Wist je dat duurzaamheid perfect kan samengaan met een geweldige stijl en een inspirerend leven? Nee? Awel, dan moet je als de bliksem dit boek lezen: 'Dit is een goede gids' van Marieke Eyskoot. Dit boek is een perfecte leidraad voor alle mensen die het leven volop willen vieren, maar tegelijkertijd niets willen verkwanselen.

Zijn biologische papika's uit Spanje beter dan de niet biologische variant uit Belgie? Koop je beter grote koeken in grote verpakking? Wel met met minder afval, maar ook weer een grotere kans op verspilling. Meer en meer krijgen we bewust of onbewust tientallen van deze vragen op ons bord. En wat kies je dan als je de wereld een beetje netjes wil achterlaten aan onze kinderen?

Duurzaamheid is een duur woord dat vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Daaardoor bestaat het gevaar dat je, ondanks al je goede bedoelingen, soms het bos door de bomen niet meer ziet.  En dit is wat Marieke met haar boek wil duidelijk maken: duurzaamheid kan perfect samen gaan met een stijlvol leven. Het boek 'Dit is een goede gids' is een perfect leidraad voor alle mensen die het leven willen vieren, en het niet willen weggooien of verkwanselen. dit is een goede gids Slashparent Lobke verslond naar eigen zeggen het boek. Dit zijn de 19 dingen die zij heeft geleerd en onthouden.

'Toen ik nog een klein Lobke was, had ik van het woord duurzaamheid nog nooit gehoord. Meer dan 30 jaar en drie kinderen later, besef ik meer dan ooit hoe belangrijk het is om bewuste keuzes te maken op vlak van eten, kopen, wonen, werken en reizen…, én die ook mee te geven in de opvoeding van onze kinderen. We doen zeker al veel goede dingen, maar we zijn zeker geen heiligen en kunnen nog veel meer slechte gewoontes aanpassen om de wereld beter én leuker te maken.

KLEDING

1. Waardeer tweedehands

Echt waar! Wil je een duurzamere kledingkast? Dan is dit één van de beste en leukste dingen die je kan doen. Want je laat er niet alleen de vuilnisbelt mee slinken, maar je geeft een kledingstuk een tweede leven én je hebt een uniek stuk, goedkoper dan nieuw!

2. Koop minder (ook voor je kinderen!)

Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met een capsule garderobe en beaam het volkomen: minderen is heerlijk! Je bespaart er niet alleen geld mee, maar ook tijd! Want sta er eens bij stil hoeveel tijd je besteedt aan het zoeken naar de laagste prijs, de beste deal of de mooiste vondsten. Bovendien weet je ’s morgens altijd wat je aan moet doen. Minder is echt meer. Hoe meer spullen, hoe meer stress, ook in je kleerkast.

3. Begin klein

Lees veel over duurzaamheid en waar je eerlijke mode kan kopen. Start bijvoorbeeld met het kopen van duurzame basics. Hoe meer je leest en hoort over duurzaamheid, hoe meer je beseft dat je niet meer terug kan. Echt waar! Kijk elke dag een korte video of lees iets interessants over duurzaamheid om bij te leren, een tip uit het boek waar ik zelf keihard mee aan de slag ga.

4. Mijd grote ketens

Als je dan toch graag bij een grote keten wil kopen, kies dan iets uit het duurzamere assortiment zoals bijvoorbeeld de Conscious-collectie van H&M.

5. Minder miskopen

Ga nooit winkelen als je je eenzaam voelt, kwaad bent, honger hebt of je je verveelt want dit leidt vaak tot impulsaankopen, haha, echt waar! Koop alleen iets wat goed voelt en als het echt goed past. Vraag raad aan andere shoppers (niet aan de verkoopster zelf!). Zij kennen je niet en zullen je sneller een eerlijk antwoord geven of je wel of niet staat met dat kleedje.

6. Geef kleding door

Zeker met kleine kinderen in huis! Heb je vrienden of familie met kinderen? Stel dan voor om kleding aan elkaar door te geven of vraag zelf eens rond of iemand nog kleding heeft die te klein geworden is.

7. Koop geen kleding in de eerste maanden na je bevalling

De eerste maanden na je bevalling heb je toch nog niet meteen je lijf terug van weleer. Draag liever je zwangerschapskleding nog even tot je weer in je oude kleding past.

8. Check Instagram

Een superbron aan informatie! Ook ik ontdekte er net als de schrijfster van dit boek leuke en duurzame kinderkledingmerken. Maar weet je wat ook leuk is? Tegenwoordig zijn er heel wat instagrammende mama’s die hun kinderkleding verkopen via Instagram. Misschien een ideetje om zelf van je kinderkleding af te geraken?dit is een goede gids  

VERZORGING

9. Koop niet te veel producten tegelijk

Als je eerst opmaakt wat je hebt, hoef je ook niks weg te gooien en puilt je badkamerkast ook niet uit met producten die je toch nooit gebruikt. Ook hier geldt: minder is meer. Vind een paar tinten lippenstift of nagellak die je mooi vindt en draag ze tot ze op zijn.

10. Probeer zelf eens verzorgingsproducten te maken

Simpel en goedkoop en met ingrediënten die je misschien wel in je koelkast hebt staan. Mix twee eetlepels yoghurt met een eetlepel honing, breng aan op je gereinigde huid en laat tien minuten inwerken voor een zacht en stralend velletje.

Of probeer deze eens, een maskertje met ananas!

11. Kokosolie

Een lifesaver! Koop een biologische kokosolie in een glazen pot. Liefst een die ook nog naar kokos ruikt en gebruik hem als billencrème voor je baby, badolie, massageolie en ja zelfs tegen spruw. Koop dus zo min mogelijk babyverzorgingsproducten, want die heb je toch allemaal niet nodig.

ETEN

12. Gebruik de app Questionmark

Met deze gratis app kun je je producten uit de supermarkt scannen om te zien hoe ze scoren op het gebied van milieu, mensenrechten, dierenrechten en gezondheid. De app toont ook de ingrediënten en gezonde duurzame alternatieven. Een aanradertje!

13. Koop lokaal

Ga naar de lokale markt om je fruit en groenten te kopen of zoek een fruit-en groentenboer in je buurt waar je terecht kan. Neem een fruit-of groentenabonnement, dan koop je elke week biologische seizoensproducten. Koop verder zoveel mogelijk seizoensgebonden producten, hoe leuk is het om uit te kijken naar mandarijnen in de herfst of aardbeien in de zomer?

14. Eet minder vlees

Een klassiekertje, maar minder of geen vlees eten is niet alleen veel gezonder maar ook beter voor het milieu en beter voor de dieren. Onze vleesconsumptie is één van de grootste veroorzakers van de steeds groeiende CO2-uitstoot en klimaatverandering, iets om bij stil te staan dus wanneer je dagelijks een stuk vlees wilt voorschotelen aan je kinders. Doe het niet drastisch en las bijvoorbeeld één dag per week een vegetarische dag in.

15. Eet op budget

Doe boodschappen aan het einde van de dag, veel kort houdbare producten zijn dan afgeprijsd en dat scheelt vaak al de helft. Ook online vind je veel sites met suggesties voor maaltijden van goedkopere ingrediënten. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij www.degroenemeisjes.nl.

LIFESTYLE

16. Op pad

Ben je onderweg met je kroost? Voorkom dan dat je noodgedwongen ongezond moet snacken onderweg. Neem altijd een bakje gedroogd fruit mee met dadels, moerbeien en gedroogde abrikozen. Zorg ook dat je altijd een navulbare fles water mee hebt, zo voorkom je dat je onderweg een wegwerpfles water moet kopen.

17. Geef belevingen cadeau

Kinderen hebben vaak te veel! Te veel speelgoed, te veel kleren, te veel van alles! Verjaart je kind? Denk dan eens aan een abonnement op de speel-o-theek bijvoorbeeld of een tijdschrift of een museum in je buurt? Of geef een dagje uit cadeau! Wil je toch iets tastbaars geven? Leg dan samen voor een groot gezamenlijk cadeau zoals een nieuwe fiets bijvoorbeeld?

18. Geef eens een hele dag geen geld uit

Een tip van jewelste waar ik snel mee aan de slag ga! Denk je dat je het ook kan? Maak je eigen koffie in plaats van onderweg een wegwerpbeker te kopen, fiets of wandel ergens naartoe in plaats van de auto te nemen, neem je eigen lunch mee met restjes die je in de koelkast vond en drink water op je werk. Door kleine veranderingen toe te passen, kan je grote verschillen maken.

19. Verander je levensstijl

Je zal altijd argumenten vinden om niet duurzaam te consumeren maar wel verre reizen te blijven maken en met je leaseauto te blijven rijden. Koop niet zomaar om te kopen. Zet één stap tegelijk om je gewoonte te veranderen, begin bijvoorbeeld met duurzamer te eten en daarna kleding of je huis. Dé tip uit het boek die is blijven hangen en waar ik zelf ook mee aan de slag ga.

Vet/njet?

Dit is een goede gids. Echt waar. Nog een groentje op vlak van duurzaamheid of al een echte sustainable king of queen? Doe jezelf toch maar een plezier en haal deze duurzame gids in huis, want het is een schat aan informatie over duurzaam leven op alle vlakken: van kleding dragen, eten, verzorgen, reizen, wonen, werken, ontspannen en weten. Je vindt er de leukste juiste adressen, mooie merken, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen in terug.

Dit is een goede gids // Marieke Eyskoot // €22