Verjaardagsfeestjes zijn de doorn in het oog van veel -om niet te zeggen- alle slashparents. Om ze te organiseren. Maar evengoed door die verdomde cadeaustress die bij verjaardagsfeestjes horen. Slashparent Tom onthult zijn ultieme tip!

Een verjaardagsfeestje is voor een kind het hoogtepunt van het jaar. Maar laat ons eerlijk zijn, voor ouders zijn het niet echt topmomentjes...(Zowel voor de ouders die het organiseren, als de ouders van de genodigden.)

Eerst de uitnodiging

Het start allemaal met een mooie uitnodiging die gemiddeld pas twee dagen voor het feestje uit de boekentas wordt gevist. Met wat geluk zonder scheuren en zonder voedselresten. (We besparen je hoe het eruit ziet als je pech hebt). De conversatie die volgt, gaat gemiddeld zo: Ah ja papa & mama, ik mag naar het feestje van Bryan in Megaspeelstad! Wanneer is dat? Overmorrrrrrgen, schat! Herkenbaar? Dacht het wel!

Dan het cadeau

Naast het inplannen van dat plotse en onverwachte feestje op een woensdagnamiddag in onze vreselijk drukke agenda, is er nòg een zwaard van Damocles dat ons boven het hoofd hangt. HET CADEAU, de kers op de staart of — zoals op de feestjes van tegenwoordig —  eerder de mayonaise op de halfbakken frieten… De ervaring leert ons dat dit de meest gevolgde strategie is:

  1. Eerst sturen we het kind op pad. De genodigde moet van de jarige in spé maar te weten komen wat hij/zij graag zou krijgen. Helaas, meestal loopt dit plannetje uit op een sisser in de orde van te duur, geen idee, niet te vinden,…
  2. Vervolgens wordt de mama/papa van de jarige benaderd. Even vaak hebben zij evenmin enig idee. Alle hulplijnen ten spijt... steekt er een lichte paniek de kop op.
  3. Slechts één plan blijft tenslotte altijd recht overeind als een rots in de branding (van de banaliteit): De cadeaubon! Het woord is eruit en deze zin volgt dan gezwind: Och we we geven toch gewoon een cadeaubon van den Dreamland, dan kan hij/zij zelf nog kiezen wat hij wil!

Tonnen bonnen!

Ze zijn tegenwoordig schering en inslag, die bonnen.  Dat vinden wij heel jammer! Toegegeven, zo'n bon heeft onmiskenbaar veel voordelen. Maar creatief zijn ze niet. Een écht oprecht cadeau kan je ze ook niet noemen. En eerlijk? Eigenlijk verleg je het probleem gewoon. De ouders van de jarige zullen het weekend erop verplicht met een omslag vol cadeaubonnen in een veel te grote winkel een cadeau gaan kopen, met een kind dat last heeft van keuzestress.  Van een cadeau gesproken!?

Frustratie werd inspiratie!

Jep, die frustratie werd inspiratie! (dat rijmt nog ook). Mijn aanpak is om één topcadeau te bedenken binnen het gemiddelde verjaardags-bestedings-budget, en dat vervolgens in veelvoud aan te kopen. We doen lekker gender neutraal, en zoeken een geschenkje dat geschikt is voor meisjes én jongens. Je zal wel zien: niemand verrast jou nog met onverwachte party's.  Gemoedsrust alom!

doolhofPak meteen aan!

Slashparent Tom is geen denker of neuter,  maar een rasechte doener. Als grafisch vormgever bij Stratier (coole website!!) bedacht hij samen met zijn collega Dieter een origineel spel dat groot genoeg is om af te geven, en tof genoeg is om te krijgen. (psst, het is stiekem ook een cadeau voor de ouders, want kinderen zijn er uuuuuren zoet mee.) Check deze XL spelposters! Yes, nooit meer cadeaustress bij verjaardagsfeestjes. Graag gedaan.