Wonderweekend, hoe schoon zijt gij? Onze dag en nacht in de plantentuin in Meise was alweer gevuld met verrassingen, heerlijke momenten en zot goeie wijn. Onze kinderen genoten, wij genoten. You pulled it of. Alweer.


Het voelt steeds op één of andere manier als een afscheid van een prachtige vakantie, dat Wonderweekend. Want 'na de 15de augustus' begint straks het alledaagse leven weer op gang te komen. Nog twee weekjes vakantiekampjes overleven, maar eveneens ook weer lekker in de file gaan staan zo meteen. Want de neuzen staan alweer richting nieuw school/werk-jaar.  Zo blij om nog een laatste keer goed te remmen en te genieten tijdens Wonderweekend...waar ouders en kinderen content zijn. 

Wonderweekend watte? 

Voor de Wonderweekend-maagden: dit is hét festival voor gezinnen dat al voor de derde keer doorging in de Plantentuin van Meise. Een zot schone omgeving waar je -énkel en alleen tijdens Wonderweekend- kan overnachten in een kartonnen tent die je zelf kan versieren. Waar je kan rollen op een hooizolder. Waar je kan chillen op het strand zonder zand. Waar je kan staren naar de sterren. Waar je ... als gezin constant verwonderd wordt. Hey, de naam van het weekend blijkt dus niet gestolen!
Verrassingen komen naar je toe

Een wandeling doorheen het domein doet je Wonderlijke dingen ontdekken. Zo testten we het allereerste en nieuwe blotevoetenpad uit van heel Vlaams-Brabant. Het Verwonder-je-voeten-pad is speciaal voor Wonderweekend aangelegd, maar is in Meise om te blijven. Geen idee dat een volle kilometer 'moor' en andere shizzle tussen je tenen zo plezant kon zijn. Aanrader!

Ook de 'snoepmarkt' was een voltreffer. De kinderen amuseerden zich te pletter met het plukken van snoeptomaten in de serre. Soms zijn de simpele dingen het leukst: opwerpen en met de mond weer opvangen van tomaten hield hen lang genoeg bezig. Zo hadden de ouders tijd voor een heerlijk glas wijn of een pintje. (Dankjewel Wonderweekend dat de wijn effectief lekker was. Goeie drank krijgt extra #parentfriendly punten!)


Eten deden we in 'Het restaurant zonder bestek'. Je moet de betekenis niet dieper zoeken dan dat het een restaurant is zonder vorken en messen. Verwacht hier niet van simpel finger food. Ook vettige macaroni, slaatjes en appelmoes met puree worden hier heerlijk met de handen gegeten. Ik hoorde vaag een kind opperen om hier een vrijdagse traditie van te maken thuis. Goed idee. Doen we niet. 


wanneer de nacht valt

Wonderweekend is eigenlijk 's avonds nog op zijn allerbest. Dat is het moment waarop de gezinsleden elkaar terugvinden na een drukke dag van ontdekken. Super super super jammer dat de brandweer nog steeds geen fakkels of kampvuren toeliet vanwege de droogte. Maar de mannen van Wonderweekend hebben dat keigoed opgelost. Na de avondshow organiseerden ze een Wondertocht door het bos met lampjes en lichtjes overal.  Heel feeëriek én spannend voor jonge kinderen. Daarna konden we aan een geïmproviseerd kampvuur zitten (zonder vuur dus, maar met nog meer lampjes) waar we genoten van elkaars gezelligheid. 

Hoogtepunt van de avond? Een geweldige goochelaar die ons allemaal met verbazing sloeg. En een verhalenverteller bij wie we aan de lippen hingen. Temeer omdat er wat interessante geschiedenis verteld werd, maar vooral omdat de basis van zijn verhaal over pipi en kaka ging. De man kent zijn vak en zijn publiek. 


De langste ontbijttafel ooit

Ok, je hebt misschien niet de allerbeste nachtrust van je leven, maar overnachten in een kartonnen tent is een hele beleving voor je kinderen. Als ouder doe je het vooral voor de pretlichtjes in hun ogen. En voor de prachtige omgeving waarin je mag wakker worden en je koffietje kan drinken. Na een kleine ochtendwandeling samen doorheen het park kan je alweer besluiten: dit was inderdaad een wonderlijk weekend. 


Er is ook een boek

Voor de andere 363 dagen van het jaar dat je niet naar Wonderweekend kan (of voor de mensen die het gemist hebben), er is nu ook een boek. Je vindt er 101 activiteiten om samen te doen met je gezin. Van ergens skinnydippen, op ruiltocht gaan tot een omgekeerde routine-dag... Heel veel kleine ideetjes waarmee je eindelijk die out-of-the-box-denkende mama of papa wordt die je altijd al wou zijn.