Mijn kinderen zijn geen bouwers. Nooit geweest. Blokkendozen of bouwspeelgoed bleven zonder uitzondering onaangeroerd in de speelgoedkast. Het was dan ook een hele uitdaging om net door ons gezin een knikkerbaan 2.0 te laten testen. 

Want dat is GraviTrax, een kogelbaan om zelf te bouwen. "OMG, iets zelf opstellen ofwa?" Een domper op de vreugde meteen nadat ik met een veelbelovende stapel dozen was binnengewandeld. 

Bouwen voor niet-bouwers

In de dozen zitten bouwstenen, vloerplaten, rails en allerlei andere speciale onderdelen waarmee je je kogelbaan kan bouwen. Je kan zelf iets bedenken, of je kan de bijgeleverde opdrachten en bouwschema’s gebruiken. Wat bij ons uiteraard niet gebeurde. Typische niet-bouwers bedenken snel hun eigen spelletjes, het bouwen is in hun geval absolute bijzaak.

giWGfDpdJtMPvNfH7eFQPYzWV4HLTJ6BfrsGXXXe.jpeg

ZaSEdrYBXQrvLtaWdj9DhR81YSYR2mW4mD43DIeE.jpeg

Maar hey, dat is ok! Vooral omdat we gedurende afgelopen weken ook veel andere kinderen op bezoek kregen. Vaak wél bouwers. Heel fijn om te zien hoe verschillende kinderen zo anders spelen met dit soort speelgoed. Enige voorwaarde: je moet het ding wél laten rondslingeren in je living. Anders dreigt het vergeten te geraken in de speelgoedbakken. 

Fysica op z'n best

GraviTrax is dus in feite een oldschool knikkerbaan maar dan helemaal opgefrist en met nieuwe trucjes. Want via uitbreidingspakketten kan je ook aan de slag met loopings, katapulten of trampolines waar de kogels langs moeten.

C6J9nj1Pk3BWI4sKhArsOynDGEbPwXA0STqIYKL5.jpeg

En net dat maakte het voor mijn geeky kinderen interessant. Hoe snel moet de kogel exact gaan om de looping te nemen en toch niet uit de bocht te gaan? Hoe groot moet het hoogteverschil zijn om de perfecte snelheid te vinden. Welk kogel heeft het perfecte gewicht? Allemaal dikke trial and error, stiekeme fysica, magnetisme en kinetiek, en dus kei leerrijk! Het hoeft niet te verbazen dat dit speelgoed pas geschikt is vanaf 8 jaar. 

Dit is een video die we van Youtube haalden over hoe het zou kunnen zijn. 


Vet of Njet? 

We hebben de laatste 3 weken écht geregeld gespeeld met onze GraviTrax-rails en -onderdelen. Het was nieuw, het was top, het was oprecht leuk. Maar toegegeven, het blijft toch wat duwen en trekken met die niet-bouwers om op lange termijn ermee bezig te blijven. Mijn vrees is dat als we de kogelbaan en aanverwanten straks opruimen, het speelgoed niet snel spontaan nog het licht zal zien. Of ik zou moeten meespelen, maar dat was niet het opzet :-)

Wél een dikke driedubbele vet voor wie kinderen heeft die graag constructies maken. Of voor ouders die iets leuk én educatief verantwoord zoeken (of stiekem zelf graag bouwen, kan ook) Dan is GraviTrax sowieso het ideale speelgoed. Enneuh, nodig dan onze niet-bouwers-kinderen dan af en toe eens uit voor een fijne play date, hé!

Praktisch?

GraviTrax is geschikt vanaf 8 jaar.  Het basispakket koop je vanaf 64 euro.