Menstruatie. Regels. Er wordt amper over gepraat en toch hebben de meeste vrouwen er maandelijks last van. Zelfs al heb je geen krampen of verdovende hoofdpijn, het blijft 'lastig'. Want naast die 100 dingen waar je als slashparent dagelijks al aan moet denken, komt er tijdens die dagen ook nog de oh-kak-heb-ik-wel-tampons-in-mijn-handtas-gestoken vraag bij. En alsof dàt nog niet genoeg is, stellen we ons de laatste jaren (gelukkig) ook steeds vaker de vraag: kan ik het ecologischer aanpakken? Slashparent Leen ging op zoek naar antwoorden en kan nu al verklappen: JA! Bloeden kan groener!  

Vrij bloeden, you say?!

De meest ecologische manier om je menstruatietijd door te komen, is meteen ook de meest controversiële: vrij bloeden. Vrij. Zoals in: geen tampons, geen cups, geen maandverbanden, zélfs geen prop toiletpapier in je onderbroek. De free bleeding movement bestaat vooral uit activisten die het taboe rond menstruatie willen doorbreken én geen chemicaliën in de buurt van hun vagina willen laten komen.

En ken je Kiran Gandhi nog? In 2015 liep zij een marathon terwijl ze haar regels had. Ze wou geen tampon of maandverband dragen omdat ze bang was dat dit oncomfortabel zou worden na enkele kilometers. Dus liet ze het vrij lopen! Iets minder handig als je op een kantoor werkt, we geven het toe. Gelukkig bestaan er ook iets meer sociaal aanvaarde ecologische opties. Zoals onderstaande:

De cup

Een klein siliconen bekertje dat je inbrengt en gerust een hele dag kan laten zitten. Ik testte het zelf al en ben helemaal fan. Het vraagt wat oefening om het bekertje op zo'n manier in te brengen dat het vacuum trekt en dus al het bloed opvangt. Maar goed, de eerste keer een tampon inbrengen terwijl je vriendinnen je staan aan te moedigen aan de andere kant van de toiletdeur, is ook een gepruts. Je kan het bekertje steeds opnieuw hergebruiken. Je spoelt het op het einde van de dag af met wat water en zeep en HOP het is weer klaar voor gebruik. Geen chemicaliën en nooit meer de vraag of je wel tampons of maandverband in huis hebt. Gemoedsrust! En nog een pluspunt: zelfs bij minder zware dagen in je cyclus, kan je de cup makkelijk en pijnloos verwijderen. Niet zoals met tampons dus, HOERA!

Overtuigd? Haal er via deze weg eentje in huis!


afbeelding via Giphy

De spons

Niet gewoon de huishoudspons (HALLO, die schuurkant zou veel schade kunnen aanrichten), maar wel een natuurlijke zeespons uit de Middellandse Zee. Je kan ze gerust wat bijknippen zodat ze perfect in jouw vagina passen. Je kan ze ongeveer 8 uur laten zitten, maar het zou meer iets zijn voor vrouwen met een lichte menstruatie. Of je kan ze de laatste dagen van je cyclus gebruiken. Gewoon uitwassen, laten drogen en klaar. 

Deze intieme sponsjes kan je onder andere vinden bij Bol.com (of course!). Wasbare tampons en maandverbanden

Oké, wasbaar maandverband, daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Maar wasbare tampons, hoe werkt dat? Wel, het is een lang stuk stof dat je oprolt en inbrengt. Er hangt een touwtje aan, net zoals bij een wegwerptampon. Je kan hem ongeveer 4 à 6 uur laten zitten. Wat te doen wanneer het bijvoorbeeld op het werk tamponwisseltijd is? Aha, dan gebruik je een wetbag (een water/bloeddichte zak) waar je de tampon even in kwijt kan. 

Menstruatieondergoed

Je leest het goed: gewoon absorberend ondergoed! Geen gedoe met tampons, maandverbanden waarvan de stickerkant soms omkrult zodat dat tegen je ven (of irritanter en pijnlijker: je schaamhaar!) plakt, gewoon een onderbroek. En dat draag je, in het beste geval, sowieso al elke dag. Er zijn modellen met verschillende absorptieniveaus, voor elke dag van je cyclus wat wils. Slashparent Doria is grote fan van het menstruatieondergoed van het Amerikaanse merk THINX, lees hier haar verslag. Je kan dat ondergoed trouwens ook dragen wanneer je last hebt van urineverlies. Een welbekend probleem bij veel vrouwen na de bevalling. En geef toe: zo'n onderbroek ziet er beter uit dan die Tena Lady uit de supermarkt. Én ecologischer!