Het is moeilijk maar beeld het je eventjes in: je kind dat uit zichzelf begint op te ruimen. Zonder dat jij hebt moeten zagen en klagen over de rommel! Dusss... Hoe krijgen we dat voor elkaar? Simpel, we volgen de tips van het Montessorionderwijs. Niet onze tips dus, maar wel die van slimme mensen. Want Montessori is een onderwijsvorm die het ritme van het kind centraal stelt. Bon, een uitgebreidere uitleg over Montessori kan je vinden in dit artikel. Nu even terug naar dat vanzelf opruimen? Oedoededa?

Ben jij het ook beu om te struikelen over die Robloxblokjes? Ah huh? Da's niet hetzelfde als Lego ofwat? Legoblokjes dan! Oh wee as je er op stapt, dat is pas pijnlijk! Maar wees gerust, die tijden zijn voorbij. Volg deze 6 Montessori-tips en je kind zal vanaf nu zelf al het speelgoed netjes opruimen!

1. Alles op de juiste plaats

Kendet, als uw schoonouders last-minute bellen om te zeggen dat ze op bezoek komen en je alle rommel op een hoop in de kast zwiert? Out of sight, out of mind! Dat werkt dus niet voor kinderen. Van jongs af aan willen kinderen alles graag netjes opruimen. Volgens Montessori voelen ze een enorme tevredenheid als ze hun speelgoed/puzzel/kleurstiften/... op de juiste plaats kunnen terugzetten na het spelen. Dus al wat een slashparent hoeft te doen: alles een vaste plaats geven in huis.

Een extra tip hierbij is om het speelgoed eens grondig te sorteren. Waar spelen ze nog mee? Wat vinden ze het leukste? Wat hebben ze al 3 jaar niet meer aangeraakt? Iets waar ze niet meer mee spelen, kan gerust op zolder gestockeerd worden zodat er meer ruimte is om alles waar ze wél mee spelen, een eigen plaats te geven. (En als je dan toch bezig bent, introduceer dan gerust het Toy Rotation principe bij jullie thuis)


2. Rolmodel

Zoals altijd ben je als slashparent verantwoordelijk om het goede voorbeeld te geven. Hoe rapper, hoe beter! Laat je baby of peuter zien wanneer je opruimt. Zo weten ze dat dit iets is dat je samen moet doen en niet iets waar ze 'MAMAAAA PAPAAAA' voor moeten roepen. Wacht dus niet tot dutjestijd om op te ruimen! Die tijd kan je beter gebruiken om die aflevering van je serie nog af te kijken, of zelf even te dutten.

3. Duidelijke verwachtingen

Duidelijke afspraken maken rond spelen en opruimen maakt het voor jouw kind makkelijker om te weten wat jij verwacht. Mogen ze met alles tegelijk spelen of maar met één speelgoed per keer? Mogen ze hun grote Lego-creatie laten staan of moeten ze 's avonds alles opruimen? Moet de tablet na gebruik aan het stopcontact hangen (zodat jij er later nog op kan Netflixen) of mag die blijven rondslingeren?

Die regels kies je helemaal zelf maar the key is: blijf hier consistent in. Herinner je kind er aan en na een tijdje gaan ze vanzelf weten wat ze moeten doen.

4. Do you want to play a game?

Het is niet plezant dat opruimen, we doen het zelf ook niet graag. Een spelletje kan het misschien wel wat toffer maken!

'Hoe snel kan jij al de autootjes terug in de garage rijden?'
'Kan jij alles opruimen voor Baby Shark heeft afgespeeld?'

Zo ruimen ze niet alleen op maar kan 'ik haat opruimen' omdraaien naar 'kijk ikkanda!'. Aangenamer voor kind én ouder denken we dan.

5. 't Is allemaal zo erg niet

Opruimen is zo'n negatief woord voor kinderen. Voor hen betekent het: stoppen met spelen en plezier maken. Daarom moeten we het wat positiever aanbrengen. In plaats van 'Als ge nu niet gaat opruimen dan moogt ge geen tv meer kijken!' kunnen we beter zeggen 'Als je nu snel alles opruimt kunnen we nog even tv gaan kijken!'. Snaptet?

6. Neeee! Niet onderbreken!!

Als je kinderen net begonnen zijn aan een nieuwe kleurplaat of een nieuw spelletje gaan ze niet graag onderbroken worden met de vraag 'wil je nu opruimen?'. Logisch!
De truc is hier om op te merken wanneer je kind zelf gaat stoppen met iets, of toch bijna. Dan kan je gerust vragen of ze na dat spelletje of na die tekening willen opruimen.

Al deze tips gaan natuurlijk niet van vandaag op morgen op miraculeuze wijze werken. Het heeft allemaal een beetje tijd en geduld nodig. Maar als we blijven volhouden, gaan onze kinderen echte opruimjunkies worden! YES!
Lees je graag meer over opruimen? Hier is massa's inspiratie!