Wandelen met kinderen is zeer simpel: je krijgt ze niet vooruit zonder doel. Maak daarom van je tocht een uitdaging of spel. Want wandelen saai? Niet met deze wandelapps! De bladeren beginnen te vallen. Bomen en ander natuurschoon zetten hun overgang naar wintermodus in. Geniet van het indrukwekkend schouwspel van blaadjes in de meest ongelooflijke variëteit aan kleuren. Geen tint van het kleurenspectrum ontbreekt. Een visuele lokroep om je laarzen of stapschoenen aan te trekken en de outdoor te gaan verkennen. Meer overtuiging heb jij alvast niet nodig… nu de kinderen nog! Check zeker onze wandelzoektochten! Maar ook volgende apps zijn handige hulpmiddelen om van een eenvoudige wandeling een heuse uitdaging te maken. Dat ze bovendien leerrijk zijn, is mooi meegenomen.

de Spoorzoekerapp

Een pootafdruk in het zand, een keutel in het gras, een nest in de boom, … met de Spoorzoeker app van Staatsbosbeheer veranderen je kleine bengels tijdens de wandeling in echte speurneuzen. app spoorzoeker sporen Zo’n gevonden spoor kan van alles zijn: pootafdrukken, etensresten, uitwerpselen, slaapplekken en meer. Aan de hand van een reeks geïllustreerde vragen en keuzemogelijkheden word je naar het juiste dier geloodst. De app voorziet ook in een aantal handige tools om je instant spoorzoekers bij te staan in hun zoektocht. Het juiste spoor gevonden? Dan krijg je informatie over het dier in kwestie. Nadien kan je de spoorzoekerquiz spelen. Een quiz waarbij de vragen steeds anders zijn en je alleen met een 10+ een knappe kikker kan worden. Praktisch: gratis beschikbaar voor iPhone en Android https://www.staatsbosbeheer.nl/spoorzoeker/

de Vossenstrekenapp

Ga je stappen in de Kempen of in Nederlands Brabant? Download dan zeker de Vossenstreken app en maak van je familiewandeling een echt avontuur. wandelapps Kies één van de beschikbare routes en duik samen met buitenbaas Robin de Brabantse natuur in. Hij weet alles van de omgeving en onderweg geeft hij je allerlei spannende, avontuurlijke en knotsgekke opdrachten. Iedereen kan meedoen. Er zijn opdrachten voor de snelste, slimste, kleinste of degene met de beste ogen in het gezelschap. En ja! Vies worden is toegelaten. Bovendien verzamel je bij elke route badges waarmee je iets leuks kunt verdienen. Praktisch: gratis beschikbaar voor iPhone en Android http://www.vossenstrekenapp.com

de Veldgidsapp

Is het een Krul- of Speerdistel? Een Kraai of een Roek? Met de veldgidsapp weet je onmiddellijk wat voorbij vliegt of rent, welke plant je gespot hebt of wat bloeit in de natuur om je heen. app veldgids 1 Deze digitale veldgids bevat meer dan 600 soorten. De natuur in je broekzak! Laat je kleine ontdekkingsreizigers waarnemingen verzamelen en delen met anderen. Dankzij de locatiekaart kan je niet verdwalen en vind je gemakkelijk spots terug. Of speel een vogelgeluid af en luister of je antwoord krijgt.

Praktisch: €3,20; beschikbaar voor iPhone en Android https://www.nature2u.nl/veldgids-app

Geocachen

Geen app, maar wel het spel der buitenspellen: geocachen. Geochaching is een outdoor schattenzoektocht voor jong én oud waarbij digitaal en realiteit elkaar ontmoeten. Een schat (in vaktermen een chache) zit ergens verstopt en het enige waarover je beschikt zijn de coördinaten van de locatie. Met behulp van een gps (heb je tegenwoordig standaard op je slimme telefoon) kan je dan al wandelend op zoek. Niets leuker voor de kinderen dan een apparaat vasthouden en de aanwijzingen opvolgen. Waarnaar je op zoek bent, is steeds een raadsel. Dit maakt het geheel extra spannend. Geocaches kunnen zeer klein zijn. Gelukkig krijg je naast de locatie soms ook enkele hints mee al dan niet in geheimschrift. wandelapps Heb je de schat gevonden? Vul dan het bijhorende logboek in als bewijs. De meeste caches zijn kleine spulletjes zoals speelgoed of munten. Je mag de schat echter niet zomaar meenemen, de bedoeling is dat je deze gaat ruilen voor iets evenwaardigs. Geven en nemen, als dat geen mooie levensles is. Meer informatie over geocaching vind je op www.geocachen.be.
hicle familyWil je nog meer tips & tricks om wandelen met kinderen aantrekkelijk te maken? Pin dan alvast 10 of 11 februari in je agenda. Dan vind de eerste editie van Hicle Family plaats. Hicle wat? Hicle Family, afgeleid van 'hiking and cycling as a family'. Een unieke beursbeleving voor actieve ouders én kinderen waarbij alles draait om informatie uitwisselen, materiaal vergelijken en testen.