"De sneeuw is niet altijd wit. Je zal wel zien." Dat is de levensles die de vader van Rosie meegeeft in de nieuwste kinderfilm Rosie en Moussa. Een geweldige familiefilm die je nu kan zien in de cinemazalen. Slashparent Ingrid ging alvast al met de zonen naar de avant-première.  INGRID Kinderen én ouders zullen geraakt worden door de nieuwe familiefilm Rosie en Moussa die dit weekend in premiere ging. Dat was alvast zo bij ons, want ik ging met zonen (bijna 10 en 8) kijken. En eerlijk? Het is een prachtige en ontwapenende film geworden die alvast geen zware thema's uit de weg gaat: over verhuizen, afscheid nemen, en goed of fout. Maar het verhaal is op zo'n luchtige en heerlijke manier verteld dat je een glimlach af en toe (en zelfs een schaterlach!) niet kan tegenhouden.

Het verhaal

Rosie en Moussa gaat over een ontluikende vriendschap tussen twee kinderen in Brussel. Want wanneer Rosie met haar mama verhuist naar de andere kant van Brussel beleeft ze er eindeloos nieuwe avonturen samen met haar nieuwe bovenbuurjongen Moussa. https://www.youtube.com/watch?v=0Vl8TNz1cgI Het is vooral het personage Moussa dat onze harten heeft gestolen. Hij communiceert in die sappige Arabisch-Brusselse slang, is cool én lief tegelijkertijd, zo'n heerlijke prépuber met een hart van goud.

Multicultureel Brussel

Het is een verademing om eens een film te zien afspelen in onze hoofdstad, in onze wereld. Als echte randbewoners is Brussel onze stad. Ok, met de nodige haat- en liefdeverhouding, maar toch onze stad. En vooral herkenbaar. De sappige mix tussen Nederlands en Frans, de Arabische vibe in het gerap van Moussa, het 'wij moeten ons stad steeds verdedigen'-gevoel (Jawel, Maison Slash werkt vanuit Molenbeek), de meltingpot met alle voor- en nadelen. Wij tegen hen, zij tegen ons. En toch ook weer niet. Want soms ontluiken er prachtige vriendschappen. Zoals die van Rosie en Moussa.

Over goed en fout

Wat is de levensles voor ouders die deze hartverwarmende film gaan kijken? Dat je je kinderen wel kan willen beschermen, maar niet afschermen van de wereld. Uiteindelijk vinden zelf hun weg. Kinderen zijn vaak niet te klein om dingen te snappen, wat wij soms wel vaak denken. En als er één belangrijke les is die mijn zonen uit deze film meenemen, is dat goed en fout relatief is. Ook goede en lieve mensen kunnen in de gevangenis belanden als ze door omstandigheden foute keuzes maken. Mensen die geen tramkaartje kopen zijn niet per definitie schurken. De sneeuw is niet altijd wit, weet je wel. ‘Rosie & Moussa’ is een verfilming van de bekroonde boeken van auteur Michael De Cock en illustratrice Judith Vanistendael en is vanaf 28 maart in de bioscoopzalen te zien.

Fotozoektocht in Brussel

Vanaf 24 maart kan je drie weken lang, dus ook gedurende de paasvakantie, een super toffe (gratis) fotozoektocht volgen in Brussel, waar de film is opgenomen. Via de Instagramaccount (@rosieenmoussa) volg je aan de hand van verschillende foto’s een wandelroute van 5 km. Via de tips in de foto’s kan je op bepaalde, (on)bekende plekken unieke Snapchatfilters (in de sfeer van de film) unlocken. Meer info vind je  hier.