Jeuj! Met Messenger Kids hebben we eindelijk een chat-app die voldoet aan onze slashparent- vraag. Want het is duidelijk dat onze kinderen niet weg zijn te slaan van het net. Een app op maat van hun leeftijd en reclame-vrij  is dan een perfect antwoord. Al blijft bij ons het wantrouwen sluimeren. What's in it for Facebook? Waar zit het addertje? Volgende maandag lanceert Facebook  in de VS de nieuwe Messenger Kids (enkel nog op iOS), een chat-app speciaal voor kinderen. Facebook wil zo een digitale omgeving creëren waarin kinderen veilige en vrij kunnen communiceren met hun vrienden.

Hoe werkt het?

De kids-versie van Messenger is natuurlijk een heel pak anders dan onze grote mensen-versie. Het zijn de ouders die binnen Messenger Kids de volledige controle hebben over met wie hun kind praat. Ouders hebben ten allen tijde toegang tot de gesprekken, maar moeten ook vriendschapsverzoeken van vrienden goedkeuren, afkeuren of blokkeren. In tegenstelling tot volwassenen hebben kinderen geen Facebook-account nodig, noch een telefoonnummer. Ze kunnen een account aanmaken met pakweg het mailadres van mama of papa. Slim! En alvast ook écht een antwoord op onze behoefte (en vooral die van onze kinderen). [caption id="attachment_11012" align="alignnone" width="720"]Messenger Kids Credits: CNBC[/caption] De mogelijkheden van Messenger Kids lijken veel op die van Snapchat. Zo zijn er tal van leuke filters en andere opties om snel foto's op te leuken en uit wisselen. Ook slim! Daarnaast zorgt een algoritme er ook voor dat “verdacht” gedrag gemeld kan worden aan de ouders. Pesterijen, teveel gebruik, maar ook bvb iemand die onder een vals profiel zich heeft aangemeld. Slimst! [caption id="attachment_11013" align="alignnone" width="720"]104877771-messenger-kids-11.720x405 credits: CNBC[/caption]

If you can't beat them, join them

Dus allemaal slim slimmer slimst van Facebook. Want we vertellen niks nieuws als we zeggen dat onze kinderen niet weg te slaan zijn van het net. Ondanks de leeftijdsbeperking van 13 jaar hebben best wel veel kinderen een account op sociale media: Facebook, Instagram, Musical.ly, Snapchat, ... (Volg jij nog?) Dat die kinderen online leven, kunnen we -met de beste wil ter wereld - niet veranderen.  Een veilig chat-alternatief beantwoordt dus ab-so-luut aan onze vraag. Maar, vanwaar dan toch dat wrang gevoel? [embed]https://www.youtube.com/watch?v=xYEdY5CygiA[/embed]

Waar is het addertje?

Facebook staat nu niet bepaald bekend als het bedrijf dat aan liefdadigheid doet. So, what's in it for them? Waarom zou Facebook in godsnaam geld en middelen steken in de veiligheid van onze kinderen? Is de beweegreden van Facebook wel de juiste, vragen wij -slashparents- ons af? Allereerst, Facebook wil met Messenger Kids de 'first mover' zijn bij onze jonge kinderen. De multinational wil onze kinderen in een vroeg levensstadium aan zich binden. Vandaar ook de vergelijkbare snapchat-features (zeer populair bij kinderen) in de chat-app. Of is er meer...?

Lees de Privacy Policy!

Uiteraard is er meer.  Facebook capteert de data van de kinderen, ahja waarom zouden ze het anders doen? (Check hier de Privacy Policy). Met deze data gaan ze aan de slag om de app te verbeteren. Uhu. En voornamelijk ook om de reclameboodschappen bij de ouders te verbeteren. De kinderen zelf krijgen geen reclame te zien (voorlopig). Facebook houdt ook bij met wie je kind het vaakst babbelt op Messenger, en hoeveel tijd het op de chat-app doorbrengt. Ouders of voogden krijgen hier verslagen van (in de vorm van een mail, veronderstellen we?) en kunnen zo de activiteit van hun kinderen op Messenger Kids nauwgezet opvolgen.

Slashparents aan het woord

Moeten we onze kinderen dan toch langer offline en "unconnected" houden? Of zijn we gewoon keiblij dat Facebook onze kinderen een reclamevrij en redelijk veilig alternatief kanaal geeft? De meningen zijn verdeeld.

Tom

Ik loop toch niet onmiddellijk warm voor het idee van Messenger Kids. Ik ben blij dat het nog enkele jaren duurt voordat mijn jongens op sociale media zitten. Hoe geweldig en onmisbaar ik het ook vind, het kan ook wel een stevige beerput zijn waar je niet bepaald vrolijk van wordt. Vermijden is bijna onmogelijk, maar ik zal het op jongen leeftijd zeker niet stimuleren.

Lies

Langs de ene kant is het een goed initiatief. Anderzijds krijg ik het gevoel dat Facebook zich nu al richt op kinderen om hen nu al aan hun netwerk te verbinden zodat als ze groter zijn binnen dat netwerk blijven. Het lijkt mij alvast niet zomaar iets dat ze doen gewoon om goed te doen. En wordt de stap dan kleiner om je kinderen daarop te laten? Gaat men sneller online gaan? Maar goed de bescherming is dan wel weer positief...

Dora

Die datacaptatie van Messenger Kids doen misschien uw (en mijn tenen) krullen, maar tegelijk zijn ze ook de reden waarom ik er voorstander van ben. Uiteraard vind ik het niet tof dat mijn kind getraceerd kan worden door zo’n grote mastodont als Facebook, maar hier is de maar. Ik moet ergens een grens trekken. Ik weet dat mijn kinderen online willen en ik weet dat ik het niet kan tegenhouden. Integendeel, ik wìl het zelfs niet tegenhouden. Wat ik wel wil, is een manier vinden om mijn kind daarin te begeleiden, bij te staan en na verloop van tijd los te laten met de kennis dat ik altijd kan inspringen wanneer nodig. Messenger Kids geeft me dat als ouder en geeft mijn kind het plezier om selfies met regenbogen die kotsgewijs uit haar mond komen naar haar vriendin te sturen. Goeien deal, vind ik! Heb jij een mening over Messenger Kids? Laat hem hieronder gerust achter in de comments-ruimte.