Sommige dingen zijn moeilijk uit te leggen aan een kind. Vaak omdat je als volwassene zelf niet goed weet hoe je er moet mee omgaan. De dood en het verlies van iemand is zo een van die dingen. Een boek kan hierbij zowel soelaas als troost brengen. Als opener van een gesprek, als antwoord op een vraag, als een zonnestraaltje op een grauwe dag. Iedereen leest bezorgde ons een (h)eerlijk lijstje met boeken over rouwverwerking voor kleintjes en grootjes.

Als verdriet op bezoek komt


Op een dag staat verdriet, een groot, blobbig, zacht gekleurd figuur, onverwachts aan de deur. Zijn koffertje wijst erop dat zijn verblijf in huis wel even zal duren. In de sobere prenten is het verdriet als een schaduw die altijd volgt. Dit prentenboek geeft op een erg natuurlijke manier een aantal mooie aanzetten om met verdriet om te gaan. De eenvoudige tekst biedt troost en enkele concrete adviezen. De schutbladen maken duidelijk dat niemand vrij is van verdriet. 

Als verdriet op bezoek komt - Eva Eland - Leopold, 2018 - 4+

Erik en opa


Erik is triest, want zijn opa is overleden en hij mist hem heel erg. De nacht na de begrafenis komt opa plots Eriks kamer binnengewandeld. Erik vraagt zich af hoe dat kan. Er is maar één mogelijkheid: opa is een spook geworden. En inderdaad, opa kan door muren lopen en goed spookachtige geluiden maken. Opa en Erik hebben veel plezier samen, maar opa heeft het gevoel dat hij iets vergeten is. Samen met Erik gaat hij op zoek naar wat dat juist is... Dit warme boek kan kinderen helpen om afscheid te nemen.

Erik en opa - Kim Fupz Aakeson, Eva Eriksson (ill.) - Querido, 2015 - 6+

Doodgewoon


Gedichten zijn ideaal om een moeilijk thema aan te kaarten, zeker als er ook wat humor mee gemoeid is. Een kunst die Bette Westera tot in de puntjes beheerst. Dit prijswinnende boek doet je stilstaan bij de dood, maar geeft tegelijkertijd mee dat het deel van het leven is, en eigenlijk dus ook ‘doodgewoon’. In 46 gedichten belicht Westera zowat alle aspecten van afscheid nemen, op een mooie, niet te zware toon. Een pareltje.

Doodgewoon - Bette Westera, Sylvia Weve (ill.) - Gottmer, 2014 - 9+

Alles wat was: hoe ga je om met afscheid?


De Nederlandse filosofe Stine Jensen schreef een heel boek over afscheid nemen. Afscheid nemen van een situatie, een plek, een dier, een persoon… Afscheid in alle verschillende vormen. En de zwaarte, maar ook de schoonheid ervan. ‘Ik denk dat je afscheid nemen een beetje kunt oefenen. Door het je in te beelden, erover te denken en te praten’, schrijft ze. Dit filosofische non-fictieboek biedt informatie, inzichten en tips.

Alles wat was: hoe ga je om met afscheid? - Stine Jensen - Kluitman, 2020 - 9+

Aan tranen heb je toch niksDit aangrijpende boek gaat over verlies en aanvaarding, en over de bijzondere band tussen kinderen en hun grootouders. De vader van het meisje in dit verhaal sterft. Ze brengt de zomer door met haar grootouders aan zee. Maar huilen doet ze niet. Tot er plots een walvis aanspoelt op het strand en ze een reddingsactie op poten moet zetten. Een ontroerend boek, over rouw, hoop, liefde en verdriet.

Aan tranen heb je toch niks - Espen Dekko - Clavis, 2019 - 10+

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be

Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.be