Er zijn zo van die dingen waarvan je vol emotie nostalgisch wordt en heel hard hoopt dat ze een revival beleven.  En dan hoop je daar meteen bij dat je kinderen daar dan ook even zot van worden als jij dat was. Alvast één ding op ons lijstje is aan een stevige comeback op de speelplaats bezig: de Rubik's Kubus. 

Inderdaad, we hebben het over dat ding met al zijn 54 gekleurde 'kottekes', waar je moest aan draaien en draaien tot alle kleuren op de juiste rij of nog beter in het juiste vak zaten.

Wistjedatje?

In 1974 was er in het verre Budapest een professor architectuur, Erno Rubik genaamd, die een kubus bedacht om zijn studenten te leren begrijpen wat driedimensionele problemen zijn.  Je kon het ding draaien en keren zonder dat het kapot ging. Eind jaren '70 trok hij met zijn kubus naar de grootste speelgoedbeurs in de wereld, en werd hij er ontdekt. De kubus werd, verbeterd, op de markt gebracht  en even later lag hij bij iedereen onder de kerstboom. 

In kleuren en geuren

Zoals bij elke uitvinding die wel wat te betekenen heeft springen de Chinezen er op een gegeven moment op en zie je overal ten velde al dan niet geslaagde lookalikes en aanverwanten verschijnen. Met de Rubik's Cube's is dat niet anders.

W4REe0E34sx4PJgyuVx8yuazUvJJXqgyZEpmDVOP.jpeg

j7pG0r1CkW2HqF3UiJMhed1UIgMPQsvuUd0nLZ6U.jpeg

X4E8rlNmR01kzlO5pYGuWCH7xkOzAMtnXwtUxM7J.jpeg

YpTk3lArqhkVwLfW4RWkVzaz3f6bIi5yBRfLYUYw.jpeg


(foto's: Pinterest)

Mr. fanatic

En dan heb je ook van die mensen die zich helemaal verliezen in de dingen...

't Zijn zotten die zich bezig houden met om ter snelst de kubus op te lossen.

't Zijn ook zotten die om ter 't raarst de kubus oplossen. Maar hey, juf Els uit de Luizenmoeder heeft ons geleerd dat dat niet raar is, maar bijzonder.

En 't zijn zeker ook zotten die er een tattoo van laten zetten.4zz7Lkp0VteYGkV74GslyVF0ErWF51YrDcsuzOTI.jpeg

(foto: Pinterest)

Kleine broertje

Rubik's Cube's kreeg er later nog een broertje bij, waar wij eigenlijk nog zotter van waren. Ken je hem nog? De Rubik's Magic. Zullen we deze dan zo meteen ook opnieuw gaan hypen?

xdDx0CNhdt24K5FjLifA6oXeFr6yYII2kM540C0y.jpeg

(foto: Wikipedia)

(foto  header: Pinterest)