Hoeven we jullie het nog te vertellen? Je kan niet vroeg genoeg beginnen om je kind de geneugten van een goed boek bij te brengen! Jeps, een baby van een paar maanden kan al genieten van een boek en voor peuters is aanwijzen, benoemen, flapjes omdraaien fun as hell. En dat het vollenbak de taalontwikkeling en de woordenschat stimuleert, nemen we er met plezier bij. Van knisperboekjes, zwart-witboekjes en badboekjes tot kartonboekjes, aanwijsboeken en geluidenboekjes: het aanbod aan baby- en peuterboeken is immens. Iedereen Leest koos zes plezante boekjes voor de allerjongsten in je huis uit. 

Toet-toet! Tringeling!Een fiets, een auto, een tractor, een trein, een brandweerwagen, een blitse auto en een ijsjeswagen… Allemaal zijn ze vrolijk toeterend en bellend onderweg en allemaal klinken ze anders. Maar uiteindelijk hebben alle chauffeurs wel zin in een ijsje. Een gezellig geluidenboekje vol toeters en muziekjes.

Toet-toet! Tringeling! - Guido Van Genechten - Clavis, 2020 

Op weg


Een prachtig kartonboek vol voertuigen met tandwielen en schuifjes die voor bijzondere effecten zorgen. De kippen leggen eieren (steeds meer en steeds sneller als je sneller aan het tandwiel draait). Trek aan het schuifje en zie hoeveel bagage familie konijn meeneemt of ontdek welke dieren meerijden met de taxi als je aan het tandwiel draait! De verhalen komen vanzelf als je met je peuter dit boekje ontdekt.

Op weg - Leo Timmers - Querido, 2019 

Waar is iedereen?Een hamster zit er warmpjes bij achter de broodrooster, een hond waakt onder het bed en een ijsbeer en twee pinguïns houden het hoofd koel in de koelkast. Waar is iedereen? is een verrassend vraag-en-antwoord-flapjesboek. Als je goed kijkt, zie je aan de vorm van het flapje wie erachter zit. Kleurrijk en fantasievol!

Waar is iedereen? - Tom Schamp - Lannoo, 2020 

Mijn eerste gereedschapskistjeIn dit gereedschapskistje zitten onder meer een boormachine, een verfborstel, een hamer, nagels, werkhandschoenen, lijm, plakband, een wafel en een thermoskan. Dit kartonboekje, vol gereedschap in warme kleuren, heeft de vorm van een koffertje. Peuters kunnen het zo meenemen naar een belangrijke klus.

Mijn eerste gereedschapskistje - Pieter Gaudesaboos - Lannoo, 2020 

Baby ziet: bloemen


Dit boekje kan je helemaal openvouwen. Op de voor- en achterzijde van elk blad vind je kleurrijke bloemen met doorkijk-kleurenfilters in geel, blauw of rood. Enkel de laatste bloem heeft geen kleurenfilter maar een spiegel! Een mooi en verrassend kijkboek om samen met je baby te ontdekken. 

Baby ziet: bloemen - Hervé Tullet - Oogappel, 2020 

De wereld van Ingela


Een origineel aanwijsboek door de manier waarop de afbeeldingen gerangschikt worden: alles wat prikt of zacht is, alles wat warm of koud is, wat luid is of stinkt ... én door wat er dan vervolgens in die categorieën ondergebracht wordt: een stekelig punkkapsel of popcorn die luid ontploft. De combinatie met de aanstekelijke illustraties in vrolijke kleuren maakt dit boek ideaal om samen de wereld rondom jullie te verkennen en te leren benoemen!

De wereld van Ingela - Ingela P. Arrhenius - Gottmer, 2019 


Meer voorleesboeken voor de allerjongsten op www.voorleesweek.be, www.boekstart.be en www.boekenzoeker.be.

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be