Als je nog niet weet hoe die #1000UurDeDeurUit in te vullen, is het misschien het perfecte moment om je kleuter te leren fietsen! 't Is al wat frisser, dus je kleedt dat kind van je wat dikker aan, dat dient dan meteen ook als perfecte airbag bij valpartijtjes. Oedoededa? Met veel geduld en deze 8 tips! En ook, hou het fun, want alles gaat sneller en beter met een lach!

#1 Safety first

Helmen zijn belangrijk, en al zeker voor een kind dat geregeld de grond op klettert. De helm moet stevig rond het hoofd zitten en mag dus niet 'schudden'. Er mogen ook maar twee vingerbreedtes zitten tussen de wenkbrauwen en de rand van de helm. Ook wanneer je het bandje dichtdoet, zouden er maar twee vingers tussen de kin en het bandje mogen passen. En let zeker op voor vellekes-tussen-het-klippertje situaties. Horor! Je kan natuurlijk ook all the way gaan met elleboog- en kniebeschermers, zo wordt je kind nog zelfzekerder, maar in de herfst kan een dikke 'frak' ook al wonderen doen!

#2 Een gemakkelijke start

Je kent ze wel, die houten fietsen zonder pedalen waarmee kinderen al te graag door het huis cruisen. Dat is eigenlijk een heel goede aanzet om te leren fietsen! Zo leren ze van jongs af aan hun evenwicht houden op twee wielen. Je kan ook van een grotere fiets de pedalen afhalen als je geen extra plaatsnemend ding in huis wil halen.

#3 Ga voor de juiste maat

We begrijpen het, je koopt een grotere fiets zodat die langer mee gaat. Maar dit maakt het voor je koter moeilijker om te leren fietsen. Ga voor een fiets waarbij je kind met gestrekte benen de grond kan raken wanneer hij of zij op het zadel zit. Als het kan, kies je ook best een lichte fiets met een achteruittrap rem. Bij een zwaardere fiets is het trappen moeilijk en zorgen handremmen vaak voor afleiding. Hoe minder dingen om op te focussen, hoe beter dus. 

#4 Wees zuinig met hulpwieltjes

Kinderen raken snel gewend aan zo'n wieltjes waardoor ze gewoontes ontwikkelen die je later weer moet afleren. Probeer dus zo min mogelijk gebruik te maken van extra achterwielen. 

#5 Ga op zoek naar een rustige plek

Een smalle stoep met auto's die voorbij sjezen is natuurlijk niet ideaal, maar wel de realiteit van veel mensen die in een drukke stad wonen. Neem de tijd om een lege parking of geschikt plekje op te zoeken, zelfs een grasveld is te overwegen. Hoewel gras een vrij onstabiele ondergrond is, is het veel minder eng om op te vallen. Hoe korter het gras, hoe makkelijker het fietsen zal gaan. 

#6 Het echte werk

Hou met je hand het zadel vast of leg hem in de nek van je koter om een beetje stabiliteit te geven. Zorg ervoor dat hij of zij voor zich uitkijkt en niet naar de grond, zo zal het sturen makkelijker gaan. Loop mee en laat pas los wanneer het lijkt of je kind ermee vertrokken is. Zorg voor een stevige portie mentale steun wanneer hij of zij een val heeft gemaakt. Zo raakt niemand ontmoedigd!

#7 Voor de pro's

Wanneer je kind op zichzelf kan fietsen zonder te vallen, is het tijd om hem of haar zelf te leren vertrekken. Zet één pedaal naar boven en dan een beetje naar voor in startpositie. Je kind moet genoeg kracht zetten zodat die snel genoeg gaat om z'n evenwicht te kunnen houden.

#8 Don't push it

Het kan een leuk proces zijn, maar ook heel frustrerend. Stop ermee wanneer het niet meer leuk is. Anders creëer je voor je kind negatieve gevoelens bij het fietsen waardoor die de volgende oefensessie met veel tegenzin tegemoet zal gaan. Zet je eigen goals en agenda opzij en focus je op het tempo van je kind. Schaam je niet om er een kracht bij te halen als jullie er samen niet uitkomen!
Hebdegij nog meer nood aan tips en tricks om je #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij zelf super leuke ideetjes om een ander zijn #1000UurDeDeurUit tracker gevuld te krijgen? Hebdegij dan geen zin om je aan te sluiten bij het allerleukste #1000UurDeDeurUit groepje op Facebook?  't Is daar van voor slashparents door slashparents. Doe even gesjellig en word nu lid, en nodig je slashvrienden en -familie uit!