Familiefeesten, cinemabezoekjes en uitstapjes naar zee zijn niet meer wat ze waren. Enfin, ze zijn er nu gewoon even helemaal niet meer. We blijven massaal in ons kot en zoeken naar creatieve alternatieven om hobby's en uitstapjes toch nog te kunnen blijven doen, maar dan op ons eigen territorium. De ene legt een strand aan op z'n terras, de andere eet via skype gezellig taartjes op zondagmiddag met de hele familie. En wij? Wij gaan gezellig naar de cinema. Ahja, de homecinema!

Homecinema in ons kot

Als we dan toch dag in dag uit zo dicht op elkaar zitten, kunnen we er maar beter iets gezelligs van maken. En wat is er gezelliger dan met z'n allen onder een dekentje kruipen met een grote kom popcorn en een leuke film? Omdat we ondertussen al lang door onze voorraad dvd's zitten en onze kroost elk filmpje op Youtube ondertussen wel gezien heeft, komen Cinema ZED, JEF en Lumière als geroepen. Zij brengen de cinema gewoon bij je thuis en het enige wat jou nog te doen staat, is een film kiezen. Easy peasy!

via GIPHY

JEF: jeugdfilms van de hoogste plank

JEF focust zich voornamelijk op film voor jeugd. Op de site van JEF kan je films huren voor kinderen vanaf 3 jaar en ook voor pubers heeft JEF een aantal leuke films in petto. Wij bekeken de trailers van enkele van hun nieuwkomers en hallokes, ze zien er verdorie goed uit.

Speciaal voor uw kleinste kadeekes vanaf 3 jaar, kwam Choums odyssee (een tekenfilm over een kei-kei-keischattig uiltje) vervroegd uit op VOD. Nog niet eens in de cinema geweest, en nu al thuis op uw beeldscherm. Als dat geen luxe is! Oh en euh, daar blijft het niet bij. JEF fixte voor de ouders van die kadeekes meteen ook een momentje van rust. Merci JEF, merci! Met het doeboekje over de film is je klein grut wel even zoet!  

Voor een iets ouder kinderpubliek is De club van lelijke kinderen sowieso een schot in de roos. Een film over anders zijn, rebellie en discriminatie. Als een blok op die kindermaag zou je denken, maar deze intense (en te weinig besproken!) thema's worden op een heel toegankelijke en plezante manier gebracht. Leuk extraatje: op 8 april komt er een platform van De club van lelijke kinderen online waarop je spelenderwijs aan de slag kan met de verschillende thema's uit de film. Zei er daar iemand 'educatief voor tv hangen'?

Meer van dat graag!

Cinema ZED zorgt ervoor dat je gewoon thuis in je zetel een waar filmfestival op poten kan zetten. Zij bieden een stuk of 40 films aan die je met een paar klikken op de site van Dalton op je tv tovert. Het aanbod wordt de komende weken geregeld aangevuld, dus bingewatchen kan! Maak van de gelegenheid gebruik, want deze films behoren niet tot het standaardaanbod van Dalton en zijn dus maar tijdelijk beschikbaar. 

Ook Lumière voorziet ons in deze quaran-tijd van uren kijkplezier. In het aanbod zitten zowel Nederlandse, Franse als Engelse films én er werd zowel aan kleine als grote kijkers gedacht. Je maakt gewoon vite fait een gratis accountje aan, huurt een film naar keuze en kan deze dan gedurende 48u bekijken. Wat een service!

Wakosta?

Net zoals bij een echt cinemabezoek, hangt er ook aan je homecinemabezoek een klein prijsje. Je betaalt op alle eerder vernoemde platforms ongeveer €8 per nieuwe film en nog een paar euro minder voor een al eerder verschenen exemplaar. Een prikje dus, voor een avondje quality time met het hele gezin. Je krijgt er behalve een leuke film ook een hele berg good karma voor in de plaats, want je steunt de Belgische economie. Hoera!

Next level belevingstip

Om het cinemagevoel zo intens mogelijk te beleven, mogen de details natuurlijk niet ontbreken. Zorg voor cinematicketjes (of laat je kinderen die gewoon zelf knutselen, win-win) en popcorn of een andere snack. Oh en heel belangrijk, dresscode: PYJAMA! Duh!

via GIPHY