Kinderen hebben een bodemloos vat met vragen. Waarom? Wat? Wie? Waar? Hoe? Ja hoe, want op een dag gooit je kind sowieso de vraag: "Hoe ben ik eigenlijk gemaakt?", tegen je oren. In 'onzen tijd' bleven we verweesd achter na een verhaal over een bos bloemen, een bijennest, of een groentekorf gevuld met bloemkool. (Waar komen die verhalen eigenlijk ook vandaan?!) Vandaag mag je hier best open en eerlijk over praten met je kinderen. Maar hoe doe je dat?

We kunnen met z'n allen wel stellen dat kinderen nieuwsgierig en impulsief zijn. Niks mis met die heerlijke spontaniteit! Maar daar kan dan wel al eens een vraag over de dingen down under bij horen, waardoor je ietwat ongemakkelijk op je stoel begint te schuiven. Ja hoor, we zeggen het luidop: vragen over piemels en vagina's en al het leuks dat je daar mee kan, seks dus.

Beginnen je oren nu al steevast te tuten? Of breken de dammen van de reeds ontstane okselvijvers volledig bij de vraag van je zoon of hij even mag kijken waar je pipi vandaan komt? En lijd je plots aan een acute vorm van afasie wanneer er bij het opscheppen van de soep gevraagd wordt wat masturberen is? Ketsjing, Maison Slash to the rescue!

We hebben hier wat lectuur voor jullie verzameld om je bij dergelijke situaties uit de nood te helpen. Prentenboeken om in te curieuzeneuzen, verhalen om samen te lezen en boeken om toevallig in de kamer van je puber kwijt te spelen. Want ja, hoe goed je bedoelingen omtrent open- en eerlijkheid ook zijn, een puber wil het echt niet met jou hebben over zijn of haar selder of bloemeke in volle bloei! 

Voor de ieniemini-me's

Babyzaadjes


Een prentenboek dat je langs twee kanten kan beginnen lezen. In het midden komen de twee verhalen samen. De ene kant vertelt hoe het zaadje van mama in de buik komt, de andere hoe baby's eruit komen. Zit daar ergens een geheime ritssluiting of zo? 

3+// Thierry Lemain//Clavis

Het ei van mama


Moeder en vader willen seksuele voorlichting geven aan hun kinderen, maar weten precies zelf nog niet goed hoe dat moet. Een prentenboek met hilarische illustraties over het juist allemaal in elkaar zit, letterlijk!

3+//Babette Cole//Davidsfonds/Infodok

Voor de mini-me's

mijn hartje bonst voor jou

Een prentenboek over liefde en verliefdheid om samen te lezen, maar ook eentje dat je kind helemaal zelf kan lezen. Het boek stelt vragen en geeft antwoorden over het mooiste wat er is, de liefde! Maar ook over (homo)sekualiteit en echtscheiding.

6+//Annick Ruyts//Van Halewyck

Haar op gekke plekken

Een heel erg grappig prentenboek over een beer die een klein meisje uitlegt wat er met haar lichaam en dat een jongen gebeurt wanneer de puberteit eraan komt. De familie Hormoontjes schiet uit hun slaap!

6+//Babette Cole//Lemniscaat

Voor ienietieniemini-me's

Het vrolijke vagina-boekje

Een open en eerlijk boekje met leuke illustraties voor meisjes én jongens over de vagina en alles wat daarmee samen hangt. Met informatieve stukjes over menstrueren en de vrouwelijke erectie, maar ook over gevoelens en regelrechte onzin door de eeuwen heen over de vagina.

9+//Dan Hojer//Gottmer

Het kleine piemelboek

Voor er 'Het vrolijke vagina-boekje' was, schreef dezelfde auteur dit boek. Een boek om jongens en ook alweer meisjes wegwijs te maken in de wereld van piemels. Op een plezante manier kom je alles te weten hierover. Fabeltjes en mythes rond de piemel, over piepkleine en heel erg grote piemels, over zaadlozingen, de anatomie en zo veel meer.

9+//Dan Hojer//Gottmer

Voor tieniemini-me's

Seks, puberteit en al dat gedoe


Het perfecte boek om in huis te laten rond slingeren als je een beginnende puber in huis hebt.  Waarom verandert je lichaam, hoe gebeurt dat en welk effect kan dat hebben op het dagelijks leven. Daarnaast ook heel wat weetjes over verliefd zijn, de eerste keer, zwangerschap en seksueel misbruik. 

10+//Jacqui Bailey & Jab McCafferty//Van Goor

Hoe overleef ik...de puberteit?


Een echte survival gids voor (aanstormende) pubers, waarin Rosa je alles vertelt  hoe je de puberteit overleeft. Het boek bestaat uit 4 delen waarvan elk deel wordt ingeleid met een ballonstrip, waarin de thema's humoristisch en heel herkenbaar geïllustreerd worden.

10+//Francine Oomen//Querido