Naarmate je kinderino's opgroeien, neemt de kans toe dat ook hun speelgoed, gadgets en kledij duurder worden. Een eerste smartphone, een gameconsole of een paar dure sneakers. Het telt al gauw op. Gelukkig beginnen die kleine geldputten van ons vanaf de lagere school vaak zelf te sparen voor hun uitspattingen. Eerlijk, de dag dat onze kinderen een zakcentje een aanvaardbaar geschenk vonden, sprongen we een gat in de lucht. Weg met te veel bucht! Hallo, zelf laten sparen voor hun verzuchtingen!
Samen met deze nieuwe fase dienen zich wel andere uitdagingen aan. Wat als ze die tablet laten vallen, en het scherm is kaputski? Of die pokkedure trui is al kwijt na twee weken? Of lap seg, ze hebben iets van een ander naar de vaantjes geholpen? Moeten ze hun spaarpot dan terug opentrekken, of bedekken we alles met de mantel der liefde? Hmm, dat kan wel een dure grap worden na een tijdje. Bovendien willen we ook wel dat ze de waarde van al die stuff leren kennen en zorgzaam zijn. Maison Slash zet samen met de experts van Yongo een aantal tips voor jullie op een rij, zodat jullie ambetante discussies en situaties kunnen vermijden. 

Zullen we dat afspreken? 


Voor echt jonge kinderen is het uiteraard moeilijk om de gevolgen van hun daden op voorhand in te schatten. Weten die veel dat ze hun glas fruitsap #woopsie niet kei hard op het scherm van de tablet moeten neerploffen. Maar bij lagereschoolkinderen en tieners verwachten we wel dat ze respect leren tonen voor hun eigen spullen en die van anderen. En dat betekent eventueel ook op de blaren zitten als ze echt de mist in gaan. Je kan je als ouder veel miserie besparen als je al bij de aankoop van bijzondere items afspraken maakt. Je weet wel, als de sfeer nog positief en hypothetisch is, bro. Maak het ook zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: Wat gaan we doen als je nieuwe smartphone kwijt is, als je die tegen wil en dank toch meeneemt op klasweekend? Je zou duidelijk kunnen stellen dat ze die dan op eigen kosten moeten vervangen. Meer tips over hoe je afspraken kan maken over de smartphone van je kind, vind je hier

Femke (mama van drie): "Na meerdere waarschuwingen, maakte Finn de oplader van Lenora kapot. Dat kostte 18 euro, en kwam uit zijn spaarpot."


Missie Herstel!


Al ooit van herstelbemiddeling gehoord? Dat is een soort van overleg waarbij je zonder straffen tot een oplossing komt waar iedereen zich in kan vinden. Je kind kan immers per ongeluk of semi-expres (dat bestaat ja) iets van zichzelf of een ander stuk hebben gemaakt. Probeer in zo’n situatie om te beginnen al zelf niet te flippen, maar neutraal te luisteren. Moedig je kind(eren) aan om eerlijk te zijn en denk samen na over een rechtvaardige uitkomst. Laat hen in een kalme sfeer zelf met ideeën komen over hoe ze de schade kunnen herstellen. Op die manier leren ze inzien dat het vervangen of vergoeden van een item in sommige situaties toch deels of volledig op één of andere manier van hen moet komen. En ze kunnen ook nadenken over hoe ze in de toekomst de stempel van brokkenpiloot en bijkomende kosten kunnen vermijden.

Liesje (mama van twee): "Ik zou mijn jongens mee laten nadenken over een oplossing. Allemaal in het kader van zelf verantwoordelijkheid leren opnemen."


Visualiseer met Yongo!


Een kind kan maar verantwoordelijkheid nemen, als het die ook krijgt. Het helpt dus als je kinderen controle en zichtbaarheid geeft over hun spaargeld. Met de spaarapp van Yongo leren kinderen hoe lang het duurt om te sparen voor pakweg een freestyle bmx. Ze kunnen de vooruitgang op hun rekening volgen en leren geduuuuuld hebben. Je kan zo ook het gesprek starten over welke kosten nog kunnen komen en samen ontdekken dat sparen ja ja ook plezant kan zijn.  Als iets stuk of kwijt kan gaan, is het wel nuttig dat ze ook op langetermijn wat centjes aan de kant hebben staan. Mama of papa gaan immers niet telkens to the rescue komen als ze iets naar de botten krijgen. Maar hey, evengoed kan jij eens trakteren op een extraatje als je kind wel goed zorg draagt voor waardevolle spullen. Je kan bijvoorbeeld een nieuwe cover voor hun smartphone cadeau geven of een extra centje op hun Yongo-account storten! Moet kunnen!

Een slimme m/v/x spaart op tijd!

Kortom, kinderen die weten wat sparen betekent en hun spullen naar waarde schatten, komen zelden in de problemen. Bovendien, jullie kennen je kinderen het beste, en weten vast en zeker wanneer iets wel of niet door de beugel kan. Wil je meer weten over hoe de spaarpap van Yongo jullie hierbij kan helpen? Klikkerdeklik, deze kant op!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.