Geef maar toe: ook jij lipt 'Hakuna Matata' foutloos mee. Nog. Steeds. Of Disney ons wereldbeeld bepaald heeft? Sowieso. Wees niet egoïstisch. Deel je freakin' nostalgie met je kinderen en kijk samen verplicht naar deze 10 epische Disney-momenten. 

Deze zomer is trouwens het ideale moment om je kinderen in te wijden in de wondere wereld van Walt. Want Disney biedt de komende weken op iTunes tal van films aan voor amper 7,99 euro. Elke zaterdag krijg je zelfs een topper voor 5,99 euro! (Meer info, lees je hier) Downloaden dus, nú! Wij geven je alvast een voorsmaakje: 10 scènes, 10 levenslessen, 10 keer genieten.

1 Lady & The Tramp - Zo mooi is de liefde

WMGYOO7Vzx9spnPwx4quoOSNcYJGNW8WvK1vHuMt.gif

Twee honden. Eén bord spaghetti. Need we say more? Jarenlang was dit voor ons hét toppunt van romantiek. Spaghetti eten zonder bestek klinkt al goed, het laatste gehaktballetje krijgen van je lief nog zoveel beter. Ja, de liefde kan toch zo mooi zijn, geef je kids dát maar mee.
 

2 The Lion King - De kringloop van het leven

VhS0qAf1NdTbQMXEEXoeLkJlgvRe4UEiZ9Bi7HtF.gif

Oh, hoe hebben we onszelf moeten bedwingen om onze eerstgeborene niet met veel egards in de lucht te steken. Alleen stond bij ons niet de hele savanne klaar om het kleine wurmpje te aanschouwen, maar waren het enkel de trotste grootouders die het nieuwste stapje in de kringloop van het leven kwamen bewonderen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met wat liefde voor de onze planeet en al wat erop leeft.

 

3 Dumbo - Over bloemetjes, bijtjes & ooievaars

JD5Y9cMBjRmfpHztjouI2fxPRyyTAccKR3dxJ0uK.gif
Er is toch niks mooier dan de onvoorwaardelijke liefde van een mama voor haar kleintje, al heeft die een stevig stel flaporen. We hadden ook de scène kunnen kiezen waarin Dumbo roze olifanten ziet nadat hij zich per ongeluk laveloos zuipt aan een teiltje alcohol, maar we houden het netjes. En vooral: wij blijven er Walt Disney eeuwig dankbaar voor, het idee dat baby's uit de lucht komen vallen. Ideaal om lastige vragen over bloemetjes, bijtjes, eitjes en spermatozoïden te vermijden. Graag gedaan.

4 The Incredibles - Samen sterk

6aivYeC5B5lpD0pht18FRzOe7gpw4ocwCYp7js5q.gif

Hoe cool is dat, een vechtscène met de hele familie? Onthoud vooral dat broers en zussen elkaar niet alleen in de haren vliegen, maar ook voor elkaar opkomen als dat nodig is. En ja, elke slashparent weet het: er schuilt een superheld in ieder van ons. Of zou onze kroost echt denken dat de was zichzelf opvouwt, boterhammen miraculeus gesmeerd worden tegen het rinkelen van de schoolbel en ouders 's nachts niets anders te doen hebben dan om de vijf minuten naar boven te hollen? (Ja, wij zitten in díé fase.)

5 Mary Poppins - Opgeruimd staat netjes

Gmd6BjnIJ1rJyH9bcA3wTJWB7hVDtF0b2FiAwoRM.gif

Hadden onze ouders ons even goed liggen, met Mary Poppins werd zelfs opruimen leuk. Daar maakten bedden zich dus wél zelf op en vloog speelgoed terug in de kast. Niets houdt je tegen om het nu met je eigen sloddervossen te testen. En laat hen meteen ook enkele uren oefenen op 'supercalifragilisticexpialidocious'. Allemaal samen nu: 'supercalifragilisticexpialidocious'. 

 6 Peter Pan - Kun jíj vliegen?

XvKsp5hM5HqIjrVrTClGIAzGOV7CR7Im4Ub3dpNL.gif

Los van het feit dat we allemaal wel eeuwig kind zouden willen blijven (euhm, not!), blijft kunnen vliegen een heel aantrekkelijk talent. Misschien moet je je kinderen er wel meteen bij vertellen dat 'een prettig moment' en 'gewoon een beetje elfenstof' toch net niet genoeg zijn om die vrije val van de eerste verdieping te overleven. We spreken uit ervaring. Tuinhuis, grond, auw. Een harde levensles, quoi.

7 Assepoester – Zie het groot, héél groot

WuO22s9eShwIrI5Fr44Mk0aMJUET2ZrGwuYBJJR2.gif

Een gewoon meisje dat een prinses wordt... het is de wens van elk kind. Een ordinaire pompoen wordt een koninklijke koets, muizen veranderen in luxepaarden en die oude lompen transformeren in een schitterende feestjurk (gebeurde dát maar in onze kleerkast). Dream big, mijn kind, dream big.

8 Beauty & The Beast – Liefde overwint álles

bSn0a3H6A6JMP0TQWgIRD4r90Vw8V22tn198NNm7.gif

Lumière! Mevrouw Theepot! Pendule! Barstje! Wat een geweldige personages, conversaties en liedjes... Maar wij keken de hele film uit naar het geweldige moment dat Belle en het Beest gezwind door de balzaal walsen. Liefde overwint alles, en oh ja: 't is het innerlijk dat telt. Bovendien zou onze afkeer van slows zonder hun romantische onderonsje nóg groter zijn.


9 Frozen - Losgehen

647IqK72RIeNU44xczMZuMYqXuJxfmpvZFMcCRCk.gif

Nope, je kunt 'Frozen' niet negeren, al zou je er misschien in een héle grote boog willen rond schaatsen. Een moderne klassieker noemen ze dat. 'Let it go' is een oorwurm, ja, maar wel eentje met een mooie boodschap. Je eigen zin doen, no matter what, het is een raad die we onze koters stiekem al te graag meegeven.

 

10 Bambi - Ga eens lekker op je bek

oUwgjQE7PPlU5VF2biP2fcW6IaUyMlzt8GdhvIXi.gif

Laten we maar liever niet te veel stilstaan bij die ándere iconische filmscène: de tragische dood van moeder Bambi. (Onze eigen mama spoelde de cassette dan liever door.) Liever denken wij aan de kwetterende vogeltjes, huppelende konijntjes, kleurrijke bloempjes en vooral: Bambi's onbeholpen eerste pasjes op het ijs. Lesson learned? Er is niks mis met af en toe eens op je bek gaan. Oh, en mogen we een hertje als huisdier. Please, please, pretty please?!

P.S. We hadden hier ook graag Nemo's fortuinlijke tochtje door de riolering willen vermelden, maar er zijn al genoeg visjes doorgespoeld. Toch? 

Download nu je film met korting

Van 25 juni tot en met 31 juli download je talloze Disneyfilms voor een prikje op iTunes. Klik op de films in de tekst om ze meteen mét korting in je bibliotheek te zetten. De volledige lijst vind je trouwens op iTunes Geloof ons: het is de moeite!

Header photo: youth has no age
Voor dit artikel werkte Maison Slash samen met Disney.  We publiceren hier enkel artikels die bij ons/jullie passen, en waarin we zelf geloven. Je zal ons nooit horen zeggen dat iets gezond is als we daar niet zeker van zijn. Of dat iets duurzaam is, als dat niet zo is. We vertellen geen onzin. Beloofd. Hoe wij tegenover advertenties staat, lees je hier.