Voor wie keiveel zin heeft om wat nieuwe dingen te leren, te ontdekken, te ervaren, hebben we goed nieuws! We werpen hier zowaar maandelijks de leukste workshops in jullie schoot. Workshops van over heel het land, voor kleintjes en voor grootjes. Deze maand: The Finishing School, want met wat etiquette in de omgang kom je verder in het leven dan met een etiket in je broek. Yes, sir!

EN WAT IS DAT DAN JUIST?

Bij etiquette denk ik spontaan aan Julia Roberts die in 'Pretty Woman' haar weg probeert te vinden tussen wel 20 vorken, lepels en messen, waaronder een escargot-vork (wie heeft zo'n ding trouwens in godsnaam in huis!) met de hulp van een welgemanierde hotelmeneer.  

Maar bij échte etiquette komt er veel meer te pas dan je mes en je vork in de juiste hand te houden of ne merci of astemblieft te zeggen. Wikipedia zegt: 'De etiquette of het decorum is een geheel van cultuurgebonden beleefdheidsregels en de omgangsvormen. De kern van de etiquette is: rekening houden met de gevoelens van anderen en met de gebruiken in een samenleving in alle situaties waarin mensen met elkaar omgaan.'

Bij The Finishing School kan je je kinderen wat van die etiquette serveren. Aan de hand van plezante verhaaltjes worden de oorsprong en het nut van waarden uitgelegd. En zoals iedereen wel weet, is het vooral al doende dat je iets leert, dus al spelenderwijs krijgen je kinderen er wat manieren bij. Zowel aan tafel als far beyond.

Denk je meteen aan het stijfsel waarmee je grootmoeder vroeger de overhemden van je grootvader streek, mispoes, want etiquette heeft niks met stijvigheid en boredness te maken. Het is een hulpmiddeltje om te weten hoe je je moet gedragen en aan te passen aan elke situatie, hoe vreemd die ook voor je is. In een wereld vol verandering waar empathie en ruimdenkendheid soms ver zoek is, kunnen we hier allemaal wel wat van opsteken. Klein en groot.

DE PRACTICITEIT

De workshops gaan elke zondagvoormiddag door van 10 tot 12 uur en kosten 45 euro. Wat wij een mooie prijs vinden als je er een kind met manieren en een gevulde maag voor terug krijgt. Je leest het goed, er zit ook een kleine maaltijd in de prijs inbegrepen. Want zoals ik al schreef, is het vooral al doende dat je leert.

Vind je van jezelf of van je partner of schoonmoeder of buurman dat die ook wat propere manieren kunnen leren? Er zijn ook workshops voor volwassenen en op maat, dus de wonderen zijn absoluut de wereld nog niet uit!

Voor meer info neem je contact op met Valerie Van Dycke, she's your woman, via info@thefinishingschool.be of kijk je effe op hun website, thefinishingschool.be.

Geef je zelf leuke workshops of ken je een plek waar ze hier heel erg goed in zijn? Dan mag je ons dit altijd laten weten! Je stuurt gewoon een mail naar redactie@maisonslash.be.