Aangezien de omstandigheden het niet meer toelaten om irritante pubers af en toe eens achter 't behang te plakken (ge moet maar eens proberen, dat wordt verdorie moeilijk als ze zo groot zijn), volstaat het soms om ze ergens willekeurig in of rond het huis te droppen met een podcast in hun oren. Je leest het goed: puber + podcast = vet goeie combo! Podcasts zijn namelijk kweetnihoe hip en trendy, echt waar. Omdat er van de Puberus Sapiens tegenwoordig heel wat varianten bestaan, hebben we ze opgedeeld in 10 categorieën. U raadt het: voor ieder wat wils!
 • Voor de Puberus Entertainicus die gepassioneerd is door fantastiewerelden, themaparken en pretparken, is Ochtend in pretparkland dé podcast om al luisterend nieuwe parken te leren kennen. In de podcast bespreekt Erwin Taets onder andere de verblijf-upgrade van Pairi Daiza, nieuwe attracties in Walibi en zelfs parken in Dubai en Abu Dhabi. Kweetnihoehandig ook, want zo kan je dat opzoekingswerk voor het volgende familie-uitje gewoon uitbesteden aan een hangende tiener in de zetel.

  via GIPHY

  • De volgende is er eentje voor de Puberius Humoristicus. In De niet zo serieuze sprookjes nodigt comedian Jeron Dewulf elke aflevering een gast uit waarmee hij een niet zo serieus sprookje vertelt. Een verhaaltje voor het slapengaan voor niet zo kleine kinderen, zeg maar. Ze voorzien per aflevering 5 tot 10 minuten lachplezier met sprookjes genaamd 'een tandeloze vampier en een chi-chi madam' en 'een lispelende lama met hoogtevrees'. 
  • In de Frankie podcast vertellen pubers over hun leven, waar ze mee worstelen en wat ze leren. Ideaal dus voor een zoon of dochter die zich niet begrepen voelt en op zoek is naar lotgenoten. Bel dat zoekertje van 'puber zkt puber' in de streekkrant dus maar af, want deze podcast kan jouw Puberus Begrijpmij-ius gratis beluisteren op podcastluisteren.nl. Bovendien zijn zoekertjes in de streekkrant ook gewoon kei tweeduizendenacht en scoor je met dingen op het wereldwijdeweb sowieso punten bij je kroost. Of is 'kroost' ook al passé? Soit. Punten scoren dus!
  • Doe ik het goed? is een podcast van MNM-seksuologe Lotte Van Wezemaal die het heeft over... jawel: hét. Niet alleen geweetwel, maar ook andere dingen zoals de puberteit zelf, onzekerheid en jaloezie. Met andere woorden: Lotte is de joker in het kaartspel der ouderschap om hét gesprek te voeren als je Puberus Curieusicus nog niet helemaal klaar lijkt voor de real life 'komt eens aan tafel zitten, mama en papa moeten het met u eens ergens over hebben'-conversatie.

   via GIPHY

  • Als je thuis met een Puberus Hipsterius zit (geweetwel, zo eentje die opeens niet meer lacht met wat je droeg in je jonge jaren en vraagt of hij/zij dat oversized hemd van de papa op die ene familiefoto uit de jaren stillekes mag hebben), is Creative Minds de ideale podcast voor jouw puber. Prikkelend voor de creativiteit en ideaal voor een jonge geest die zijn creatief ei kwijt wil maar nog wat inspiratie en rolmodellen zoekt. 
  • Ted Talks Daily is een perfect fit voor de (al iets oudere) Puberus Intelligentius die op zoek is naar wat uitdaging en vooral op zoek naar antwoorden op vragen die wij ouders vanuit de verste verte niet hadden zien aankomen. Want geef toe, voor de vragen 'Wat gebeurt er in je brein wanneer je voedsel proeft?' of 'Kan je verliefdheid ook ongedaan maken?' heb je niet meteen een kant-en-klaar antwoord in je broekzak zitten. Ted Talks dus wel, hoera! Let op: je Puberus Intelligentius is voor deze podcast best al wat wegwijs in de wereld van de Engelse taal. Perfect dus als tijdelijke vervanger van de les Engels!
  • Een iets laagdrempeliger, Nederlandstalig alternatief voor de jongere Puberus Intelligentius is de Waarom? Daarom! podcast van Maarten en Dorothée van Q-Music. Elke aflevering duurt tussen de 5 en 10 minuten en geeft een verklaring voor dingen als 'Waarom wandelen mensen op twee benen?' of 'Waarom leven dino's niet meer?'. Een goede zoethouder dus voor als je puber plots de waarom-fase herbeleeft. Nog een nieuwe topper: Wetenschapje, de eerste podcast van Het Geluidshuis. De afleveringen zitten boordevol weetjes die gebracht worden met het nodige vleugje humor en (uiteraard) een flinke dosis leuke geluidseffecten. Als trouwe fans van Het Geluidshuis zijn wij er zeker van dat deze podcast een knaller wordt!
  • Voor de Puberus Francofielius (of net de Puberus Ikhaatfransius) zijn Mythes et Légendes en Promenades imaginaires de geknipte verhalende podcasts om in het dagdagelijkse leven op een leuke manier in contact te komen met de Franse taal. Educatief én plezant? Daar zeggen wij geen nee op! Integendeel: ouioui, baguette! Tip: voor de Puberus Talenknobbelus (waar de Puberus Francofielius logischerwijs van afstamt) heeft ook Duolingo een paar podcasts in petto. Zelfs een Spaanse! Si señor!

  via GIPHY

  • De Bourgondiërs is een gegarandeerd succes als je thuis een Puberus Historicus hebt zitten. Hoe je deze kan herkennen: middeleeuwse klederdracht, het spontaan bouwen van brandstapels, prinsessenkuren... Of ook wel: interesse in de geschiedenis en nog specifieker de middeleeuwen. In De Bourgondiërs neemt Bart Van Loo de luisteraars mee op een wonderlijke reis langs riddergevechten, feestelijke banketten en schizofrene koningen. De verhalen duren tussen de 70 en 90 minuten, perfect voor lange autoritten of om die wedstrijd omtertlangst niksen in de zetel toch nog ietwat educatief verantwoord te maken. Ook Geheugenissen, een podcast van de UGent, is een aanrader voor de Puberius Historicus. 
  • Er bestaan ondertussen heel wat -hoe kan het ook anders- podcasts voor en door gamers. Een goed motief om je Puberus Fortniterius even achter die console vandaan te sleuren, lijkt ons. In de Gamersnet Podcast bespreken onze noorderburen verschillende games, de nieuwste trends in Playstationland en nog een berg dingen waar wij als noobs vanuit de verste verte niets van begrijpen. Een paar alternatieven in hetzelfde genre zijn de Gamer.nl Podcast en Power Unlimited.