“Had je tien miljoen, wat zou jij dan doen? Een feestje bouwen en je geld opdoen!” Maar wat als je echt zo’n kleine golddigger hebt rondlopen in huis? Je weet wel, een kind of tiener dat de flappen graag uitgeeft en het geld graag doet rolleeun! Sparen? No way José! Echt, we hebben geen flauw idee van wie onze kinderen dat hebben (checkt lege bankrekening).
In elk geval, het is wel onze verantwoordelijkheid om de kinderen te doen beseffen dat zakgeld of spaarcenten niet allemaal meteen over de balk moeten. Het einde van de maand halen, dat blijft immers heel je leven een dingetje. Maar hoe moet je dat aan het verstand brengen van je kinderen? Wij hebben wel aan paar tips in onze mouw zitten! As usual, bieden wij perspectief plus pedagogische en technologische tips, zoals de app van Yongo. Hier kom ie!

Het verstand komt met de jaren

via GIPHY

" target="_blank">

Bij sommige mensen komt het nooit, maar die laten we even buiten beschouwing hier. Daarbuiten is het volledig normaal dat kleine kinderen de waarde van geld niet kennen. Dat wilt niet zeggen dat je je kleine schreeuwerd dan maar alles moet toezeggen. Ook dat is financieel opvoeden. Die occassionele driftbui tussen de rayons moet je er dus nog even bijpakken. Snorry! De meeste kinderen beginnen pas rond een jaar of zeven te beseffen dat geld niet eindeloos uit de muur komt en dat magische bankkaarten niet bestaan. Dat is dus ideale moment om er met hen over te beginnen redeneren! Femke (mama van drie): “Mijn kinderen zijn nog te klein om te beseffen dat ze spaargeld hebben, laat staan uitgeven.”

Zo groot, zo klein

via GIPHY

" target="_blank">

Wij, Belgen praten toch zo graag over geld hé! Niet dus. Die logica zal je toch moeten doorbreken als je je kind iets wilt bijbrengen. “Waarom? Daarom!” is bovendien zelden een bevredigend antwoord voor kinderen. We bedoelen niet dat je onmiddellijk Tak 23 moet uitleggen aan je kinderen, maar gebruik vooral elementen uit jullie eigen leefwereld om je kinderen duidelijk te maken dat ook volwassenen niet al het geld er in één keer doorjagen. Jullie hebben immers gespaard voor die mooie sofa, die de kinderen - as we speak -tijdens de lockdown hebben uitgeleefd. (Dat gaat trouwens van jullie spaarboek, kleine Gremlins) . Er bestaan trouwens ook gewoon websites waar je kind al spelend kennis kan maken met geld. 

 Karolien (mama van twee): “Wij hebben onze jongens altijd duidelijk gemaakt dat alles centjes kost en dat mama en papa ook moeten werken en sparen.”

Spaardoel bereikt? Feestje!

via GIPHY

" target="_blank">

Houden jullie kinderen ook zo veel van tokkelen op de smartphone en tablet? Ja duh! Dat komt goed uit, want die liefde voor - eyo technology - kan je volledig inschakelen om je kinderen aan het sparen te zetten voor een groter doel in plaats van hun geld te verbrassen aan een hoop rommel. Wij zijn persoonlijk nogal fan van de coole Yongo-app. Die is gemaakt op maat van kinderen en ouders! Met de app kan je kind zichtbare spaardoelen stellen, zoals een nieuwe spelconsole of een mega grote doos bouwstenen! Dat noemen ze de Yongo Dreams. Je kan van het bereiken van dat spaardoel ook een heus event maken. Haal jullie lievelingstaco’s af bij de Mexicaan, bel gans de familie of maak er een TikTok van! Op die manier koppel je een hoop leuke herinneringen aan die uitgestelde bevrediging van het sparen. Gunther (papa van een dochter): “Onze dochter spaarde voor een stuntstep. Toen ze het geld bijeen had, hebben we dat thuis gevierd en haar zelfs een lintje doen doorknippen.”


 Et alors?

Als er nog wat geld over is, of er een volgende cent in aantocht is, breekt het moment aan om je kind of tiener te overtuigen dat een nieuw spaardoel misschien niet onmiddellijk noodzakelijk is. Je kan met de Yongo app immers ook sparen voor een behoefte die zich nu nog niet aanbiedt, maar nog kan komen in de toekomst. Hoe fijn moet het niet zijn om op dat moment het geld gewoon al op je rekening te hebben staan? Hun eerste festival met de vriendinnen, of een mottige gamestoel? You've already got the money in the bank!

Gaan jullie dus de spaaruitdaging aan? Via volgende link kan je samen met je kind een gratis Yongo-account aanmaken en vandaag al starten met dromen!

Voor dit artikel werkte Maison Slash samen Yongo. We publiceren hier enkel merken die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets plezant is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.