Of haar dochter (8) zin had in een één-op-één uitstapje met haar mama en de allereerste TikTokTour van Vlaanderen wilde uittesten? Dat moest #slashparent Lobke geen twee keer vragen. Op een hete woensdagnamiddag gewapend met statief, powerbank én smartphone trok het duo richting Oostende voor een TIkTok-crazy-wandeling doorheen de stad om er de vetste plaatsen te ontdekken en te TikTokken!

LOBKE
Op een warme woensdagnamiddag dropten we de twee broertjes bij de babysit en reden wij -moeder en dochter -richting 't zeetje voor een gezellig quality time- uitstapje naar zee. Een goed voorbereide slashparent is er twee waard, dus ik downloadde én printte de TikTokTour vooraf af zodat we goed wisten wat ons te wachten stond. Voor de corona-crisis had ik geen flauw benul hoe je TikToks moest maken. Maar omdat we allemaal noodgedwongen thuis moesten blijven, was er extra veel schermtijd waardoor mijn achtjarige dochter plots een echte TikTokqueen werd. En voor ik het wist stond ik zelf mee te dansen in een TikTokfilmpje, haha!

Toen ik ontdekte dat Oostende de allereerste TIkTok-stad van ons land werd, was ik meteen verkocht. Wij houden van uitstapjes én als ik mijn dochter zo kan overtuigen om cultuur op te doen, te wandelen én ondertussen funny TikToks te maken, dan is dat win-win voor allebei.

Hoe werkt da?

'Deelnemen aan de TikTokTour is echt niet zo moeilijk. Je gaat gewoon naar de TikTok-locaties op het kaartje en je surft naar tiktokoostende.be om te kijken welke dansje bij welke locatie hoort. Eerlijk? Ik ben zelf nog niet zo'n kanjer in het maken van TikToks dus ik moest al eens een YouTube-tutorial te voorschijn toveren om bepaalde effecten op te zoeken, maar dat heb ik dan ook weer geleerd. Wel handig is dat er samen met Marilyn van Supastar van sommige dansjes ook een uitlegvideo gemaakt is. Zo zie je goed vanuit welke hoek iets gefilmd is of welke filter er gebruikt is. Of je volgt gewoon Visitoostende op TikTok zelf om voorbeeld-TikToks te zien. En als je echt geen zin hebt om ze helemaal na te doen, dan kan je ook gewoon creatief zijn en zelf een TikTok maken op jouw manier. De locaties zijn sowieso dik de moeite om te experimenteren.'

Leer de kneepjes van het TikTok-vak

'Onze eerste TikTok was meteen een voltreffer. Want Frauke kon al haar TikTok-superkrachten inzetten tegen de felrode blokken van kunstenaar Arne Quinze. Hoe ze dit deed? Ze sprong van één van de blokken en koos bij de TikTok-app bij effecten voor 'reverse'. Zo leek het alsof een superkracht haar tegen de blokken trekt. "Wow mama, dit is de allercoolste TikTok die ik ooit heb gemaakt!" Ze glunderde en stuurde haar TikTok trots door naar haar papa. 

'Voor de volgende TikTok trokken we naar het 'Monument for a wullok' aan het einde van de Westelijke strekdam. Tip? Trek stevig schoeisel aan voor je aan de wandeling begint want je bent al gauw ettelijke uurtjes aan het wandelen wanneer je alle TikToks wilt maken. Je krijgt er wel heel wat verborgen plekjes en hotspots voor in de plaats waar je anders misschien nooit zou komen. Aangekomen aan het monument waande Frauke zich even in een tekenfilm en kreeg ze instant inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Ze maakte een leuk filmpje naast de life size schelp als ode voor de zee! Op het einde voegde ze enkel nog het ‘holi’-effect toe voor een mysterieuze sfeer! Funny sidenote, terwijl Frauke mij stond uit te leggen hoe een bepaald effect werkt, kwam er een gepensioneerd koppel naast ons staan: "Amai madammeke, uw dochter kan het al beter als gij!".

Oostende is de stad van The Crystal Ship. Terwijl ik Frauke vertelde over de kunstwerken van dit street-art-festival wandelden we als dansend richting het Casino naar de street art-vuilnismannetjes van graffiti-kunstenaar Jaune om de volgende TikTok op te nemen. Hier was het leuk om een TikTok te maken door de muziek af en toe te stoppen en intussen van decor te veranderen. De muur van Jaune heeft namelijk zalig veel mogelijkheden. Tip: wanneer je je verplaatst, legt degene die filmt zijn/haar hand over de camera voor een leuk effect. Voor deze TikTok raden we zeker ook aan om naar de making-of te kijken want die maakt duidelijk wanneer je het filmpje stopt en de hand op de camera moet.'

'Onze TikToktour ging verder naar de Koninklijke Gaanderijen. Rechtover op het strand vind je een open venster op de zee waar je een TikTok kan maken met je voeten heerlijk in het zand. Wij moesten er wel eerst een gezin strandliggers voor wegjagen want anders stonden ze mee op het TikTokfilmpje, maar dat vonden ze gelukkig niet zo erg. Frauke liet haar creativiteit hier de vrije loop en speelde wat met beeld en geluid. 100% genieten met zicht op zee, heerlijk!" 

'En nu mama, nu gaan we samen een TikTok maken hé! De Koninklijke Gaanderijen leenden zich hier prima voor want hier kan je spelen met de zuilen uit de galerij en ze gebruiken als coole attributen voor je TikTokvideo. Lachen, gieren, brullen...mijn eerste TikTok in dé TikTokstad is een feit. Nooit gedacht dat ik dit leuk zou vinden!'

Conclusie
'Moe maar voldaan trekken we weer huiswaarts. Maar we zijn het met elkaar eens: deze TikTokTour is helemaal goedgekeurd door moeder én dochter. Je doet er niet alleen je kind een plezier mee maar ook jezelf. Je komt op coole plekken waar je anders nooit zou komen, je leert nog iets bij over de kunstwerken én je wordt helemaal ingewijd in de wereld van TikTok (je weet nooit waar dit later goed voor is). Last but not least: je krijgt de prijs van coolste slashparent ever!  

Zelf uittesten?

Download de TikTokTour hier en ontdek de vetste plaatsen in Oostende die jij kan bezoeken om leuke TikToks te maken. Smartphone in de aanslag en TikTokken maar! Wil je trouwens dat je video wordt teruggevonden? Gebruik dan ten minste één van de volgende hashtags: #loveoostende #TikTokOostende #fy #fyp #foryou #foryoupage. Veel plezier!


Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Oostende. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.