

#2 Een ritje op de kabelbaan

Heimwee naar het skiën? In de zomer kan je ook genieten van een ritje op de zetelliftjes en vaak is het uitzicht dan nog veel mooier. Kabelbaan Cordoba met uitzicht op het Heuvelland en de wijngaarden van Entre-Deux-Monts is een echte aanrader!

#3 Bootjevaren

Meestal associëren we boten en varen met een verre reis, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. In België zijn er super veel toffe bootritjes. Wat dacht je van de amfibieboot in Koksijde? Dat is een mega vintage bootje waarmee je niet alleen over het water, maar ook over het strand reist. Vliegen doet ie alsnog niet.


#4 Onder de grond

Op zoek naar een Eftelingervaring in eigen land? Dan komt een grottentocht wel in de buurt. In de grot van Remouchamps hangt een mysterieuze sprookjesfeeling. Een gids leidt je steeds dieper en dieper onder de grond waar je de schoonheid van de natuur kan bewonderen. En dan hebben we het niet over groene landschappen, maar juist over schilderachtige kleurrijke rotsen.

#5 De bootlift

Wij hebben geluk dat we in België de tweede grootste kanaallift ter wereld hebben! De boot ligt op de grens van Strépy-Barcquegnies (wij weten ook niet hoe je dat uitspreekt) en Thieu en overbrugt het hoogteverschil met het Henegouws plateau. Eerst en vooral is het een heel spectaculair ding, maar je kan ook mee op de boot om het hoogteverschil over te steken. Hoe cool is dat?! We horen precies geen kinderen meer klagen!

Foto: Wallonië België Toerisme

#6 Garnaaltjes vangen op zee

Is varen niet spannend genoeg? Hebben je kinderen een doel nodig? Ga eens op zee met De Crangon. Da's met garnalen vangen enal! Is het van 'Ik lust dat niet', dan zullen ze dat zeker wel doen als ze die zelf gevangen hebben. 

#7 Een pluktocht

Maak een wandeling en stel onderweg een mooi boeket samen. Of je kan natuurlijk ook naar een van de Belgische pluktuinen gaan om je eigen fruit te plukken.

#8 Blotevoetenpad

Tijd om nog eens écht verbinding te maken met de aarde? Dat kan zelfs zonder wierook en mantra's! Over heel België kan je blotevoetenpaden vinden waar je met je voeten over allerlei soorten texturen kunt wandelen. Een artikeltje met verschillende opties vind je hierzo. Laat die modder/stenen/water maar komen!

#9 Een vluchtje met de luchtballon

Stiekem zelf altijd van zo'n een tripje met de luchtballon gedroomd? Wij weten zeker dat je kinderen dat ook de max zullen vinden. De zomer is du moment om het eindelijk uit te proberen.

#10 Op schattenjacht met Geocaching

Geo-watte? Geocaching is een app met een kaartje waarop allerlei verborgen schatten geregistreerd staan. De schat kan eender welke vorm aan nemen en stuurt je naar de mooiste plekjes ver weg of in de buurt. En dan nu uit volle borst: "Wij zoeken een schat, wij zoeken een schat!"