Mattel (je weet wel, die van Barbie) lanceert een vervolg op het klassieke kaartspel UNO. De opvolger werd DOS gedoopt, de meest gepaste - en voor de hand liggende - naam die het bedrijf kon bedenken. Maakt deze nieuwkomer jullie spelletjesavond binnenkort dubbel zo plezant? UNO nodigt spelers uit om kleuren en nummers met elkaar te matchen en je tegenspelers een hak te zetten door hen beurten af te snoepen of op extra kaarten te trakteren. Wie het eerste zonder kaarten zit is kampioen.

Grondige make-over

Waterproofedities en 'Paw Patrol'-varianten passeerden de revue, maar DOS is de eerste volledige remake van het bijna 50-jarige kaartspel. De spelregels van DOS lijken op die van UNO, alleen maak je nu twee stapels en kan je twee kaarten tegelijk leggen. En waar je tijdens de klassieker heel hard UNO roept bij de laatste kaart, schreeuw je nu DOS wanneer je nog maar twee kaarten in handen hebt. Same old, maar dan een tikje anders.

Spelen op eigen risico

Wie UNO al vaker uit de speelgoedlade tevoorschijn trok om 'gezellig' kaartjes te leggen, weet dat het kan verkeren. De combinatie van slechte kaarten en competitieve kinderen zorgde al meer dan eens voor vuurwerk. "Het is niet eerlijk! Ik vind die kaart niet leuk! Ik doe niet meer mee!": boze UNO-kinderen, we kennen ze allemaal. Natuurlijk zien we die dikke krokodillentranen niet graag over hun bolle wangen rollen, maar soms is het ook gewoon heel erg grappig. Zoals hier (#gniffelgniffel). https://www.youtube.com/watch?v=atQP783r28o Zouden de emoties tijdens het spelen van de nieuwe versie dan ook dubbel zo hoog oplaaien? Wij zijn in elk geval héél benieuwd (en houden ons hart al vast).

Uno, dos, tres? 

In België belandt DOS pas in de loop van april in de winkelrekken, maar Mattel heeft humor en bombardeert het nu al tot het op één na populairste kaartspel ter wereld. Na UNO, uiteraard. Voor de fans: TRES zit volgens het speelgoedbedrijf nog niet in de pijplijn.