Weet
jij het nog? Die zorgeloze kindertijd? Minder technologie, meer
buitenspeel-plezier. De zomer is er en dat betekent niet alleen dat Oya
Lele van K3 nu in je hoofd zit, maar ook dat er superveel tijd is om lekker
buiten te spelen. Beleef de nostalgie opnieuw met deze top 10 zomerspeelgoed
uit je kinderjaren. Het moeten niet altijd spelletjes op de iPad zijn...Wedden dat je kinderen die retro toys best cool vinden?

1. Jokari

Bron

Haal de Kim Clijsters in je kinderen (en jezelf) boven in dit leuke balspel van vroeger. Jokari komt van het Italiaanse woord giocare, wat spelen betekent. Twee houten rackets en een balletje aan een lange elastiek die vasthangt aan een blok en spelen maar. Voor dit balspel heb je helemaal geen tennisbaan nodig! Je staat achter het blok en probeert de bal zo te slaan dat de andere speler de bal niet terug kan slaan. Game on! (Kun je Jokari niet meer vinden? Swingball is een gelijkaardig spel!)

2. Petanque

Hé, is dat niet wat oubollig? Helemaal niet! Wakker de competitieve spirit in je kinderen aan met een potje petanque. Spelregels zijn simpel: zorg dat je ballen dichter bij de cochonnet (de fancy naam voor dat kleine balletje) liggen dan de ballen van je tegenstander(s). Wie 13 punten heeft, heeft gewonnen!

3. Knikkers

Of je nu enkel de mooiste verzamelde of er ook effectief mee speelde, knikkeren was vroeger een hele rage. Maak een leuk knikker-parcours met alledaagse spullen in huis en rollen maar. Ook auto- of treinsporen zijn leuke alternatieven voor een knikker-parcours.

4. Vangbalspel

Bron

Dit balspel was er in verschillende soorten: kleine mandvormige rackets die het balletje met een klik de lucht in schieten (je kan de foto haast horen) of platte, ronde bordjes met klittenband waarmee je de bal moet vangen. Uren speelplezier!

5. Lolobal


Helemaal uit de jaren 80 gerold...de lolobal. Klem de bal tussen je voeten en probeer overeind te blijven of zo hoog mogelijk te springen. Goed voor het evenwicht en de motoriek (en na genoeg springen ook voor de conditie). Hoe hoog kan jij springen? Pas op het is moeilijker dan je denkt! Een uitdaging voor groot en klein.

6. Springelastiek

De bekendste springelastiek van vroeger is waarschijnlijk de regenboog variant. Spring erin, eruit, erop, eraf en draai! Heb je niemand om mee te elastieken? Geen probleem. De poten van een stoel werken ook prima om de elastiek te spannen!

7. KegelspelBreng de bowlingbaan naar je toe met het kegelspel. Wie kan er de meeste kegels laten omvallen? Plezier voor jong en oud (en ook stiekem een excuus om niet af te gaan als een gieter op de echte bowlingbaan).

8. Diabolo

Waan je een echte circusartiest met een diabolo. Tol de diabolo en jongleer op en neer. Je kan er ook coole trucjes mee leren. Oefening baart kunst. Kun jij het nog?

9. Stoepkrijt

Heb jij een kleine Picasso in huis en is een A4’tje niet genoeg? Op naar de stoep met wat stoepkrijt en je kind laat z’n fantasie los op het grootste canvas dat er is. Na wat regen begin je gewoon aan een nieuw kunstwerk!

10. Waterpistolen

Tegenwoordig vind je ze in allerlei coole kleuren en uitvoeringen, maar zelfs een simpel waterpistool is het ideale speelgoed voor een warme zomerdag. Trek lekker oude T-shirts aan, voeg enkele druppels (uitwasbare) kleurstof toe aan het water en wie het minst beklad is, wint! Een beetje zoals paintball, maar dan minder pijnlijk...