Staat gamen voor jou ook gelijk aan languit in de zetel zitten? Of gebeurt dat van achter een bureau? Dat kan pakken actiever! De Nintendo Wii bewees jaren terug al dat games
gerust kunnen zorgen voor je dagelijkse portie lichaamsbeweging. Max Dedulle, leerkracht en auteur van het boek 'Speelvogels: hoe begeleid je gamende kinderen' ging op zoek naar meer voorbeelden van actieve games. Gedaan met generatie
patattenzak: slaan je kind en jij ook aan het dansen, squatten of saberen?

1. Just Dance (Nintendo Switch, Playstation, Xbox, iOS, Android) 

Dé klassieker, die al sinds 2009 vaste kost is op kinder- én vrijgezellenfeesten. Volg de bewegingen van de dansers op het scherm en voor je het weet, heb je een hele choreografie neergezet die zo op TikTok kan. De laatste versie bevat hits van onder meer The Weeknd, Billie Eilish en Dua Lipa. Met een extra abonnement heb je bovendien toegang tot een catalogus van 500 nummers. Tegenwoordig heb je trouwens niet eens meer een spelconsole nodig: met de gratis app ‘Just Dance Now’ kan je zo aan de slag! Extra leuk is het natuurlijk als je samen gaat dansen met je kind. Hou wel een veilige afstand van elkaar, just in case.

2. Pokémon Go (iOS, Android) 

“Bestaat dat nog?” Jazeker, en bijna vijf jaar na de lancering is het gratis spelletje uitgebreider en beter dan ooit. De essentie blijft hetzelfde: ga de wijde wereld in, vang de intussen meer dan 600 Pokémon en neem het op tegen andere spelers. Wil je zoon of dochter op zondag niet mee op boswandeling? Misschien lukt het wel als je er een Pokémonsafari van maakt! Bovendien beloont het spel verre wandelingen: Pokémon worden sterker naarmate je meer stapt en je kan eieren uitbroeden door bepaalde afstanden af te leggen.

3. Ring Fit Adventure (Nintendo Switch)

Is dansen en wandelen niet genoeg en wil je echt stevig zweten? Dan is dit het spel voor jou. In ‘Ring Fit Adventure’ versla je vijanden door te squatten, ter plaatse te joggen of je armspieren te trainen. Het spel wordt geleverd met een beenband en een soort pilates-ring die je bewegingen heel precies registreren. Leuk voor wie wil sporten zonder de deur uit te gaan, maar dankzij de extra minigames is het ook leuk voor kinderen. Zo leren ze onder meer virtuele potten bakken (klinkt suf, maar is leuk!) of moeten ze houten kratten kapot slaan.

4. Beat Saber (Playstation VR, Oculus Quest)

Heb je een VR-bril? Dan mag je Beat Saber écht niet missen. In dit spel zweven er gekleurde blokjes naar je toe, die je op het ritme van pompende technomuziek doormidden moet hakken. Dat doe je met lichtzwaarden die zo uit Star Wars lijken te komen. Het kan er soms zeer intens aan toe gaan, waardoor het bijna net zo leuk is om iemand Beat Saber te zién spelen. Er is trouwens goed nieuws voor de mensen die geen VR-bril in huis heeft rondslingeren. De makers van Beat Saber werken aan een versie voor ‘normale’ consoles.