We doen allemaal maar wat als slashparents: vallen, opstaan en terug knallen. En al die balletjes in de lucht proberen houden. Ook alleenstaande moeder van Max (9), Céline Malyster (37), die er het afgelopen jaar haar debuutroman ‘Vrouw. Met Kind.’ over uitperste. Een roman als ode aan de eenoudergezinnen, doorspekt met anekdotes en autobiografische trekjes. Een slashparent in hart en nieren en dat kan ook gezegd worden van haar fictief hoofdpersonage Céleste. 

Het boek valt met de deur in huis wanneer het hoofdpersonage Céleste na haar bevalling thuiskomt met een kersverse baby, maar zonder partner. Opeens is ze mama/alleenstaande vrouw/carrièrevrouw: een slashparent! Hoe moet ze dat in godsnaam allemaal gecombineerd zien te krijgen? En hoe werkt het dan om een nieuw lief aan de haak te slaan - die haar bagage (lees: baby) erbij wil nemen? In deze zoektocht komen er heel vaak herinneringen aan bod, ze groeide immers zelf ook op in een éénoudergezin. Een situatie die de schrijfster zelf maar al te goed kent ... 

In de intro staat dat het niet gebaseerd is op waargebeurde feiten, maar we kunnen niet om de gelijkenissen heen met jouw eigen leven: je bent zelf ook een alleenstaande moeder met één kind? 

“De gezinssituatie van het hoofdpersonage is inderdaad een gezinscontext die ik goed ken. Mijn papa is gestorven toen ik 2,5 jaar was in een auto-ongeval. Tot mijn negen jaar draaide het enkel om mijn moeder en ik. Nadien is er wel een partner gekomen en heb ik er nog een zus bij gekregen. Kort voor de bevalling van mijn zoon Max (9) is mijn partner ook bij me weggegaan. Het vertrekpunt van het leven van Céleste is dus zeker herkenbaar, maar hoe haar leven zich ontplooit, is pure fictie. Het thema van de alleenstaande moeder wilde ik graag uitlichten op een verhalende manier, niet door er een non-fictieboek over uit te werken. Iedereen gaat met zo’n situatie immers om op zijn eigen manier. Als ik nu terugkijk op de manier waarop ik het heb aangepakt toen ik alleen kwam te staan, zou ik sommige dingen zeker anders hebben gedaan.” 

Waarom heb je dit boek dan wel geschreven?   

“Omdat ik in de loop van mijn leven obstakels tegenkwam waarbij ik dacht: ‘Verdorie toch! Weten mensen wel hoe moeilijk het is om moeder te zijn, er als vrouw te blijven staan én carrière te maken?’ Dat op zich is al zwaar … Laat staan als je dat moet doen als je alleen bent. Al die elementen die ik zelf heb meegemaakt, of bij mijn mama heb beleefd of van andere alleenstaande vriendinnen hoor, heb ik samengebundeld tot één persoon en verhaal. Onlangs zei iemand tegen me: 'Wordt het niet eens tijd dat je kiest wat je doet, want je doet zo veel.' En dan was mijn eerste reactie: 'Neen, waarom zou ik kiezen? Wat ik altijd doe, is verhalen brengen, ongeacht het medium. En dit is iets wat daaruit voortvloeit.” 

We horen het: je bent een slashparent in hart en nieren! Of hebben we het mis? 

“Mensen zien vaak alleen maar de leuke dingen die ik deel op mijn sociale mediakanalen. Je ziet de momenten wanneer ik hier alleen zit en graag zou hebben dat er eens iemand het een half uurtje zou kunnen overnemen natuurlijk niet! Als alleenstaande ouder is er nooit een pauzeknop. Ik vind ik dat ik, naast een alleenstaande mama te zijn, trots mag zijn op wat ik nog doe en bereikt heb. Ik ben mama van Max, maar vooral ook gewoon mezelf. Het is niet omdat ik een kind op de wereld gezet heb - waar ik zielsveel van hou - dat ik mezelf in de frigo moet steken. Max ziet dat hij een fijn en goed leven heeft, maar weet ook dat je daar hard voor moet werken en risico’s moet durven nemen. Als ik zie hoe sociaal vaardig en zelfstandig hij is op zijn negen jaar, denk ik: ‘Komt goed met die kleine!’. Het feit dat ik voor mezelf kies, maakt hem als kind sterker.”

Je zegt zelf dat het soms wel een uitdaging is om alles te combineren als alleenstaande ouder. Hoe heb je het voor mekaar gekregen om 'tussen de soep en de patatten' een boek te schrijven? 

“Eind 2019 gooide ik al de flarden die ik tot dan toe verzameld had, op een hoop en legde ik me het doel op om tegen het einde van 2020 het boek klaar te hebben. Dan kwam corona natuurlijk waardoor ik het geluk - of de pech - had om wat minder te kunnen werken. Daardoor kwam er tijd vrij die ik kon spenderen aan dit project. Ik heb van bij het begin opgelegd om die dagen te beschouwen als volle werkdagen waarin ik me volledig toelegde op het boek. De zomervakantie gebruikte ik om alles grondig na te lezen en te herschrijven. In september was het klaar en ben ik ermee naar uitgeverijen gestapt. Plichtbewust schrijven dus, al weet ik maar al te goed dat mijn parcours naar dit afgewerkt boek niet aansluit bij de traditionele manier van een roman schrijven.” 

We doen allemaal maar wat: dat geldt dus zowel voor ouderschap als voor auteurschap!

Zin gekregen om het boek 'Vrouw. Met Kind' van Céline Malyster te lezen? Hier kan je het kopen!


In dit artikel gebruiken we affiliatie links. Dat wilt zeggen dat als jij klikt op de link en een aankoop doet, dat wij daar een klein percentage van krijgen. Jij betaalt niet meer voor het product dan als je rechtstreeks naar de welbepaalde website gaat. Je helpt ons alleen bij het ondersteunen van Maison Slash. Waarvoor dank!