Straks is het (wéér) vakantie en wat moet een mens dan weer gaan doen? Als je er op tijd bij bent (én als ze hun deuren openhouden) is een bezoek aan één van deze musea the bomb! Met respect voor de nodige voorzorgsmaatregelen, uiteraard. Een bezoek aan een museum met kinderen betekent nu nog meer dan vroeger: je samen wentelen in de grote verwondering. We hebben het allemaal nodig. En nee, je hoeft niet naar het Koninklijk Museum voor Saaie Kunsten, zoals je kan zien in dit fijne lijstje van Dingenzoekers: 17 x naar het museum met kinderen. En euh, vergeet dus niet te reserveren he!

Museum met kinderen in Antwerpen

Plantin Moretus museum met kinderen

Als er één plek is waar je de hartslag van het 16de-eeuwse Antwerpen voelt, dan is het wel Museum Plantin-Moretus. Het enige museum ter wereld op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, stippen ze zelf fijntjes aan. Een verhaal van boeken, toewijding en de bedwelmende geur van inkt. Wat valt er te doen voor kinderen in het woonhuis van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt? Het geheim van de boekdrukkunst ontrafelen. En o ja, voor we het vergeten: een moord voorkomen, dat ook.

Het museumspel Red Balthasar zoomt in op Balthasar I Moretus, de kleinzoon van uitgever Christoffel Plantijn. Deze Balthasar erfde de drukkerij en uitgeverij van zijn vader en bleek nogal wat vijanden te hebben, allemaal zeer gemotiveerd om hem een kopje kleiner te maken. Maar misdaad is geen lonende bezigheid, en het museum rekent dan ook op uw koters om een stokje voor de moord te steken. Een soort van Back to the future with a vengeance, laten we zeggen. Lees hier meer.

Omdat we nog steeds met een pandemie zitten, treft Plantin-Moretus uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen, om ervoor te zorgen dat iedereen veilig het museum met kinderen kan bezoeken.

Middelheim Museum met kinderen

Voor je kinderen flauwvallen van verveling bij het woord ‘museum’: het Middelheim museum is een allesbehalve saaie bedoening. Om te beginnen is dit een museum zonder dak. Dat betekent dat er dus ook duchtig geravot kan worden. Bij een parcours door het beeldenpark doe je de ene magische ontdekking na de andere. Gewoon ronddwalen en het toeval zijn rol laten spelen, is een hele fijne manier om de wonderlijke beeldentuin te bezoeken. Struin je graag op eigen houtje door het park maar wil je toch wat meer weten over de kunstwerken, dan is de Middelheim App ideaal. De app serveert geen droge kost: je komt meer te weten over de achtergrond van de kunstwerken en krijgt verhalen te horen van auteurs en bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld. Lees hier meer. Ook in het Middelheim museum worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om het virus de pas af te snijden.

Red Star Line museum met kinderen

In het Red Star Line museum is het heerlijk wegdromen bij de Amerikaanse droom, die zovelen uit Europa deed besluiten om koers te zetten naar een nieuw leven. Met twee miljoen waren ze, die tussen 1873 en 1934 de oceaan overstaken aan boord van een van de schepen van de Red Star Line rederij. Op de plek die voor hen hun laatste op het Europese vasteland zou worden, kom je te weten hoe dat voelde voor al die hoopvolle landverhuizers. Lees hier meer. En check ook de voorzorgsmaatregelen van Red Star Line in verband met de COVID-19 crisis.

Het MAS

Wil je graag naar een museum met kinderen, dan mag je zeker niet voorbijgaan aan het immer bruisende MAS – Museum aan de Stroom – op het Eilandje. Want daar valt ook voor de jonge medemens wel heel wat te beleven. Het gebouw van Neutelings en Riedijk doet niet alleen mooie tijdelijke tentoonstellingen, het herbergt ook het voormalige Scheepvaart- en Etnografisch Museum. Inhoudelijk nogal uiteenlopende onderwerpen dus, maar dat hebben ze goed opgelost door elke verdieping een heel andere invulling te geven.

Elke verdieping is gewijd aan een thema dat verband houdt met Antwerpen, van handel en scheepvaart tot een meer filosofisch gegeven als leven en dood. Er zijn normaal gezien ook interactieve ruimtes, waar kinderen materialen zoals leder, hout, staalplaat of zilver mogen aanraken, ze een boodschap in een fles in een denkbeeldige zee kunnen gooien, of een wens mogen opschrijven en die aan een Tibetaanse vlaggenlijn hangen. Lees hier meer. Dat interactieve kan nu allemaal niet, dat spreekt voor zich. Check hier hoe je met de nodige voorzorgsmaatregelen van het MAS toch veilig op bezoek kan gaan.

Museum met kinderen in Brussel

Coudenbergpaleis

Je zou het niet zeggen, maar in de Middeleeuwen stond aan de Kunstberg, in hartje Brussel, het monumentale Coudenbergpaleis, volgens de overlevering een van de mooiste van Europa. Het paleis deed dienst als bescheiden optrekje van Keizer Karel. Nadat het begin 18deeeuw werd verwoest door een brand, moesten de ruïnes plaats maken voor het Koningsplein. Maar ondergronds vind je nog steeds een wonderlijke archeologische site waar het heerlijk dwalen is in het verleden. Voor kinderen zijn er leuke zoektochten en een app om de site te ontdekken. Uiteraard wordt ook hier voorzichtig te werk gegaan, getuige daarvan de voorzorgsmaatregelen van het Coudenbergpaleis.

Museum voor Natuurwetenschappen

Het museum voor Natuurwetenschappen is zo’n plek waar je keer op keer naartoe kan gaan, zonder dat je er ooit op uitgekeken raakt. Dat heeft te maken met de schitterende tijdelijke tentoonstellingen, maar evengoed met de permanente collectie. Dit is het museum van de dino’s. Je weet wel, die van Bernissart. Het nieuwere gedeelte, met de Galerij van de Mens en het Lichaam, is momenteel nog niet toegankelijk, maar binnenkort hopelijk wel. Hier kan je uitgebreider lezen over een bezoek aan het Museum Waar Je Nooit Op Uitgekeken Raakt. Maar in deze tijden van coronacrisis, zorgt het museum er uiteraard ook voor dat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Bezoekers mogen zich verheugen in een heropeningsparcours, want de dino’s kunnen naar het schijnt niet wachten om hun publiek weer te zien en ook de tijdelijk bevroren expo Antarctica gaat terug open. Tickets koop je verplicht online op voorhand. Dit zegt het museum er zelf over: ‘Dankzij de geleidelijke afbouw van de inperkingsmaatregelen voorzien door de Nationale Veiligheidsraad, kunnen de musea eindelijk terug de deuren openen. We werkten een bewegwijzerd parcours met eenrichtingsverkeer uit om onze bezoekers op een veilige manier te onthalen. We kozen in deze gedeeltelijke en stapsgewijze heropening voor onze blikvangers. Onze dino’s respecteren de sociale afstand, maar blijven – zelfs op anderhalve meter – indrukwekkend.’ Alle info vind je op www.natuurwetenschappen.be

Train World

Train World wekt het wonderlijke universum van ‘het spoor’ tot leven, in een meer dan geslaagde scenografie die jong en minder jong kan bekoren – ook als die geen treinfetisjist of gepensioneerd conducteur zijn. Hypnotiserende projecties, een bezwerende klankband en treinen… Zoveel verschillende soorten treinen. De tijdelijke expo « Paul Delvaux. De man die van treinen hield » zal nog te bezichtigen zijn tot en met 30 juni.

Ook hier gaat men voorzichtig te werk en worden er coronamaatregelen getroffen met het oog op de veiligheid van de bezoekers. De heropening is enkel voor individuele bezoekers, met eventuele huisgenoten, en is stevig omkaderd. Een duidelijk uitgestippeld museumparcours in één richting moet de veiligheid waarborgen, en er zal zeep en handgel ter beschikking gesteld worden. Betalen kan enkel via bankkaart.

Adam

Het Adam – Art & Design Atomium Museum – herbergt de collectie van het vroegere Plasticarium en pakt uit met tijdelijke tentoonstellingen rond design. De verzameling knaloranje en appelgroene interieurobjecten uit de sixties stemt elke bezoeker geheid vrolijk. Voor kinderen is er een eenvoudig spel dat hen door de collectie loodst, maar ook zonder dat blaadje papier zullen ze het hier naar hun zin hebben. Wil je een totaal onsaai museum met kinderen bezoeken, dan is dit een puik idee. Goed om door te nemen voor je naar daar trekt: de voorzorgsmaatregelen van het Adam.

MiMa

Dit Brusselse museum voor actuele kunst zit in de voormalige Belle-Vue brouwerij in Molenbeek en heet voluit het Millennium Iconoclast Museum of Arts. De focus ligt hier op kunst vanaf 2000, met de nadruk op grafische kunst, street art à la Banksy en ander ondergronds artistiek geweld dat de moeite loont om eens van naderbij te bekijken. Ook het MiMa zwaait zijn deuren weer open op veilige wijze, en dat vanaf 3 juni. Het museum neemt daarbij de nodige voorzorgsmaatregelen, onder meer online ticketverkoop op voorhand. Hier lees je er meer over. Een ideaal museum met kinderen, huh, pardon, tieners!

Museum met kinderen in Gent

Het STAM

Trek je naar Gent met kinderen, dan hoort daar zeker een bezoek aan het Stadsmuseum bij, STAM voor de vrienden. Het vast parcours ‘Het verhaal van Gent’ – voor kinderen verteld door Cuberdanny, een vree wijze gast met de looks van een rood tsjoepke – is momenteel gesloten, maar opent op 10 oktober weer de deuren in een volledig vernieuwde versie. Wél kan je naar twee expo’s die deze zomer doorlopen: Housing Apart Together en Ondergronds in de stad. Aan ‘Ondergronds’ is een zoektocht verbonden voor kinderen vanaf 9 jaar en er is ook een installatie van Studio Orka te bewonderen. Zoals ook bij de andere musea het geval is, kan een bezoek aan het heropende STAM uitsluitend na reservatie. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Designmuseum met kinderen

Van de art nouveau van Horta tot het minimalisme van Mies van der Rohe: de Playmobiltour maakt kinderen op een speelse manier wegwijs in design. Bovendien zijn er in het Designmuseum geregeld prachtige tijdelijke tentoonstellingen te beleven, zoals deze over robots. Maar natuurlijk loopt er nu die ene die we allemaal willen gaan zien en die gelukkig verlengd is tot 21/02/2021: Kleureyck, over Van Eycks kleuren in design. Hier lees je verder hoe het museum de bezoeker beschermt en welke maatregelen er getroffen zijn.

Het SMAK

Hedendaagse kunst niks voor kinderen? O jawel hoor. In het SMAK, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, zit je gebeiteld voor een fijne kunstervaring op maat van de koters. Bij elke grote expo wordt er ook aan de kinderen en hun ouders gedacht, in de vorm van een ontdekkingstocht voor gezinnen. Ook hier zijn ze voorzichtig bij het heropenen van hun deuren: de genomen voorzorgsmaatregelen worden hier uitgelegd.

De Tuin van Kina

Deze bijna honderdjarige tuin herbergt een prachtige collectie planten en bomen, en ook… enge dingen alsvogelspinnen en wandelende takken. De Tuin hoort bij De Wereld van Kina, een natuurmuseum dat speciaal voor kinderen werd bedacht. Je vindt er tijdelijke tentoonstellingen en komt er meer te weten over hoe het leven op aarde zich heeft ontwikkeld. Hier kom je alvast te weten hoe de heropening eruit ziet en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen zijn.

Wereld van Kina, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent. Tuin van Kina, Berouw 55, 9000 Gent. Info: www.dewereldvankina.be

Huis van Alijn

Huis van Alijn was altijd al een fijne plek, en sinds de recente opfrissing nog meer. Hier ontdek je hoe het dagelijks leven in de 20ste eeuw eruit zag, ingezoomd op tradities, rituelen en typische gewoontes. Hoe vierden we vakantie, hoe was het om je communie te doen, met pensioen te gaan of afscheid te nemen van een dierbare? Een bijzonder museum, dat met niets te vergelijken is. Hier lees je alvast wat het museum doet om je bezoek veilig en vlot te laten verlopen.

Nog meer ideeën voor een bezoek aan een museum met kinderen?

Texture

Ook Texture gaat weer open, hoera! En dat op strikt veilige wijze, lees hier over hoe ze dat aanpakken. Texture is een museum over vlas en veerkracht: twee dingen waar we allemaal meer van kunnen gebruiken. Sinds het van kop tot teen werd opgefrist – inclusief een totale make-over van het pand van de voormalige Linen Thread Company aan de Leie -, biedt het een interessante blik op de plant waar de West-Vlaamse regio zijn welvaart aan dankt. Dat is een wonderlijke multitasker, die zich zowel ophoudt in de ochtendlijke muesli als in het linnen tafelkleed onder die muesli (net als in het isolatiemateriaal in de muren en in het dollarbiljet overigens). Voor kinderen tot 12 jaar is er een boekje met opdrachten op hun maat, waarin Staf Stekel hen mee op stap neemt.

Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk. Info: www.texturekortrijk.be

Chocostory

Naar verluidt verorbert de Belg gemiddeld zo’n 7,1 kilo chocolade per jaar. Wie nieuwsgierig is naar de herkomst van het spul, kan bij Chocostory in Brugge terecht. Het verhaal van de cacaoboon? Dat is er een van avontuur, passie en een vleugje junglesfeer. Het wordt in dit museum met smaak gebracht, en voor kinderen extra opgefleurd door een parcours met Playmobil. Het museum blijft nog wat langer gesloten dan de rest, maar plant om vanaf 1 juli zijn deuren te heropenen op veilige wijze.


We haalden deze post bij Dingenzoekers, nog zo'n toffe madammen die weten waar het leuk vertoeven is voor kinderen en hun baasjes! Ze schreven er zelfs een gloednieuw boek over.