Freinet, Steiner, Montessori, BroeBEL,... Er bestaan zoveel alternatieve onderwijsmethodes, maar wat is nu juist het verschil? En welke onderwijsmethode past het best bij jouw kind? Dé geschikte school vinden kan soms heel wat voeten in de aarde hebben. Gelukkig helpen wij je graag een handje! Hierbij een overzicht van de gekste en meest creatieve onderwijsmethodes in ons land (of daarbuiten). 

1. The World is your classroom 

Ok, tijdens corona even een minder plan. Maar dromen mag nog steeds. Want Slashparents Heleen en Jurgen trekken al enkele jaren de wereld rond met hun twee dochters. Onderweg krijgen de meisjes gewoon les van hen. The world is your classroom, letterlijk en figuurlijk. Want wat is er nu leuker dan leren over vulkanen, terwijl je er met je neus opzit? Gekriebeld om dit ook eens te proberen, lees dan zeker hun verhaal! 

2. Gedreven onderwijs 

Bij LAB in Sint-Amands staat eigenheid centraal. Elke leerling krijgt er zijn of haar individueel lessenrooster. Geen sprake dus van klassen, de kinderen vormen er samen één grote groep. Leerkrachten zijn er coaches, de leerstof wordt er zelfstandig verwerkt en de leerlingen krijgen er bakken praktijkervaring. Helemaal anders dan de doorsnee middelbare school dus! Meer informatie krijg je hier van coach An en mama Kelly. 

3. Samen Leven 

In een leefschool leef je letterlijk samen als één grote familie. "Ook als ouders speel je hier een belangrijke rol", vertelt directeur Marianne. Gedaan met goede en slechte punten, hier krijg je een echt woordrapport. Bovendien leert je kind er ook andere sociale vaardigheden aan en kan het zelf projecten voorstellen. Nina Mouton, auteur van 'mild ouderschap', is alvast fan!

4. Geen huiswerk 

Ligt jouw koter graag languit op de mat zijn of haar werk te doen? Stuur ze dan naar een montessorischool! Deze manier van onderwijzen is helemaal gebaseerd op de principes van Maria Montessori. Werken volgens je eigen tempo met drie leeftijden samen. Inzicht verwerven met uniek materiaal. (Bijna) geen huiswerk. En mogen bewegen in de klas. Leer er hier alles over! 

5. Democratie in de klas 

Van Maria Montessori naar Célestin Freinet. Zijn principes waaronder zelfstandigheid, ouderbetrokkenheid, creativiteit en eigen keuzes worden allemaal omgezet naar de praktijk in een Freinetschool. Daar waar ook leerkracht Florian gelijk is aan zijn leerlingen. Voor hem is het mooiste aan deze manier van lesgeven, dat ieder van zijn leerlingen kan staan blinken met een eigen prestatie.

6. Groeien op hoofd-, hart- en handenniveau 

Altijd al willen leven zoals Blinker in 'Blinker en het Bagbag-juweel'? Dan is de BroeBELschool van Marc De Bel misschien wel iets voor jullie! Jouw eigen zusjes Kriegel leren er zowel sociaal-emotionele vaardigheden als cognitieve en creatieve. Ze leren er opkomen voor zichzelf en hun eigen talenten ontdekken. Nog niet overtuigd? Als ouder maak je er deel uit van de oudervereniging 'De Bruistabletten', hoe cool is dat? 

7. Een thuis voor tieners 

De Tienerschool zorgt voor een zachte overgang naar het secundair onderwijs voor jouw (beginnende) puber. Leerlingen van 10-14 jaar krijgen er samen les en ontdekken op die manier hun eigen talenten. De scholieren kunnen er tijdens de eerste jaren secundair rustig wennen aan alle verschillende studierichtingen, en kinderen uit het vijfde leerjaar kunnen er evengoed wat woordjes Latijn bijleren. Zo kan elke tiener genieten van een rustige overgang naar het middelbaar. 

8. Gewoon, maar dan anders 

"In deze school mogen mijn kinderen kind zijn, en dat ervaar ik als zeer positief", zegt Kaat. Zij stuurde haar gebroed naar een Steinerschool. Wasda? De eindtermen van de Steinermethode zijn dezelfde als alle anderen, maar het leerplan is volledig anders. Kinders mogen er buiten spelen en hebben de eerste twee jaren van het lager onderwijs geen banken, maar kussens. "Maar mijn kinderen leren ook gewoon lezen en schrijven en moeten ook gehoorzamen en in de rij staan!"

9. Mengelmoes van regulier en alternatief 

Volgens Lore, mama van twee, is een Daltonschool de perfecte mix tussen regulier onderwijs en genoeg rekening houden met het kind zelf. De scholen die werken met het Daltonprincipe volgen de leerplannen en doelen van het reguliere GO!-onderwijs. Daarbij mengen ze nog een grote portie zelfstandigheid, samenwerking en verantwoordelijkheid. Wil je nog meer weten over deze manier van onderwijs? Lees hier dan het verhaal van Lore.