Met de kerstperiode in aantocht kom je er niet onderuit: de familiefilm. Wij maakten een lijstje van onze jeugdtoppers waarmee we onze eigen kinderen ook aan het lachen (of ontroerd) krijgen. Ook al zitten er draken van kinderfilms tussen ... deze klassiekers terugzien terwijl je eigen zoon/dochter plat van het lachen ligt met dezelfde moppen als  jij  25 jaar (!!) geleden, verzacht het kritische filmoog. Laat die pizza aanrukken, duik samen de zetel in en geniet. Hieronder onze top 5 waarvan wij gokken (of hopen) dat je ze deze maand nog op televisie ziet.

Home Alone

kinderfilms - home aloneHet format hebben ze uitgemolken tot er geen druppel meer inzat en ook met Macaulay Culkin liep het niet zo goed af. Maar hé hoe hard hebben wij niet gelachen met de plantrekkerij die de kleine Kevin aan de dag legde om de twee domste dieven ever tegen te houden. En wie herinnert zich niet de legendarische scène wanneer de ouders plots beseffen dat ze hun zoon vergeten zijn....KEVIIIIIIN!!!!!  Kerstfilm bij uitstek voor je kroost en geniet vooral lekker mee.  

2. Mrs Doubtfire

kinderfilms mrs-doubtfireDat deze legedarische acteur ons aardbol veel te vroeg heeft verlaten is een groot verlies voor de filmwereld, maar gelukkig is zijn erfenis aan klassiekers groot genoeg dat ook je kroost kan meegenieten van zijn ongelooflijk acteertalent. We durven niet te zeggen hoe vaak we deze film als kind gezien hebben maar de scènes zitten in ons hoofd gebrand. De borsten van Mrs Doubtfire die in brand schieten en die ze dooft met twee kookpotdeksels. Toch een stuk collectief geheugen als je geboren bent in de jaren '80.

3. Beethoven

kinderfilms beethovenDe film bij uitstek die ervoor gezorgd heeft dat je op zijn minst één keer heel hard bij je ouders hebt gezaagd om een puppy. Durf je de uitdaging met jouw kinderen aan? De nineties garderobe krijg je er als kers op de taart bij.        

4. Free Willy

kinderfilms free-willy-free-willy-36918223-500-322Volgens mij de enige kinderfilm, na Bambi, waar écht iedereen bij moest huilen. Hou de doos Kleenex maar klaar en laat je terug meeslepen in de moedige strijd van een jongen tegen de het grote geld, met als enige doel het leven van Willy de Walvis te redden. Wie weet heb je daarna nog zin in een binge watch-sessie met de sequel,  en de sequel van de sequel.    

5. Honey I Shrunk The Kids

kinderfilms honey-i-shrunk-the-kids Onze kinderen hebben al zoveel Youtube-filmpjes achter de kiezen dat ze de visual effects waar wij als kind van smulden wat flauw zullen vinden. Al blijft het format van "Honey, I Shrunk The Kids" even sterk als simpel. Leer overleven in je eigen huis, tuin en keuken als een minimannetje. Voor kinderfilms moet je het soms niet verder gaan zoeken. En koppel er direct een lesje nederigheid aan vast, wie het kleine niet eert, is het grote niet weert.