Aaah Leuven, stad van studenten en bier! Daar hebben wij niks op tegen, integendeel. Maar is het ook een leuke stad om er een dag met je kinderen door te brengen? Reken maar van yes! Dat beaamt ook slashparent Elke, geboren en getogen in de Dijlestad en mama van Tobias (7 jaar) en Jacob (4 jaar). Op haar Instagramaccount Funmomlife deelt ze elke week haar lokale tips. Speciaal voor Maison Slash verklapt ze haar favoriete things-to-do om je een volle dag in Leuven met de kinderen te amuseren, iets lekker te eten en why not… een beetje shoppen?

GETTING AROUND

First things first, hoe geraak je er? Leuven ligt lekker centraal in ons Belgenland, dus dat is alvast mooi meegenomen. Veel kans dus dat je vanuit jouw heimat niet lang op de trein moet zitten. Ben je er toch op gebrand om met de wagen te komen, dan zal je die best op stal zetten in één van de centrumparkings. Maar goed nieuws! In Leuven ligt quasi alles op loopafstand van elkaar.

Wil je toch wat wielen inschakelen? Op verschillende locaties in de stad kan je voor de kleine jengelaars gratis een stadsbuggy huren. Bij Leuven Leisure verhuren ze dan weer allerlei soorten fietsen (e-bike, kickbike, riksja,… inclusief kinderzitjes en helmen). En voor wie echt wilt zitten en relaxen, staat de zonnetrein voor je klaar. De kinderen zitten happy op dit futuristisch transport, en jij hebt op één uur tijd alle toeristische highlights (Groot Begijnhof, Oude Markt, etc..) gezien. Done deal!

5QHp9WQ89HfLQQHqaT1m6OZTKb8PopHdzkAcH7RY.jpeg

Een stadsbuggy kan je o.a. huren onder het Rector De Somerplein

Sport en spel

“Toeristische stuff allemaal goed en wel, maar waar kunnen we losgaan, ma en pa?” Net achter het station van Leuven vind je dé nieuwe hotspot voor gezinnen, namelijk Hal 5. Deze oude spoorweghal is omgebouwd tot ontmoetingsplek voor hipster moms and dads. Hier is binnen en buiten ruimte om te ravotten, strips te lezen, spelletjes te spelen terwijl ouders even kunnen relaxen, of toch zoiets. Je kan hier ook eten en drinken. Regelmatig host Hal 5 gezinsvriendelijke events.  Zeker de moeite om even op voorhand te checken op hun website.

Leuven telt vele speeltuinen en parkjes, met als uitschieter sowieso het Provinciedomein in Kessel-lo (hallo gratis giga-speeltuin, …) buiten het centrum. Nieuw in de binnenstad van Leuven zijn twee vette speelfonteinen in het Sluispark en op het Hooverplein. Opgepast! Een gewaarschuwd ouder is er twee waard. Hier moet en zal je kletsnat worden. By the way, rot op winter.

2IPsF0Sah28xzGsSmtPhNXmeEY5Hbf5ugqsYlKjN.jpeg

Hal 5 achter het station

Up3x3ZgRL6EXxFTPEN8zQmJx1V0xE81TbUJLG4nt.jpeg

Speelwater in het Sluispark

CULTUREKIDS

Leuven is ook de thuisbasis van kindvriendelijk Museum M. Afhankelijk van de tentoonstelling of collectie van het moment, is er steeds een uitgewerkt gezinsparcours voorhanden. Wil je niet het risico op een pruillip aan de kassa, dan is reserveren wel aangeraden. Museum M beschikt ook over een gratis toegankelijke tuin, met daarin een blote voetenpad en een verborgen klimmuur. 

Voor wie graag cultuur en beweging combineert, kan je in het toeristisch kantoor van de stad het boekje “De passionele 7” afhalen of hier downloaden. Kinderen stappen met dit boekje doorheen de stad in de voetsporen van bizarre lokale figuren, en spelen mee in hun eigen straattheater.

2t6Yp8tBHAEJhB0at0Kl0izIPuEvnvyQPRgW7jrZ.jpeg

Spelletjes in Museum M

Shop till you drop

De beste plek om met het gezin te eten of te shoppen? Downtown baby. Meer bepaald de beneden Tiensestraat, de Parijsstraat en de Mechelsestraat. Hier vind je meer alternatieve winkels zoals speelgoedwinkel The Grasshopper, stripwinkel Gobelijn, en kinderwinkels Les Enfants Terribles, Minimals en andere…

Van shoppen krijg je honger, en in bovengenoemde straten vind je ook verschillende kindvriendelijke restaurants terug. Denk aan de ballen van Wim bij Balls & Glory, ramensoepkes bij Umamido, spaghetti bij Bavet of pizza’s bij Otomat . Favoriete eetplek van de kinderen van slashparent Elke is Leo Pancakes in de Mechelsestraat nr. 45. Alles is hier tot de puntjes afgewerkt, van de bagels tot de American Style pancakes. Smakelijk! 

lfhV8IggPPSuBpf4xqEfCIHRcFJTl1au464wmgth.jpeg

American pancakes bij Leo Pancakes in de Mechelsestraat