Een goed luisterboek doet de vele reisuren op de achterbank richting wherever you go een heel stuk sneller gaan. En ook stiller. En voor sommigen ook wat minder misselijkmakend. Iedereen Leest tipt een aantal geweldig goede luisterverhalen voor kinderen die zo plezant zijn dat je er ook zélf iets aan hebt. Applaus daarvoor!

Lampje


‘Lampje’ is een klassieker in wording, zoveel is zeker. Illustratrice Annet Schaap waagde zich voor het eerst aan het schrijven van een kinderboek en het werd een groot succes. Het prachtige, meeslepende en fantasierijke verhaal over de jonge dochter van een vuurtorenwachter sleepte al heel wat prijzen in de wacht en veroverde kinder- en ouderharten. Het luisterboek wordt ingelezen door Schaap zelf, en ze doet dat goed, met een heerlijke Nederlandse tongval.

Lampje: luisterboek - Annet Schaap - Querido - 9+

Koning Odysseus


Als het over luisterverhalen gaan, kan je niet om Het Geluidshuis heen. Hun aanbod, steevast ingelezen door bekende acteurs, is indrukwekkend! In ‘Koning Odysseus’ zetten ze het historische verhaal van Homerus naar hun hand, met uiteraard een stevige portie humor en vaart. Met monsters, sirenen en cyclopen en de stemmen van o.a. Warre Borgmans, Koen De Graeve en Veerle Baetens. Op hun website vind je trouwens nog de vermakelijke podcast ‘Wetenschapje’, die ze tijdens de lockdown lanceerden. 

Allemaal sprookjes


Op YouTube en Spotify vind je een heel aantal van de onverwoestbare verhalen van Annie M.G. Schmidt terug, ingelezen door haar zoon Flip van Duyn. Het zijn meestal korte verhaaltjes en dus ideale tussendoortjes, maar opgeteld bieden ze heel wat uren nostalgisch luisterplezier, met veel humor ook. Helemaal gratis, dat valt mee!

Allemaal sprookjes - Annie M.G. Schmidt (ingelezen door Flip Van Duijn) - 5+

Broere


Auteur Bart Moeyaert is de jongste van zeven broers. In de klassieker ‘Broere’ vertelt hij vol liefde en warmte over zijn jeugd in dat grote gezin. De korte stukjes, boordevol anekdotes en kleine bespiegelingen, doen je glimlachen en grinniken. Het feit dat Moeyaert de verhalen zelf inleest is echt een meerwaarde: je wordt als vanzelf helemaal meegezogen in zijn verhalen. Voor iets oudere kinderen, en vooral ook voor jezelf. 

Broere - Bart Moeyaert - Querido - 13+

(Je kan het luisterboek kopen, maar je vindt het ook op de Nederlandse website Storytel, die een erg ruim aanbod heeft. Ze werken met een abonnementsformule, maar je kan ook 14 dagen gratis testen.)

Hotel de grote L


‘Hotel de grote L’ is een doldwaas verhaal met ook serieuze kantjes. De moeder van de 13-jarige Kos is overleden, de vader krijgt een hartaanval en hij heeft ook nog drie rare zussen. Toch probeert hij koste wat het kost het hotel van zijn ouders open te houden. Niet evident… De auteur leest het boek zelf in, samen met de Nederlandse actrice Isolde Hallensleben. Goed voor 5 uur(!) vertier!

Hotel de grote L: 5 cd-luisterboek - Sjoerd Kuijper - Rubinstein Audio - 9+
Meer luisterboeken vind je op www.boekenzoeker.be

Nog een kleine tip: heb je kinderen in huis met leesproblemen? Dan kan je via www.luisterpuntbibliotheek.be toegang krijgen tot een uitgebreid aanbod luisterboeken. Check even de voorwaarden!

Iedereen Leest wil jong en oud aan het lezen krijgen. ‘Meer leesplezier, meer lezers’ is het motto. www.iedereenleest.be