Voor de opmerkzame slashparent: deze maand werken we rond pop/art. Het is daarom perfect mogelijk dat je hier en daar een snuifje kunst terugvindt in onze artikels. Maar - om even filosofisch te gaan - wat is kunst eigenlijk? Voor ons passen deze zot schone videogames alleszins tussen het rijtje 'kunst om te ontdekken'.  Al jaren is het een controversiële discussie of video games al dan niet als kunst kunnen worden beschouwd. Wat je er ook van vindt, deze zes games zijn niet enkel een streling voor het oog. Ze zijn ook gewoonweg steengoed. Stuk voor stuk leuk voor de kinderen, maar even goed voor ons, de slashparents.

Monument Valley (2014)

schone videogamesC. Escher horen we jullie al denken. Inderdaad, Monument Valley doet wel erg denken aan Escher’s geometrische kunstwerken. De game Echochrome deed het al eerder na, maar Monument Valley doet het visueel gezien toch een tikkeltje beter. Monument Valley sleepte bij release de “Apple Design Award” in de wacht en was Apple’s beste iPad game van 2014. Niet alleen scheert de game visueel hoge toppen, de sound design doet er nog een schepje bovenop. Met erg slimme puzzels in een aantrekkelijk jasje mag Monument Valley dan ook niet ontbreken in ons lijstje. Praktisch: Op Android, iOS, Windows Phone vanaf 4 jaar.

Braid (2008)

schone videogames Elk screenshot die je zou nemen van Braid lijkt wel een schilderijtje. In deze game kan protagonist Tim de tijd manipuleren. Iets wat hij handig moet inzetten om een prinses te redden van een monster. Ok, qua verhaalinsteek is de game niet erg origineel (Super Mario anyone?), maar de manier waarop alles wordt gebracht is dan wel weer erg vermakelijk. Het feit dat je je dan ook nog eens in een schildertafereel waant is een leuke surplus. De game wist overigens meerdere awards in de wacht te slepen, waaronder de “Innovation in Game Design” award in het Independent Games Festival in 2006 (na het beoordelen van een pre-release versie). Een lust voor het oog en een flinke uitdaging. Praktisch: Op Windows, Linux, OS X, PS3, Xbox 360 vanaf 12 jaar.

Grim Fandango (1998, 2015)  grim-fandango-interact

Grim Fandango is de oudste game in het lijstje, al werd de game in 2015 nog eens opgepoetst en heruitgebracht. De maker van de game werd door Film Noir geïnspireerd. Zo werden enkele personages gehaald uit Casablanca, een echte filmklassieker. Ook bevat de game heel wat gebouwen in typische jaren ‘30 Art Deco-stijl. In Grim Fandango kruip je in de huid van skelet Manny, die zich in het Land van de Doden bevindt waar zielen zich een weg doorheen banen naar het Land van de Eeuwige Rust. Lekker grim à la Film Noir dus, maar wel met een luchtige insteek. De game won tal van awards, waaronder “Best PC Graphics for Artistic Design” bij GameSpot en ook dingde het mee voor de “Outstanding Achievement in Art/Graphics” award, maar moest het daar de duimen leggen voor Banjo-Kazooie, nog een video game-klassieker. Praktisch: Op Android, iOS, Windows, Linux, OS X, PS4, PS Vita vanaf 12 jaar.

Journey (2012)

Journey™ Collector’s Edition_20151003165047 Screenshots van Journey zijn van mijlenver te herkennen. De game heeft een erg typische stijl, een mysterieus hoofdpersonage dat zich in het midden van een woestijn bevindt in zowat alle tinten beige (het moet niet altijd grijs zijn). De game neemt je niet bij de hand en laat je helemaal zelf alles ontdekken. Journey is visueel gezien een uniek plaatje, maar is buiten het visuele ook gewoon een top game. Praktisch: Op PS3, PS4 vanaf 7 jaar.  

Machinarium (2009)

machinarium-wallpaper-plaza-1920x1200Machinarium-plaatjes zijn zo van die prenten waar je lange tijd naar kan kijken en telkens weer iets nieuws ontdekt. Deze handgetekende achtergronden geven de speler een platform voor puzzels en hersenbrekers. Protagonist van dienst is een robot met de naam Josef (genoemd naar Josef Capek die het woord “robot” uitvond), die de stad wil redden van de criminele Black Cap Brotherhood. Machinarium ziet er niet alleen mooi getekend uit, de game is ook ideaal voor wie altijd al een intellectuele held wou zijn. Praktisch: Op Android, iOS, Windows Phone, Windows, Linux, OS X, PS3, PS4, PS Vita vanaf 7 jaar.

 The Unfinished Swan (2012)

The Unfinished Swan_20150909213541 The Unfinished Swan vangt aan met een compleet wit canvas, waar je als speler zwarte verf zal moeten rondspatten om uit te zoeken waar je je in hemelsnaam bevindt. Je kruipt in de huid van een jongen, Monroe, die een zwaan achtervolgd die eerder uit een schilderij ontsnapte. Gaandeweg ontdekt Monroe het verhaal van een eenzame koning (met de stem van Monty Python’s Terry Gilliam). Het verhaal en de gameplay blijven boeien tot de laatste snik met gedurende heel de game erg mooi veranderend tekenwerk. Praktisch: Op PS3, PS4, PS Vita vanaf 7 jaar. Valeska RemmeryValeska Remmery (33) is slashparent van een 4yo en 2yo /Een entertainment junkie in hart en nieren /Doet graag aan gamen en schrijven over gamen /Is vrijwillig redacteur bij 4gamers.be / Intussen gedoopt tot game-specialist bij Maison Slash!