Grote kans dat je huis er vol mee ligt, je kasten uitpuilen en dat je kinderen toch elke keer opnieuw een heuse huilbui starten als je met lege handen uit de speelgoedwinkel vertrekt ('we gingen alleen maar kijken'). Hoe was je zelf, speelgoed kan toch niemand genoeg hebben?! Net zoals de 'moode' is ook de wondere wereld van het speelgoed trendgevoelig en komen er dus steeds weer nieuwe producten op de markt. Welke trends we de laatste tijd zien passeren? Dat werpen we graag in je schoot.

al wat laang laaaaaaang meegaat

Houten speelgoed is helemaal terug van weggeweest. De ecologische trend is ook in het speelgoed ingezet en is niet meer te stoppen. Maar niet alleen hout is trendy, ook rubberen speelgoed is écht een ding! Denk maar aan Sophie de giraf, deze is helemaal gemaakt van 100% natuurlijk rubber én helemaal vrij van schadelijke stoffen. Ze mag dan al meer dan 50 jaar zijn, ze is nog helemaal mee hoor!


Speelgoed uit duurzaam materiaal ziet er niet alleen mooier uit, het is ook kwalitatief beter dan de plastieken varianten, het gaat langer mee, én er komen geen schadelijke producten vrij bij de verwerking ervan. Alleen maar positieve dingen dus! We like!

Wow effect

Op Youtube word je om de oren geslagen met unboxing video’s waarin iemand voor de camera iets uitpakt zonder te weten wat er in zit. Deze trend heeft zich ook doorgezet naar het speelgoed.

De verpakking is minstens even belangrijk geworden dan wat er in zit. Kinderen vinden het ge-wel-dig om hun speelgoed stelselmatig uit te pakken en dan verrast te worden met de inhoud. Het zogenaamde “WOW Effect”! Denk bijvoorbeeld aan de Hatchimals of een LOL-bal met verschillende lagen. Plezier gegarandeerd!

Wat ook voor hét ultieme verrassingseffect kan zorgen bij je kind én geruststellend werkt, zijn de knuffels of speeltjes waarmee je een spraakopname maakt. Op deze manier kunnen kinderen ten allen tijde luisteren naar papa's of mama's stem, maar dan wel in het lichaam van een aap ofzo. Of we dit keileuk of keiraar vinden, zijn we nog niet helemaal uit...


(Foto: babyproductvanhetjaar)

Nostalgia

Weet jij nog met welk speelgoed je jouw early days doorbracht? Het komt allemaal terug! Jawel. Uit drang om de kinderen wat vaker weg te houden van die schermen, is er een groeiende vraag naar klassiek speelgoed, al zijn die traditionele spellen vaak wel in een nieuw jasje gestoken.

Denk aan de old-school gezelschapsspelen of puzzels én de kleurrijke Rubik's Cube niet te vergeten! Ohh de nostalgie! Haal die handel maar van onder het stof, als je thuis nog zo'n retro toestanden hebt liggen. Levensweg is uiteindelijk toch veel leuker met papieren geld, dan met zo'n elektronisch bakske, niet?!


Slijm mag er nog altijd zijn

Haha, slijm is bijlange nog niet weg te slaan in de huiskamer. Het komt er nog steeds in alle soorten en kleuren én wordt geïntegreerd in ander speelgoed. Zo zijn er de Barf Buddies. Barf watte? Barf Buddies zijn gekke wezens slijm spuwen, kotsen, whatever door aan de staart te trekken. Het proberen waard toch! Klinkt vies, maar voor kinderen is dit natuurlijk the top of dat ijsbergske!

(Foto: Day One MPM)

Spelen én leren

Speelgoed staat voor ontspanning en niet te veel nadenken. Maarrrr, er is meer! Speelgoed waarbij je écht iets leert is helemaal upcoming. Daarbij stimuleren deze games door middel van nieuwe technologieën de kinderen om op een leuke manier bij te leren. Zeer pedagogisch verantwoord dus. Jaja, af en toe valt er ook bij ons wel wat serieuziteit te bespeuren!

Denk aan het leren van het alfabet, tellen of zelfs coderen! Je kind wordt zo nog de nieuwe Einstein van deze generatie. Met STEAM-speelgoed, maak je kinderen van jongs af aan warm voor wetenschap en technologie. Met deze games dagen jongeren zichzelf keer op keer uit op een leuke manier. En dan is dat van veel magjes en weinig moetjes, wat het veeeel leuker maakt.


    (Foto: Mamaliefde)