Die kadeeën 5 weken bezig houden is één ding, maar hoe doe je dat op een ietwat educatief verantwoorde manier? En educatief, is dat geen synoniem voor 'saai'? Je voelt 'm al komen: wij hebben onze neus eens heel diep in het Grote Boek der Educatieve Spelen gestoken en dat boek bleek groter dan we dachten. Spoiler alert: educatief en saai, dat blijken gewoon totale tegenpolen te zijn! Driemaal hoera voor spelenderwijs leren!

Voor mini-kadeekes (-6 jaar)

Spelen is zowat de favoriete (en enige) bezigheid van elk kind jonger dan 6: spelen met blokken, spelen met eten, spelen met -jawel- onze voeten. Maar hoe zorg je er dan voor dat je peuter of kleuter tijdens dat spelen ook écht iets leert?

Zodra je kind de concepten van 'beurt afwachten' en 'spelregels volgen' wat onder de knie heeft, kan je beginnen met de real deal. Speelgoedfabrikant Clementoni heeft een uitgebreid aanbod aan educatieve spellen voor mini-kadeekes onder de naam -tromgeroffel...- Spelend Leren (ook bij speelgoednaamverzinners is het inspiratievaatje soms leeg). Je vindt er speldozen met thema's als: vormen en kleuren, de cijfers, mijn eigen alfabet, het omhelzingsspel, ... Ook met deze houten set kan je kadee oefenen op kleuren én het is een ideale training van het geheugen in die minihersentjes. 

Om de overgang naar de spelletjestafel van de Grote Mensen iets vlotter te laten verlopen, bestaan er van veel gezelschapsspelletjes ook juniorversies. Zo heb je er bijvoorbeeld één van Dobble en Halli Galli. Deze toppers zijn ideaal voor het oefenen van de reflexen. Lees: mini-ninja in de maak!

via GIPHY

Een level hoger (+6 jaar)

Kunnen lezen en schrijven opent in de Grote Spelletjeswereld heel wat deuren. Eens ze dat goochelen met letters en cijfers onder de knie hebben, kan de pret beginnen! Enkele klassiekers die kweetnihoe goed zijn voor oefenen met woorden en getallen, zijn de juniorversies van Scrabble en Rummikub. Nostalgie voor ons én alternatieve taal- en rekenles voor je kinders. #parenteaching, wij kunnen da! 

Omdat gezelschapsspelen met één winnaar vaak toch leiden tot pionnen, bordspelen of kinderen die in 't rond vliegen, zeggen wij volmondig 'jaaaah' tegen coöperatieve spelen. Bij Concept Kids leer je niet alleen meer over dieren, je leert de dieren ook beschrijven aan de hand van kenmerken en last but not least, je leert gewoon lief samenspelen. Als dat laatste niet de grootste droom van elke ouder is, dan weten wij het ook niet meer! 


via GIPHY

Om het inzicht van je kind te prikkelen, zijn er een heleboel leuke puzzelspellen die toch nét iets meer coolness en spanning bevatten dan de klassieke legpuzzel. Zo bestaat er een hele collectie aan Smart Games, waar deze Antlantis Escape er één van is. Het grote voordeel? Je kan zo'n spelletjes gewoon helemaal op je eentje spelen. Je leest het goed, niet eens een broer/mama/opa nodig om mee te spelen. Zei er iemand boekske lezen in de zon met een wijntje? 

Voor grote pateekes (+12)

Zodra de puberteit aanbreekt, zijn 90% van de dingen die je zegt of doet niet meer cool genoeg. Maar dat spelen voor alle leeftijden is, dat wisten wij al lang. Ook voor de grote naar puberzweet ruikende wezens in je huis is er een groot aanbod aan educatieve spellen.

Laat die stoffige Trivial Pursuitdoos maar lekker op zolder, scoren doe je sowieso met escape games. Escape rooms zijn de go-to op vlak van teambuilding en originele activiteiten. Je vindt ze in zowat elke stad, en nu dus mogelijks ook gewoon onder je eigen dak. Hoe tof is da? Escape Room The Game is een spannend spel waarbij je 60 minuten de tijd krijgt om te ontsnappen. In zo'n doos zitten vier verschillende escape rooms in verschillende thema's. Uitdaging gegarandeerd, met als enige nadeel dat je elke escape room maar één keer kan spelen. Voor de superfans zijn er ook een tiental escape games van Exit, maar daar zit telkens maar één spel in per doos. 

Voor de #parenteachers onder ons die het taalgevoel bij hun pubers op peil willen houden, zijn Franse en Engelse taalspelen een dikke aanrader. 't Is zelfs met podcast en oefenmateriaal enal! Next level: er zijn er ook in 't Duits en Spaans. Olé!

via GIPHY

Om je kind alvast voor te bereiden op de volgende Olympische Spelen (we hebben nu toch wel nog effe de tijd), kan het nuttig zijn om even alle Landen van de wereld van dichterbij te bekijken. Aardrijkskundeles dus eigenlijk, maar dan gewoon aan de keukentafel! Hoewel we sterk betwijfelen dat je kind ooit op een sollicitatie de vraag krijgt hoe de vlag van Bora Bora eruit ziet, is het natuurlijk gewoon indrukwekkend om met zo'n weetjes te kunnen uitpakken. Voor nog meer nutteloze weetjes-plezier, klik hier

Om dat soms erg luie puberbrein eens op volle toeren te laten draaien, heeft Smart Games een paar toffe IQ-puzzels. Zo is er de IQ-fit waarbij je letterlijk speelt met 3D en 2D en de IQ Link waarbij je (logischerwijs) de stukjes aan elkaar linkt. Leuke extra: ze zijn compact en perfect om mee te nemen onderweg. Een ander vet spel om je hersenen mee op de proef te stellen is Cortex, waarbij je je reactiesnelheid, geheugen én inzicht uitgedaagt. Het spel heeft verschillende edities, waaronder zelfs een GEO-editie voor aardrijkskundeliefhebbers.

Wat we nog willen zeggen!

De komende weken is het van creatief zijn met puzzelen en veel nieuwe dingen uitvinden voor iedereen. Maar vooral ook van heel correct de opgelegde maatregelen op te volgen. De paasvakantie hangt er sowieso al aan, maar laat ons er vooral alles aan doen om ons van een geweldige zomer te voorzien. Dus:
  • Was je handen! Iedereen! Regelmatig! Grondig!
  • Val oma en opa lastig, maar doe het alleen online. Je kan ook taartjes eten via skype!
  • Ga wandelen, fietsen, lopen; dat wordt ook aangeraden. Maar doet dit enkel in gezinsverband! Er mag ook nog 1 iemand buiten het gezin mee, maar NIET oma of opa.
  • Je mag ook met 1 vriend of vriendin gaan wandelen. Wijn kan/mag voor deze uitzonderlijke situatie uit een drinkbus gedronken worden. Hou wel je afstand en proost in de lucht!
  • Als je op de hort bent en je komt andere mensen tegen, hou je afstand. Dat wil zeggen dat je minstens anderhalve meter uit elkaars buurt moet blijven.
  • Zorg voor jezelf, elkaar en keep on smiling!