Yes, wij vinden het tof in den hof – en ver daarbuiten zolang de zon maar schijnt – maar af en toe duiken we ook ’s zomers de cinema in. Als het té warm is of als het té hard regent, want in België kan het nu eenmaal alle kanten uit. Een tip voor welwillende slashparents: Barbara trok met haar man en twee dochters Liv (6) en Rosie (3) naar ‘Uglydolls’, een feelgoodtekenfilm over… lelijke knuffels.

BARBARA

Aaibaarheidsfactor 10!

jAIdC31sq03yqXoE6GKvxBMmpm9dDZ2WEBw4U8SR.jpeg

Knuffels, knalkleuren en muziek: bij mijn dochters kun je dan eigenlijk al niet veel meer misdoen. Even het verhaal schetsen: de ‘uglydolls’ of lelijke knuffels wonen al jaar en dag met z’n allen gezellig gelukkig in Uglyville. Op een dag besluit één van hen, de roze Moxy, dat ze wel eens wil weten wat er aan de ándere kant van de buis ligt die hen allemaal uitspuit. Zo komt ze samen met enkele vrolijke vriendjes in het dorpje Perfection, waar perfecte poppen – what’s in a name – wachten om na de ultieme test bij hun uitverkoren kind terecht te komen. Natúúrlijk verlangen Moxy en de haren naar ook zo’n teder baasje en zullen ze er alles aan doen om buiten Uglyville aanvaard te worden. 

Spoiler alert

Zoals het in een goede tekenfilm hoort, is dat het begin van een doldwaas avontuur. En nog zoals het in een goede tekenfilm hoort: er is een slechterik. Lou, het prototype van de perfecte pop, zal er alles aan doen om Moxy en co richting de shredder te sturen. Je hoort al eens een grapje, krijgt een subtiele knipoog naar de echte wereld en hoort hoe elk klein of groot moment begeleid wordt door een liedje. Voor ons lijkt het misschien een tikje voorspelbaar, onze meisjes vonden de film echt wel spannend. Geraken de uglydolls uit de scherpe tanden van de recyclagerobot? Wordt slechterik Lou gestraft voor zijn liegen en bedriegen? En vindt Moxy dan toch haar hoogstpersoonlijke kindje? Spoiler alert: het loopt goed af. Sssst….

 Een levenslesje

Uiteraard zit er een boodschap in de film. Meer zelfs: die ligt er dikker op dan de laag Nutella op de doordeweekse boterham van mijn dochters. Et alors?! De les die er te leren valt: niemand is perfect en dat maakt niet uit. Uiteindelijk gaat het over hoe warm je hart is, niet hoe mooi je er aan de buitenkant uitziet. Het kan nooit kwaad om je kroost nog eens mee te geven dat iedereen er mag zijn en dat de wereld net mooier wordt van alle verschillen. (En dat te herhalen, nog eens te herhalen en opnieuw te herhalen.) Suikerzoet? Ja. Schoon? Ook, ja.

 Helemaal loco

tOIe4PcGzxgfgXIOHhmtG03A5BgieObakWVg7zjb.jpeg

Thumbs up trouwens voor de Nederlandstalige cast. Je zíét Tinne Oltmans, Maureen Vanherberghen, Gio Kemper, Michiel De Meyer, Céline Verbeeck, Jan Van Looveren en co dan wel niet, je hoort ze en geloof ons, dat is niet onaangenaam. Voor de kids is het extra leuk om de stemmen van hun tv-helden en -heldinnen te horen, voor de mama’s en de papa’s is het ook best verrassend. Daarbij een speciale vermelding voor rapper Zwangere Guy. De Brusselse hiphopper die normaal net iets donkerdere teksten de wereld instuurt, is ge-wel-dig als de stem achter de ubercoole hond zonder neus. Jep, vanavond gaan we ‘loco’ voor zijn heerlijke accentje. En wees gerust: de wtf’s laat hij voor de gezelligheid achterwege.

Van de ene slash parent tot de andere...

Nog een kleine waarschuwing: bereid je voor op licht dreinerig gezeur om merchandise. De film is gebaseerd op een reeks knuffels die jaren geleden al op de markt werden gebracht en zich op z’n zachtst gezegd nogal lenen tot pluchen varianten en ander moois. En serieus: ze zijn ook echt heel, héél schattig…