Een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd, zegt de volkswijsheid. Maar laat dat nu eens mission impossible zijn in deze lockdowntijden. Elke dag lijkt er wel orkaan te zijn gepasseerd en dweilen wij ondertussen met de kraan open. Wat als wij jullie nu vertellen dat er speelgoed bestaat dat niet opgeruimd moet worden én educatief én duurzaam is? Welkom wall.k.dot, de natte droom van elke ouder.
Maar eerst nog even dit: want wat betekent het woord #parentpreneur dat je in de titel leest? Het is een samentrekking van parent + entrepreneur = parentpreneur. In deze reeks belichten we namelijk slashparents die hun eigen onderneming zijn gestart. Niet gewoon werkende ouders, maar moeders en vaders die de sprong hebben gewaagd om zelf iets uit de grond te stampen (en specifiek dan nog in de wereld van #parentfriendly shizzle).

Wall.k.dot, watisda?

Wall.k.dot is een spel dat stickers en dobbelstenen combineert. Er bestaan drie soorten 'dots', ingedeeld per leeftijd. Binnen die soorten zijn er spelletjes met telkens een andere focus zoals taal, rekenen of het menselijk lichaam. Door te dobbelen moeten de kinderen dan bijvoorbeeld een som oplossen of een woord vormen, die ze dan Twistergewijs moeten aanduiden met hun handen en voeten. Simpel, doch geniaal. De stickers kleven goed, maar zijn ook afneembaar én volledig PVC-vrij = naar believen te gebruiken dus (hello duurzaamheid!). En het coole is: ze staan nog eens schoon in ons interieur. Hell yeah!!


Uit het hoofd van?

Klaar Kindt, een creatieve duizendpoot en mama van twee zoontjes van 7 en 5. Want Klaar is -hou je vast- architect, beletteraar én interieurontwerper. En bovenal ook supergraag bezig met kinderen. Klaar had evengoed voor een klas koters kunnen staan: ‘De helft van mijn familie staat in het onderwijs, de andere in de bouw. Mijn vader startte zelf een beletteringsbedrijf op en naast mijn werk als architect ben ik samen met hem vitrines en auto's beginnen te beletteren. Zo is het idee ontstaan voor mijn zij-project UpArt, waar ik de belettering van bedrijven ga koppelen aan het interieur.’ En met wall.k.dot vielen al die puzzelstukjes van interesses mooi in elkaar!


Hoe het begon

Ook bij Klaar begon het te kriebelen toen ze zelf kinderen kreeg. Klaar: ‘Het viel me toen op hoe beperkt het aanbod is aan mooi educatief speelgoed. Ga maar eens naar een doorsnee wachtzaal van een ziekenhuis of een medische praktijk: meestal zijn die saai en super kindonvriendelijk. Er is niets te doen, kinderen beginnen zich te vervelen. Zo groeide bij mij het idee om iets te ontwerpen dat wachtzalen opvrolijkt, educatief kinderen aanzet tot bewegen en dat niet opgeruimd moet worden. Dokters hebben wat beters te doen dan wachtzalen opruimen.’ En ouders ook, vullen wij graag aan.

De reacties

Die zijn unaniem positief. Klaar: ‘Een leerkracht liet mij weten dat de stickers onmisbaar geworden zijn in de klas en de nieuwsgierigheid van de kindjes aanwakkeren. Maar ook een kinepraktijk gaf aan dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Al is de meest kostbare reactie die van een mama die me schreef dat wall.k.dot gebruikt werd bij de revalidatie van haar baby, die enkele operaties onderging. Ook al is wall.k.dot. in theorie ontworpen voor kindjes vanaf 3 jaar, het stimuleert ook de motoriek van jongere kinderen.’

En haar eigen kiddo's? Die zijn ook fan. Klaar: ‘Bij ons hangen de stickers in de gang. Telkens als ze naar boven gaan kunnen ze het niet laten om een som te maken. Een lifesaver tijdens de lockdown!’


Wat betekent wall.k.dot voor jou, Klaar?

‘Ik miste altijd iets in mijn professionele bezigheden. Hier kan ik al mijn passie combineren. En bovendien heeft mijn werk een maatschappelijke meerwaarde. Je doet iets voor kinderen, helpt hen vooruit. Dat is onbetaalbaar.’ Dat snappen wij vol-le-dig.

Wat brengt de toekomst?

Gewoon verder doen hoe ze nu bezig is! Klaar: ‘Ik ga nooit het architectenwerk kunnen missen, en ook niet mijn ander zijproject UpArt. Die 3 dingen combineren vind ik niet alleen superleuk, ik haal ook inspiratie voor het ene uit het andere. Fulltime solo-ondernemen zou voor mij een brug te ver zijn, maar de hele dag op een bureau blijven zitten ook.’


Kom maar op met die stickers (en de vrijgekomen rust!)

De stickers worden verkocht per set op de site van wall.k.dot zelf. En yes, wit wijntje in de zetel terwijl je kroost zich educatief uitleeft, ligt zo binnen handbereik!