Podcasts zijn hip! En de reden daarvoor is niet ver te zoeken. We staan steeds langer in de file, vallen stiekem in slaap boven ons boek, hebben steeds minder zin in televisiekijken. Dan is een goeie podcast een geweldig alternatief. Sit back, listen en relax. Zoals slashparent Lobke. Ook zij is intussen helemaal gewonnen voor de podcast. En jij?  LOBKE Ik ben niet de grote early adopter te noemen,  al zeker niet als het op podcasts aankomt. Maar sinds kort mag je me officieel podcast-addict noemen! Als #slashparent zijn podcasts dé ideale manier om tussen het multitasken door iets te leren, te ontspannen of ja, zelfs je kinderen bezig te houden tijdens korte of langere autoritten. Het allergrootste voordeel? Je kan het doen waar en wanneer jij dat wil. Ik vind het ondertussen zo leuk dat ik stiekem al begin te dromen van een carrière als podcastmaker. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn hé?

Podcast watte?

Het woord podcast is een samenvoeging van iPod en broadcast. In de jaren stillekes had je nog een iPod nodig om ernaar te luisteren, maar vandaag de dag kan je podcasts beluisteren via allerlei toestellen zoals een vaste computer, een laptop, een tablet, een smartphone of een mp3-speler. Heb je een iPhone of iPad? Normaal staat er dan standaard de ‘Podcast-app’ op, maar er zijn ook andere apps beschikbaar die je kan downloaden via de App Store. Het enige dat je dan moet doen, is je abonneren op een podcast en je kan beginnen luisteren. Op een Android-toestel staat standaard geen podcast app, maar moet je er eerst eentje downloaden in de Playstore door te zoeken naar een podcast-app. Op een computer moet je speciale (gratis!) software installeren waardoor je podcasts automatisch kan downloaden zoals bijvoorbeeld: gPodder, Juice, Overcast, Miro of VLC. Maar tegenwoordig kan je gewoon via de website van de podcastmakers de podcast beluiseren.

Waar doe ik het?

Eigenlijk kan je altijd én overal podcasts beluisteren! Tijdens je miracle morings wanneer je kinderen nog lekker liggen te snurken, tijdens het tandenpoetsen, wanneer je naar de supermarkt gaat (zonder kinderen weliswaar) of in je bed net voor het slapengaan. Je kan het zo gek niet bedenken.

Een kleine selectie ...

Vind maar eens je weg door de podcast-jungle als newly arrived. Daarom geef ik je een eerste selectie mee. Stuk voor stuk podcasts waarvan ik genoten heb! 1. Note to Self Na het beluisteren van enkele afleveringen van deze podcast, ben ik helemaal verknocht aan het fenomeen! Wat doe je als iemand discriminerende reacties post op sociale media?  Wat doe je met de overkill aan digitale foto’s die je hebt? Wat gebeurt er als je een app installeert waarmee je alle reclame op websites blokkeert? Herkenbaar? Oh ja! Wedden dat je net als ik verslaafd raakt? Luister hier: www.wnyc.org 2.‘Being Boss’ Een supertoffe podcast over vrouwelijke ondernemers of hoe je als girl boss je eigen bedrijfje succesvol kan maken. Als creatieve onderneemster in bijberoep vind ik het zalig om te luisteren naar andere mensen die hun passie volgen en ondertussen leer ik er nog iets uit ook dankzij de praktische tips die je krijgt. Luister hier: https://beingboss.club Bij ons kan je tegenwoordig ook luisteren naar een de #Getinspired podcastreeks van Zeker Van Haar Zaak (http://www.zekervanhaarzaak.com/podcast/), zeker ook eens luisteren! 3. ‘Getting Things Done’ Wie het razend populaire boek van David Allen al gelezen heeft, weet dat deze methode om meer gedaan te krijgen in minder tijd echt werkt. In zijn podcast delen mensen hun ervaringen en krijg je nog meer praktische tips. Luister hier: www.gettingthingsdone.com 4. Radioboeken voor kinderen Al een iets oudere podcast maar daarom niet minder mooi. Een paar jaar geleden nam deBuren voor het eerst Radioboeken op voor kinderen van 6 tot 10 jaar met twee Nederlandstalige en twee Franstalige auteurs. Ondertussen werd deze reeks uitgebreid met het Berbers. Je luistert er naar dolle avonturen van twee kinderen die de gekste dingen doen om beroemd te worden, het meisje dat met een kat spreekt, en het jongetje dat een ongelooflijk geniaal plan heeft... Elke nieuwe taal is de ontdekking van een nieuwe wereld! Aanradertje! Luister hier: www.radioboeken.be 5. Eentje voor ouders én pubers Een Nederlandse grappige podcast voor pubers (en hun ouders J) met waargebeurde verhalen door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. er leest iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. Samen lachen, gieren, brullen! Luister hier: Echt gebeurd  6. Radiolab  Bij sommige podcasts is het liefde op het eerste zicht, Radiolab is er zeker zo eentje! De intro grijpt je al meteen vast  en elke aflevering is zo interessant, want je leert elke keer iets waarover je nog nooit had gehoord. Luister hier: www.radiolab.org 7.Vuile Lakens Met vuile lakens krijg je als Slashparent wel vaker te maken, maar naar de Vuile Lakens van genderkenner Anaïs Van Ertvelde en schrijfster Heleen Debruyne was ik toch wel echt benieuwd. Een podcast om in je eentje naar te luisteren over seks, lichaam en alles waar je in keurig gezelschap niet over durft te praten. Een leuke om de dag mee af te sluiten! Luister hier: www.vuilelakens.be
lobke-300x300Lobke is een rasechte SlashParent. Mama van (bijna) 3 +1/ gedreven blogster op leukewereld.be / journaliste bij verschillende magazines/ schrijft geregeld artikels voor Maison Slash / auteur van verschillende boeken, waaronder haar laatste Happy Kids. Aanradertje!