Hoe wat waar Roblox? Die naam heb je zeker al eens opgevangen. Roblox is hyper populair bij kinderen, zeker nu we met z'n allen nog méér op een scherm loeren. Maar het is gelukkig ook creatief. Want het is én een game creator (je kinderen kunnen hun games hier zelf ontwikkelen!) én je kan er de spelletjes van andere kinderen spelen. Mawatisdatan? 

Wat is Roblox? 

Roblox is een online gaming platform. Het is eigenlijk een spel waarin je andere spelletjes kan spelen. Op ontdekking in de jungle? Vliegen door de ruimte? Of liever paraderen op de catwalk? Het kan en mag allemaal! Je kan hier niet enkel games mee spelen, maar ook games maken! Je kinderen kunnen dus hun creatieve brein helemaal los laten gaan. Misschien is dat een excuus dat die schermtijd ietsiepietsie minder erg maakt? Hmm, da's iets om over na te denken. 

Meer dan 164 miljoen spelers komen hier maandelijks samen om met hun online vrienden te gamen. Sociaal asociaal noemen we dat dan. Maar onderschat het niet. Hier is echt een hele community aanwezig op dit platform!

What's in a name? Roblox is een combinatie van 'robot' en 'blokken'. In 2004 heette het eigenlijk Dynablocks, maar dat hebben ze in 2005 aangepast. Amai! Dat bestaat al zo lang en ik kende dat nog niet?! Uhu! En onze kinderen? Die zijn natuurlijk weer helemaal mee. In de tweede helft van 2010 kende het pas zijn langverwachte groei, maar dankzij de coronapandemie is zijn populariteit volledig ontploft. Begrijpelijk, niet? 

Hoe werkt het? 

Als je de website opent, kom je op het scherm om je aan te melden. Natuurlijk! We weten niet meer beter dezer dagen. Wat was dat ene wachtwoord nu weer?

Bron: Roblox

In de games, maak je gebruik van je eigen avatar. Deze kan je volledig personaliseren. Stralen als een eenhoorn? Vliegen als een elf? Mensen verpletteren als een reus? Je kan het zo gek niet bedenken. Dat kan je allemaal gaan shoppen in de 'avatar shop'. Niet enkel haarstijlen en kledij, maar ook gezichtsuitdrukkingen en accessoires zijn daar te vinden. 

Bron: Roblox

Bij 'games' kan je natuurlijk de spelletjes vinden. Dat gaat van de jullie allemaal gekende Farmville tot een koekjes slurpend cookiemonster tot lachende kakskes. Ha, die kinderen toch!

In de balk vanboven kan je ook 'create' zien staan. Dat is the place to be om je eigen games te ontwikkelen. Daar is trouwens ook een speciale app voor! Cool! 

Bron: Roblox

Is Roblox gevaarlijk? 

In app aankopen zijn wel een echt nadeel en kunnen een valkuil zijn voor kinderen. Als je bijvoorbeeld helemaal los wil gaan met je outfit of je wil iets speciaals in een bepaalde game, heb je daarvoor 'Robux' nodig. Dat is de eenheid waarmee wordt betaald in dit spel. Voor 5 euro heb je 400 Robux en voor 21 euro heb je 1700 Robux. Houd die bankkaarten dus veeeeeer weg van die kinderen van jou. Ver weg als in China ver. De spelletjes kunnen perfect gespeeld worden zonder al die extra's.

Verder zijn de spelletjes  ook minder gecontroleerd dan bij commerciële productiehuizen omdat de inhoud natuurlijk wordt bepaald door de individuele creators.  Roblox zelf heeft de classificatie PEGI 7, dat wilt zeggen dat het platform geschikt is voor spelers vanaf 7 jaar. Lees er hier alles over! 

Roblox zelf filtert en controleert de spellen die worden gemaakt, maar dat is niet helemaal waterdicht. Het beste wat je kan doen, is de instelling 'Accountbeperkingen' in het gekoppelde Roblox-account op te geven. Dit beperkt de speelbare games tot die welke door Roblox zelf zijn geselecteerd. Misschien wel een aanrader als je liever vermijdt dat je kind zijn tegenspelers al slagend moet vermoorden met messen en het gutsende bloed dat daarbij komt kijken. 

Ouderlijk toezicht en beveiliging

En natuurlijk, ook al negeer je dat als ouder liever, heeft gamen zo ook zijn voordelen. Op Roblox kan je virtuele vrienden maken en uren gesprekken voeren via de chat. Nu dat we toch allemaal van thuiszitten en virtueel aperitieven doen, is dat best wel ok. Toch? Allez, als het veilig is natuurlijk!

Als je al dat gechat met vreemden niet zou vertrouwen, is kan je bij Roblox ook de optie inschakelen van  ouderlijk toezicht. Hiermee activeer je een veiligere chat waarop een filter wordt toegepast. Hé, da's toch best wel oké? Je krijgt met het ouderlijk toezicht ook nog een ouderlogin waarmee je al de interacties van je kind kan controleren. Zo kan je de games die worden gespeeld, de berichtjes die ze allemaal binnenkrijgen, de vrienden die ze op het spel maken, de betalingen (hoewel je die best vermijdt) en de creaties van je creatieveling zien. 

Communiceren op dit platform gebeurt niet enkel via chat, maar ook via spraak. Moest je het niet fijn vinden dat je kind ongecontroleerd met anderen zou gaan babbelen, kan je dit ook gewoon weer uitschakelen via je ouderlogin. 
Nu kan je kind veilig zijn creativiteit de vrije loop laten gaan en jij weet alles over Roblox! Whoop whoop!