Ergens verscholen in een dorpse buurt in hartje Gent vond het voorbije weekend de eerste editie van Maker Faire plaats. Op de affiche stond: 'Een zotte doe-het-zelf-kermis voor jong en oud'. Van zo'n aankondigingen op het lijf geschreven, beginnen slashparent Erika haar oren lang alle kanten te tuten, dus zette ze haar mannen in den otto en reed richting Gent.

In Rijsel en Eindhoven hebben ze al meerder malen du fromage of een sneetje gouden kaas gegeten van zo'n Maker Faire. Dan kunnen we als sandwich er tussen in toch niet achterblijven? Comedian en maker, in zijn eigen werkkot, Henk Rijckaert zette er zijn enthousiaste schouders onder en organiseerde zo een eerste Maker Faire in België.

ZW7A2JsIMi328SHfmbZ0cuW14jXOmsZRjAbwvqSj.jpeg

Watisda? Watwasda?

Op zo'n Maker Faire kunnen vindingrijke creatievelingen al hun 'kunstjes' tonen aan de rest van de wereld. En het leukste van dit alles is dat je niet alleen mag kijken, je mag ook overal aankomen en zelf dingen doen en maken. 

GJ3hcmNCPr9mlRH6LjIeepsLTH2rdMX72ehT0pdJ.jpegk4HID7gYuAxWy9zjqwzKm4dtUUk099SJAaoVeyqv.jpeg

Van brommers die rijden op houtskool, drones programmeren en besturen, dansende robots, je eigen DJ-set maken, solderen, een ruzie oplosser, tot een zelfgemaakte escape room uittesten. En dan kan ik nog zo'n half uur doorgaan in het opsommen van de standjes en workshops. 

o39FPSuvk77mkHLpF8MsmVMyQxlm2fk4de917Aov.jpeg

r8y08ZfMlHIvsXobMfaLCD5qlWUlhSjWHurn3nye.jpeg02UImpLCnUGiP8Ic3SgGImUTQJzb6u3UUxpLmPmS.jpeg

Naast dit alles waren er voor de 'nerdy's' onder ons (ik had toevallig zo'n 3 exemplaren in den otto zitten!) ook de hele dag door keynote speeches te beluisteren. Over het waarom makerspaces zo belangrijk zijn, over Skweezee, over slightly overdone robots, ...  Mijn mannen hadden graag 'de marble machine x programmeren ' gaan beluisteren, maar het zaaltje zat vol.  Klinkt dit als waar-heb-je-het-in-godsnaam-over? Tja, ik kan er zelf niet meer over zeggen. Maar de aanwezigen schoten er wel naartoe alsof er een gratis vat werd gegeven.

Over dat gratis vat gesproken. We hebben best wel wat uurtjes gespendeerd op de Faire, dus dan moet er al eens een dorstje en een hongertje gesust worden. Geen vuile hotdogs hier! Toffe foodtrucks met lekkers op een binnenpleintje, met bijpassende boom in het midden, voor sfeer en gezelligheid.

XfKbj8UxtoJKtk7JZL2NuuxUld0UD53TxLC3GeKc.jpeg

Wil je Maker Faire in één adem uitgelegd krijgen? Noem het dan één grote Vlaamse kermis, maar dan in een hedendaags jasje gestoken, voor jong én oud geweld geïnteresseerd in technologie en ambacht.

Oei, ik heb dat gemist en ik wil daar naartoe!

De Maker Faire was voor de drie dagen dat het duurde volledig uitverkocht. Dan kunnen we dus spreken van een succes. Ik ga er dan ook van uit dat er nog een volgende editie komt. En dat hoop ik ook, het was echt wel de moeite om te doen. En het is van #parentfriendly en al, zelfs de rugzakbomma gaat er haar hartje kunnen ophalen.

6XspXnLZXarhjrt6Q8CVRfrlur6l0N1HLUacFmLb.jpeg

Ben je nu helemaal curieus geworden en denk je dat je niet meer kan wachten tot de volgende Belgische editie? Stip dan 28 & 29 september aan in je agenda en boek een weekendje Eindhoven. Daar zitten ze al aan hun de 6de editie en hebben ze honderden makers bij elkaar gesprokkeld voor de Maker Faire! Wij zien dat hier al helemaal zitten, dus misschien komen we elkaar daar wel tegen bij het borrelen!