Hoe haalbaar is ‘zero waste’ als busy-parent? Of hoe kan je met kleine én vooral haalbare aanpassingen toch een verschil maken in de afvalberg? Slashparent en blogger Nele test, probeert en evalueert. Zo onderwerpt ze deze keer de zeepnoot aan een grondig onderzoek. Biologisch, dat is zeker. Maar maken ze je was ook écht proper? NELE Ik heb de was gedaan met noten! Of meer bepaald met schillen van noten, zeepnoten wel te verstaan. Probeer dit dus niet met walnoten ofzo.

Zeepnoten for the win

Ik ben een werkende mama in een gezin met 3 kinderen, en test tegenwoordig wat haalbaar is om de afvalberg te verkleinen. En wat aan de criteria voldoet, blijft natuurlijk. Zoals wellicht deze zeepnoten. Want deze zijn gewoon super haalbaar in gebruik! Het enige ‘lastige’ eraan is, dat je ze wel ergens moet gaan kopen. En dat je ze nog niet in elke supermarkt vindt. Een zus die er teveel heeft komt dan natuurlijk goed van pas, maar anders kan je deze al zeker online vinden op www.seepje.be. Of op één van deze websites, Tegenwoordig vind je ze zelfs op bol.com. Er zijn zeker ook ‘échte’ winkels (niet online dus) die ze verkopen, maar daarvoor heb ik dus wat feedback nodig van de kenners onder de lezers. Of van de zus.

Wassen dus, met noten. Hoe doe je dat dan?

Op de verpakking staat: 4 hele of 8 halve noten in het zakje doen en bij je was voegen. En that’s it. Die kan je dan 3x gebruiken en bij je groene afval gooien. Ik was blij om te zien dat in de verpakking eigenlijk alles zat wat ik nodig had: de zogenaamde ‘noten’ en een klein, stoffen zakje. Normaal ook een flesje etherische dennenolie, maar dat had de zus blijkbaar ingepikt. Wist ik veel wat een hele of een halve noot was, maar ik zag wel ‘schilletjes’ en ‘bolletjes’. Ik heb dan maar eens zo’n ‘bolletje’ opengeprutst. Dat bestond inderdaad gewoon uit 2 ‘schilletjes’. Sja, voor de kenner logisch wellicht, maar hej, je moet ergens beginnen he. zeepnoten

The real deal mét lekkere geurtjes

Zoals vermeld op de verpakking kan je een geurtje toevoegen aan je was, door enkele druppels etherische olie in het bakje van de wasverzachter te doen. De dennenolie had de zus dus ingepikt, maar ik had net een flesje besteld via  Leven zonder afval. Geen dennengeur echter, maar eucalyptus. (Etherische olie kan je trouwens in heel veel winkels verkrijgen.) Noten in het zakje, het zakje bij de was, wat druppels in het bakje en draaien maar. Het werd een ‘muntig’ wasje. Ons ‘waskot’ rook naar eucalyptus en even was ik bang dat onze was wel erg sterk zou geuren.Maar dat viel eigenlijk heel goed mee. De was die eruit kwam was proper en rook licht naar eucalyptus. Maar na de droogtijd op het wasrek, was die geur nog verminderd naar een ‘vleugje ‘ zoals men dat zegt. zeepnoten

Voor herhaling vatbaar?

Conclusie: als je alles in huis hebt, is de was doen echt een peulenschil (snap je’m?). Bovendien goed voor het milieu en de huid. Hypoallergeen, puur natuur en Seepje liet weten dat zelfs het plastieken zakje helemaal biologisch afbreekbaar is. Wij hebben wel veel donkere was, dus wat het geeft met witte was, dat wordt nog uitgetest. En de man, die vond het nog te raar om zijn met fietsvet besmeurde broek enkel met nootjes te wassen, dus die zeurde nog even met wasmiddel. Maar hej, stap voor stap. Changing the world, one ‘nootje’ at a time.