Ik weet niet of het jou ontgaan is, maar maart is al een hele maand jeugdboekenmaand. Thema: wetenschap en techniek! Check de plaatstelijke bib eens welke activiteiten je zoal kan doen. Maar vooral - ga gewoon lekker samen lezen. Want techniek en wetenschap zijn kei kei kei leuk met kinderen! Dit is ons suggestielijstje. 

Het hele soepzootje: het ontstaan van het heelal, de aarde, de mensen en de rest

Floor Bal, Sebastiaan Van Doninck (ill.) (Uitgeverij Gottmer, 2018) 4+ “Eerst was er niets. Geen aarde, geen licht, geen donker, niets. In dat ‘niets’ was er een heel klein stipje met alles in.” Zo begint deze geschiedenis van onze aarde. Kleuters zien hoe de aarde ontstaat, hoe waterdieren de verre voorouders van de dino’s zijn, en hoe ‘een soort apen’ zich ontwikkelde tot mensen die nadenken. Dit boek is een reis door de tijd, verteld in korte zinnen met veel humor en met overzichtelijke beelden. Niets zo mooi als boeken die wetenschap bevattelijk weten te brengen, zeker voor kleuters.

Is het een appel?

Shinsuke Yoshitake (Uitgeverij Van Goor, 2016) 5+ Een kleuter ziet een appel op tafel liggen en vraagt zich af of dit wel echt een appel is. Misschien is het wel een machinaasappel? Welke vrienden heeft een appel? En hoe komt dit exemplaar terecht op de keukentafel?De vragende houding is helemaal op kleutermaat. De inventieve antwoorden en de knotsgekke prenten maken in elke kleuter de wetenschapper wakker en ze zullen beslist nog meer vragen verzinnen.  

Een vriendje voor altijd

Eoin Colfer, Oliver Jeffers (ill.) (Uitgeverij De Fontein, 2016) 6+ Mattie is het verzonnen vriendje van Sam. Hij zal verdwijnen als Sam een echt vriendje vindt. Zo loopt het altijd. Alleen duiken er nu een écht vriendje én nog een verzonnen vriendje op. Zelfs de (verzonnen) geleerden raken hier niet wijs uit. Kan je vriendschap wel begrijpen via wetenschap?  

Van wie is dat skelet?

Henri Cap, Raphael Martin, Renaud Vigourt (ill.) (Uitgeverij Gottmer, 2017) 8+ Van wie is dat skelet? Van een aap? Of een kameleon? Of misschien toch van een mens? Doe de flapjes omhoog en kom meer te weten over botten en schedels. Na het lezen van dit boek lijkt een skelet niet meer zo eng! Je stelt een vraag – van wie is dat skelet, bijvoorbeeld – en je zoekt het antwoord. Dat is wetenschappelijk denken.    

Colafonteinen en spetterende verfbommen: 48 experimenten om thuis te doen

Jesse Goossens en Linde Faas (ill.) (Uitgeverij Lemniscaat, 2015) 9+ Wetenschap draait om uitproberen, observeren en nog eens testen, tot het lukt. En tot je het begrijpt. In dit boek vind je 48 experimenten om zelf uit te voeren. Altijd al willen weten hoe je een raket maakt van een theezakje? Of hoe je watermeloenen kan doen ontploffen en eieren kan laten stuiteren? Hoe je een oobleck laat dansen? Dan moet je dit boek zeker eens openslaan.  

Het heel grote vogelboek

Bibi Dumon Tak (Uitgeverij Lannoo, 2017) 9+ Dit grote vogelboek is gebaseerd op een heel oud boek, maar deze keer is het geschreven op kindermaat. Je vindt er informatie en verhalen over allerlei vogels, voorzien van prachtige illustraties. Om uren in te bladeren. Een wetenschapper, of dat nu een bioloog of een fysicus is, begrijpt de kunst van het kijken. Hij observeert, merkt op en kijkt nog eens.   iedereen leestMeer boekentips en een overzicht van alle Jeugdboekenmaand-activiteiten vind je op www.jeugdboekenmaand.be. Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. Meer boekentips voor kinderen en jongeren? Check www.boekenzoeker.org