Hoe gaat het met jouw tiener? Twaalfplussers voelen des te meer de sociale gevolgen van het virus. Tiener zijn tijdens corona is geen cadeau. De mentale impact van dit alles is niet te onderschatten! Daarom verzamelden wij voor jullie 5 handige platformen die je kinderen helpen om mentaal weerbaar te zijn in deze lastige periode (waar we nog een tijdje moeten door spartelen- maar we geven niet op!)

NOKNOK

NokNok is een website die zich richt op 12 tot 16 jarigen. Je vindt er allerlei handige tips en verhalen die je kinderen helpen om te gaan met een dipje, onzekerheid, twijfels... Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen? Ik voel me niet goed in mijn vel, wat nu? Hoe kan ik positiever in het leven staan? Al deze vragen worden besproken op NOKNOK. Zeker de moeite dus voor je tiener om eens te gaan piepen.

EDtv

"EDden vraagske of een probleemke? LiggED gevoelig of EDdet gat?" 
EDtv maakt onbespreekbare thema’s bespreekbaar. Aan de hand van filmpjes praat EDtv over seksualiteit, roken, alcohol en ja, deze kon niet ontbreken: corona. Voor kinderen of tieners die vragen hebben maar deze niet durven stellen aan hun ouders: bij EDtv ben je aan het juiste webadres.


Stresskip

We zijn hier weer met ons kip. Als je boos bent kan het helpen om een kip na te doen in plaats van te beginnen roepen. Daarna toch nog even ontstressen? Dan kan je dansen en shaken op het stresskip-lied: “Geen paniek!” Omdat je kind niet aanhaalt dat het stress heeft, wilt het niet zeggen dat dit er niet is. Even alle remmen los op dit liedje kan je kind helpen om die stress los te laten. En geen zorgen, er is al een bijbehorend dansje gemaakt.

TEJO

Op het platform Tejo kunnen jongeren tussen 10 en 20 jaar anoniem en gratis praten met een therapeut. Tejo wilt een plaats zijn voor jongeren die willen praten of hulp nodig hebben maar nergens anders terechtkunnen. Denk maar aan de lange wachtlijsten en dure psychologen. Ze willen preventief werken voordat de problemen te groot worden en onoplosbaar lijken voor jongeren.

#schijfruimtevol

Deze heftige coronatijden brengen voor jongeren veel vragen en twijfels met zich mee. Om te testen of jouw mentale veerkracht nog goed zit, kan je op de website van Partena ziekenfonds een test doen. Nadien krijg je een gratis e-book waar je tips en raad in vindt. Wil je toch nog liever met iemand over jouw problemen praten? Dan kan je een telefoontje doen naar de luisterlijn!

#IkBenIk

Nu meer dan ooit vraagt onze samenleving veel van ons. We zijn vaak heel kritisch voor onszelf en voelen veel druk. Waarom eigenlijk? We zitten als slashparents toch allemaal in hetzelfde schuitje? En onze kinderen ook. Het platform #ikbenik is de ideale plek om je mentale gezondheid een duwtje in de rug te geven! Want ja, ik ben ik, jij bent jij en we doen allemaal ons best.

Vergeet deze zeker niet!

Er zijn heel veel verschillende platformen en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van jongeren. De drempel ligt vaak hoog om een van deze te contacteren. Het is belangrijk dat de jongeren weten dat er zo veel keuze is en ze zelf kunnen kiezen welke organisatie hun een goed gevoel geeft. Misschien vinden ze hier nog wel een gepaste tussen:

Awel
Jac
CLB-chat
1712
1813
106


Heb jij nog aanvullingen voor ons lijstje?
Help elkaar en laat tips achter in de comments! 👇