Het is zomers mooi weer. Jij denkt meteen aan lachende kinderstemmetjes die uit de tuin weerklinken. Maar je kind... die denkt aan gamen. Jep, sta even stil bij  deze reality check. En voel je ook vooral niet alleen. Massa's slashparents vinden het steeds moeilijker om hun kinderen aan het (buiten)spelen te krijgen. Is het nieuwste VR- pakket van Nintendo Labo een antwoord? Maybe. Slashparent Ingrid test uit!

INGRID

Het is buitenspeeldag vandaag. De grote kinderzenders kondigen met trots aan dat er vanmiddag niets te zien zal zijn op televisie. Want. Ga. Buitenspelen. Kinders. Mijn kinderen lachen daarmee. Want staat Fortnite af vandaag? Nope. Youtube? Still on. Hoe ouder die kinderen, hoe een fokking grotere uitdaging het wordt om ze weer lekker buiten te laten ravotten. 

If you can't beat them, join them, zegt het stemmetje in mij dan. Niet dat ik plots zin heb om plots mee te 'killen' of gezellig ellenlange game-video's (filmpkes waarin je kijkt hoe iemand anders gamet, zijn zo hot. Waarom?!) te bekijken. Nee, ik was stiekem oprecht blij met het mailtje van Nintendo dat ik plots in mijn inbox vond. Want Nintendo Labo heeft nu ook een VR-pakket (als in: virtual reality). 

UV32qiWfRt4vUQ3xK6AqhHyFwd9gXDeHWmeNR4tg.jpeg

Gamen met plooikarton

Misschien beginnen bij het begin. Want sowieso zijn wij al fan van Nintendo Labo. Dat zijn pakketten met plooikarton waarmee je aan de slag kan om coole accessoires te maken voor je Switch-console. Voordeel 1: je moet eerst karton plooien en bouwen voordat er gegamed kan worden. Jawel, dat lees je goed. Ook mijn aandacht was meteen getrokken. (Snap je nu mijn 'if you can't beat them, join them'?) Hier werd eerst een uur intens gepuzzeld, gebouwd, nagedacht en moesten er offline inspanningen geleverd worden voordat er naar een scherm geloerd kon worden. Noem mij old fashion, maar nét dat deel vind ik plezant. Natuurlijk weet ik dat gamen ook allerlei skills van die kinderen traint, maar hen ook gewoon nog eens creatief bezig zien zijn, dat mis ik soms. Nintendo snapt de ouders, denk ik dan. Want Pavlov-gewijs gaan ze eerst flink plooien, en worden ze vervolgens beloond met een leuke nieuwe game. (Dat geldt voor mijn kinders althans, ik neem aan dat er ook kinderen zijn die effectief graag bouwen en knutselen. Maar die exemplaren heb ik helaas niet geproduceerd)

cd3dM8mCrN6NPhgMnUn7nN0SiTE0ccIZTbrwE8qX.jpeg

zM0vPXfr7uWatHwQAU0QhQwpuqTTuh3jluanJm7l.jpeg

Minstens 6 weekends plezier

Voordeel 2 dan: in elk pakket zitten er verschillende plooimodellen en spelletjes. In deze  laatste Nintendo Labo VR Kit die wij ontvingen, zitten 6 minigames. Ik reken snel uit: dat zijn 6 weekends waarin er eerst geknutseld zal worden voordat er vervolgens een nieuwe game kan ontdekt worden! Halleluja! We hebben dan nog niet eens de weekends meegerekend waarin we niet thuis zijn of andere plannen hebben. Of hopelijk worden ook de populairste spelletjes af en toe daarna nog eens bovengehaald. Met het pakket zijn we dus wel even zoet. 

BCDEcYsFXg84MZejplYA1xmL1TvYADEzqeWMncxc.jpeg

Ga. naar. buiten.

Voordeel 3 tenslotte, en helemaal niet onbelangrijk. Deze kit is VR! Virtual Reality games zijn niet alleen kei fancy, je kan ze ook buiten spelen. BUITEN. De kinderen hebben een tijdlang in de tuin gespeeld met de VR-bril op hun hoofd. Hoewel de graphics beperkt zijn, is het wel echt fijn spelen in zo'n 3D-omgeving. Ik hoorde althans geen gezeur meer over 'het is te heet' of 'ik verveel me'.
En ik? Ik kon rustig de gezellige kinderstemmetjes horen vanuit de tuin. Meer moet dat niet zijn. 

Hier vind je alle info over Nintendo Labo. De VR Kit is geschikt vanaf 7 jaar en kan enkel gebruikt worden in combinatie met een een Switch-console.